fbpx
Menu & Search

100 Godina Citroëna – La Ferté-Vidame 2019.

100 Godina Citroëna – La Ferté-Vidame 2019.

7. jula 1919. fabrika Sitroen otpočela je prodaju svog prvog modela, Type A. Vek kasnije, od 19. do 21. jula 2019., 4500 automobila i 50 000 posetilaca okupilo se da proslavi jubilej ove legendarne marke u simpatičnom gradiću pod imenom La Ferté-Vidame, nedaleko od Pariza.

Na susret se, sticajem okolnosti nismo zaputili mojim CX-om, već pozajmljenim C3 koga smo parkirali malo dalje i prošetali do centralnog događaja, prolazeći kroz nepregledne kolone starih Sitroena koji strpljivo čekaju da ih policija uputi na odgovarajući parking. Iako je gužva na prvi pogled odavala utisak da je organizacija zakazala, dolaskom na centralnu lokaciju shvatili smo razlog za zastoj: svi automobili su bili raspoređeni po tematskim parkinzima, prema godištima, parkirani u kose redove tako da iz vazduha oblikuju bezbroj karakterističnih „ševrona“.

Tako nas je sa desne strane puta dočekala A-serija, poređana od najstarijih ka najmlađim, zatim Mehariji prigodno parkirani uz jezero i na malo udaljenijoj livadi H-kombiji i ostala teretna vozila, poput Belphegor višenamenskog kamiona i modela P45. Sa leve strane nailazimo prvo na Traction Avant, u količinama koje su se mogle videti samo na parkingu fabrike u Quai de Javel kasnih tridesetih godina prošlog veka. Na ovom skupu kvantitetu je društvo pravio i kvalitet, pa se osim standardne crne mogla videti i pokoja veselija boja, nekoliko TA kabrioleta kao i 15 CV sa motorom sa šest cilindara.

Ručna sirena dostojna „Maratonaca“ najavila je dolazak predratnog B modela, koji se pridružio svojim vršnjacima na susednom parkingu. Ponovo, sam broj ovih automobila na jednom mestu dovoljan je da se refleskno uštinete, ali činjenica da na vidiku nije bilo nijedne prikolice i da su se u svakom momentu nekoliko njih vozikali okolo, zahtevala je oštrije metode za proveru da li sanjate.

Oblast oko napuštenog zamka iz XVIII veka bila je rezervisana za drugu krajnost Sitroenove filozofije, velike avangardne krstarice kroz čije vene teče LHM. Jedna za drugom ređale su se ikone vanvremenskog dizajna i smelih tehničkih rešenja: DS/ID, SM, CX, XM, C6, gde su pored standardnih verzija mogli da se vide i Šapronove kreacije DS La Croisette, SM Opera sa viškom vrata i Mylord sa manjkom krova, CX-evi sa manuelnim volanom pored Artjomovog Sixwheeler-a, kao i izuzetno retki XM kojem pozicije ne stoje krivo. Tokom obilaska ovog odeljka, priroda je odlučila da automobili nisu dovoljno čisti, i počastila nas je besplatnim polučasovnim pranjem od kojeg smo se sakrili u veliki šator u kojem smo imali priliku da izbliza proučimo dva nova Sitroenova koncepta: Ami One i 19_19.

Nažalost, jedan dan nije bio dovoljan za kompletan obilazak svih automobila koji su došli, tako da smo propustili da vidimo u značajnijim količinama Sitroenovu srednju klasu, GS i BX, kao i vožnju opitnom stazom PSA grupe, na kojoj su svi učesnici mogli da testiraju svoje automobile na način na koji je to radio proizvođač u prošlom veku.

Organizatori su imali ogromnu odgovornost da obeleže veliki jubilej jednog od najuticajnijih i najhrabrijih proizvođača automobila, u čemu su u potpunosti uspeli. Na kratko smo bili teleportovani u neko drugo vreme i prostor, gde je stil postavljen ispred brzine, gde farovi prate krivinu dok karoserija miruje preko neravnina, i gde je bitniji dezen sedišta nego vreme od 0 do 100.

Autor teksta i fotografija: Stefan Miladinović

3 Comments

 1. Alex
  5 godina ago

  Zelena zaba je sklopljena zbog puta u Ferte Vidame za samo dve nedelje. Prva voznja joj je bila BG-Zagreb-BG, a dva dana kasnije je isla za Pariz.

  • 5 godina ago

   Pozdrav, da upoznati smo sa time preko Valentina Valjka koji je sve to kačio na Fejsbuk 🙂 Da li biste možda tvoj otac i ti bili zainteresovani da je fotografišemo i uz priču predstavimo na našem sajtu?

 2. Alex
  5 godina ago

  Zasto da ne. Naravno.