fbpx
Menu & Search

1. Međunarodni skup starovremenskih vozila – Bar 2017.

1. Međunarodni skup starovremenskih vozila – Bar 2017.

„Vidimo se dole sledećeg vikenda!“, rečenica je kojom smo se rastali sa Vladom, predsednikom Mini kluba Srbije, na kraju IX Balkanske Minijade na Zlatiboru. Pet dana nakon toga, našavši se sa Nebom u Podgorici, stigli smo u Bar gde je ovog vikenda, od 7. do 9. jula, održan prvi Internacionalni skup starovremenskih vozila u organizaciji mladog Oldtimer kluba Bar.

Kada su nas organizatori Milija, Dušan i Milan pozvali puni entuzijazma, shvatili smo da boljeg povoda za prvi zajednički odlazak na susret u Crnu Goru nema. Nismo bili sigurni šta da očekujemo od ovog skupa, ali ono što smo svi zajedno doživeli ostaće nezaboravno. Susret je zvanično počeo u subotu ujutru, kada je kolona krenula iz Bara. Paradna vožnja od oko 80km, Panoramskom rutom Između dvije čarobne obale (Skadarskog jezera i Jadranskog mora), definitivno je najzahtevnija i najuzbudljivija od kada izveštavamo. Nakon što su preostali učesnici pristigli u Virpazar, reli je nastavljen starim putem obalom Skadarskog jezera, preko Godinja do Murića, gde su učesnici ručali. Nakon zaustavljanja na vidikovcu u Livarima, sa koga se pruža impozantna slika na jezero i okolinu, nastavili smo ka Baru uz još par (ne)planiranih pauza. Smenom druge u treću brzinu, menjalo se okruženje – par kilometara autentičnog crnogorskog krša, pa nekoliko minuta vožnje kroz guste šume kestena. Čini se da je nedostajao samo planinski vrh na ovom putu, kako bismo doživeli sve prirodne znamenitosti Crne Gore u skoro 100 kilometara.

oldtimer-club-bar-1-internacionalni-skup-starovremenskih-vozila-142

Stigavši nazad u Bar, vozila su posetiocima predstavljena u jednoj od centralnih barskih ulica, u kojoj je postavljena i bina gde su, tokom večeri, nastupili Banimen (Jamajka), Ansambl Toć (CG) i YU Grupa. Vrhunska atmosfera, fantastična energija i gostoprimstvo za prepričavanje učinili su da svi zajedno budemo ponosni na sve proključale motore tokom dana i nestanke struje tokom večeri. Motori su se ohladili, struja vratila taman za još nekoliko hitova YU Grupe, a prijateljstva nastala za još nekoliko desetina susreta u Baru. Nagradu za vozilo po izboru publike dobila je VW Buba Karmann iz 1970. godine, za najbolji automobil izabran je Fiat 130 Coupé, a najstariji ukrajinski Audi Front UW 225.

Zahvaljujući Turističkoj organizaciji Bar, Opštini Bar i Oldtimer klubu Bar, verujemo da je svaki gost iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Albanije, Austrije, Francuske i Ukrajine doživeo ovaj susret kao svoj. Sigurni da će narednih godina Bar postati jedan od najznačajnijih skupova na Jadranu, izražavamo neopisivu zahvalnost pomenutim domaćinima i učesnicima rečenicom: „Vidimo se dole sledeće godine!“

Autor teksta: Filip Žarković
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments