fbpx
Menu & Search

1. Skup Zastava kluba Slovenije – Legende Kragujevca

1. Skup Zastava kluba Slovenije – Legende Kragujevca

Zima svake godine predugo traje, bar za one što žive u krajevima gdje se asfaltni transportni putevi često posipaju solju a karoserije njihovih prevoznih sredstava bile su zvane nove prije par decenija. Napokon, više temperature stopile su sneg, kišovit april oprao je slane ceste, plus i minus kabli su se povezali na akomulator, okret ključa izpod volana i cilindri ispod haube započeli su svoju priču posle daljeg perioda šutnje. Kraj mjeseca maja; sezona automobilistični skupova je u punom pokretu. To su događaji na kojem se vozila voze u koloni po dolučenoj trasi ili se parkiraju na dolučenoj lokaciji jedan pored drugog i tamo čekaju na polazak kuči cjeli dan. Ovako to ne zvuči ništa posebno ali kalendar je pun takvih dođajaja jer su odlični izgovori za druženje. Uspomene iz djetinstva kad se je prvi put sjelo za volan, kad su se vezali kuferi na strehe auta za porodični izlet prema moru, prva utrka, prva nesreča.. svako takvo vozilo nosi neku svoju priču. Iz razloga druženja i sačuvanja mobilnog kulturnog nasleđa nastali su i mnogi klubovi i s tim mnoga nova prijateljstva. Tako se je i prošle godine neke večeri u baru sred Ljubljane za stolom našlo sedam oldtimer entuzijasta, kako bi realizirali istu tu ideju. Nekoliko vremena je prošlo uređivanjem papirologije i zatim je nastao Zastava klub Slovenije. Naravno, ideja organizacije prvog klubskog skupa brzo se je snašao na papiru. Datum? Po mogučnosti negdje oko 25.maja. Lokacija? Posle nekoliko pretraživanja i kasnije po dogovorima odlučilo se je, da če se susret održati u Parku vojne povjesti koji se nalazi u Pivki. Jaka volja lokalnih ljubitelja povjesnog vojnog nasleđa i suradnja obrambenog ministarstva i opštine Pivka je dovela do toga, da su od 2004. godine te stare italijanske kasarne zaživjele na novo kao muzejski kompleks. Danas je to najveći muzej u državi i jedan največjih u tom dijelu Evrope. Posjetitelji imaju tamo mogučnost jedinstvenog pogleda u nacionalnu i svjetsku povjest kroz pogled na njihove eksponate iz zbirke tenkova, zrakoplova i vojne artiljerije. Kolekcija je sastavljena iz preko osamdeset velikih eksponata. Jednu od največih atrakcija predstavljaju njemačka vojna parna lokomotiva 33-110, izgrađena 1943. godine, u knjigama slovenske povjesti zapisana kao lokomotiva, koja je s vožnjom iz Ljubljane u Postojnu 1978.godine završila razdoblje parne vuče u Sloveniji, kao i jugoslovenska 19 metara dugačka i 76 tona teška podmornica P-913 Zeta diverzantskog razreda Una, koja je došla u Pivku 2011. godine kao poklon Republike Crne gore i tako udvostručila posječenost parka.

Kažu ako se ptice izpod prozora razpjevaju rano ujutru bit če fino vreme. Tako je i bilo prošlu subotu, možda je bilo vreme čak i prefino jer se je kasnije zbog jakog sunca na rukama vidjelo koliko su bili dugački rokavi majica. Skup se je započeo s formiranjem parkinga ispred lokomotive iz 2. sv. rata, prvo s autima organizatora i zatim se nastavilo s autima posjetilaca. Zastava 1300, AR 55, 128, 750, 850, 1100 T2, Yugo, 101 b, luxe, confort, mediteran,.. Jedan za drugim dolazili su do dogovorene lokacije. Preko trideset se jih je skupilo. Podržku za prvi klubski susret su sa dolazkom sa svojim vozilima pokazali i prijatelji iz Balilla kluba iz Divače. Da bi posjetitelji parka što više saznali o istoriji Zastave i njenim modelima, svaki automobil je u pisanoj formi, u obliki A4 format lista na vjetrobranskom staklu pričalo svoju priču ali je bilo tu i mnogo tih u usmenoj formi. ˝Sjetim se kad se nas je šest vozilo u fiči, dva naprjed in četiri nekako nazad. Tad da bi nas policija ustavila bi to možda još nekako prošlo al danas bi nam vjerovatno pobrala sve i jedan dinar˝, razlaže stariji gospodin gledajuči na odličnu kolekciju tih malih automobila. ˝Dugo sam vozao tog fiću ali se na kraju nakupilo par problema kojih nisam uspjeo srediti pa sam ga i zato morao prodati˝. Popularno je bilo kod tih auta, kao u vreme nekadašnje zajedničke države kao i danas friziranje ili čak promjena motora. Naizgled se Zastava 128 s kojom se je porodica Trupac dovozila iz okoline Karlovca, poput alu feluga i za prst manje visine ne razlikuje previše od standarnog modela ali kao što znamo izgled može da vara. ˝Ugrađen ima 1.6 motor iz Lancie Dedre na kojem je dupli Weber karburator. Montirano je i pojačanje prednjog koša koji kod takve modifikacije kod tog avta jednostavno mora biti. Zbog toga je rezervni točak prestavljen u zadnji dio auta ali to je promjena s kojom se može živjet˝, s osmjehom objasnuje Ivan. ˝Auto je 1989. godište. Kupljen je bio prije 5 godina od prvog vlastnika i koristi se večinoma za vikend vožnje. U planu je promjena menjača. Trenutno je ugrađen 5-brzinski iz Korala 55 ali je za taj motor malo prekratak pa je vožnja po autoputu tako i glasnija .˝

Susret legendi iz Kragujevca se je održavao u sklopu tradicionalnog tankovskog vikenda u Pivki gdje se je na poligonu kompleksa čulo djelovanje te teške vojne mehanizacije i drobljenje kamenja ispod njihovi gusenica. Prije prezentacije tenkova bila je prezentacija četiri Zastavinih modela. ˝Zastava je ubistvu predstavljala za Jugoslaviju to što je i Volkswagen predstavljao za Njemačku – auto za narod jer je upravo Zastava sa svojom proizvodnjom napravila vozila, koja su bila cjenovno pristupnija i tako mobilizirala jugoslovenski narod˝, podsječa publiku predsednik Zastava kluba Slovenije Damir Horvat. Iz toga razloga je i važno, da se ta vozila sačuvaju, kako bi mogla biti na ogled i budučim generacijama.

Autor teksta i fotografjia: Meris Čulić

0 Comments