fbpx
Menu & Search

120 Godina Renaulta – Poseta Renault Classic garaže

120 Godina Renaulta – Poseta Renault Classic garaže

Dok su mnogi rani automobilski proizvođači osnivani od strane inženjera i štrebera, braća Renault iz Francuske su u tu priču ušli zaluđeni brzinom. Motore prvih vozila su startovali 1898. godine i istovremeno počeli da se trkaju. U to vreme je verovatno i nastala čuvena poslovica da je prva trka počela kada se drugi automobil pojavio na ulicama. Louis, Marcel i Ferdinand Renault bili su veoma mladi i željni da trkanjem promovišu svoje automobile, male jednosede poznatije kao voiturettes. Tada započeta strategija trkanja nedeljom i prodaje ponedeljkom održala se bez obzira što je Marcel poginuo u trci već 1903. godine.

Od osnivača koji su izneli Renault na mapu automobilskog tržišta pa sve do 1944. godine traje prvo razdoblje ove kompanije pod nazivom Société Renault Frères. Država ga preuzima odmah nakon rata 1945. godine i u njenom vlasništvu ostaje sve do 1995. nakon čega prelazi u ruke društva Renault SA. Ova tri naizgled različita razdoblja čine jedinstveno iskustvo ovog brenda koji se kroz decenije menjao ukorak s vremenom i uvek uspeo da se prilagodi zahtevima kupaca i ekonomije. Njihova vozila ujedinila su vrednosti i karakteristike koje spajaju strast, otkriće, porodicu, posao, slobodno vreme, samostalnost ali i performanse.

Parolu Tokom 120 godina, Renault je činio vaš život jednostavnijim, savršeno su uklopili sa sloganom pariskog Retromobila održanog početkom februara da Prošlost uvek ima budućnost i time započeli godinu u kojoj slave svoj veliki jubilej. Deo te proslave zahvatio je i nas zahvaljujući događaju Brand Bath Days – 120 years of Renault Easy Life, Renault Classic odseku njihove centrale u Flinsu, kao i Renault Srbija koji nas je na taj put poveo u ime naše saradnje sa Autobild Srbija. Udaljeni devedesetak kilometara od francuske prestonice i stacionirani u hotelu iz 1908. godine koji pruža jedan od najlepših pogleda na Senu i Parisku regiju, dočekali smo deset odabranih Renault klasika koji su na najbolji način predstavili istoriju kompanije. Od modela Vivastella iz 1933. godine pa sve do prvog evropskog minivena, modela Espace, grupa novinara dobila je priliku da vožnjom ovih klasika prođe trasom sećanja.

Tako osmišljenim istorijskim putovanjem ne samo da smo iskusili različita automobilska razdoblja i za njih vezana aktuelna tehnološka rešenja, već smo i putevima Pariske regije i Normandije otišli u romantičnu prošlost francuskih sela povezanih idličnim magistralnim putevima. Poput ukusno osmišljenih francuskih jela koja od predjela do dezerta i čaše vina nadražuju vaše čulo ukusa do maksimuma, Renault Classic savršeno je uklopio jednodnevno putešestvije u kome smo na smenu testirali svako po četiri vozila. Moj odabir je pao na fabrički restaurirani Renault Juvaquatre Coupé iz 1947. godine koji me je bez obzira na motor od nešto više od dvadeset konjskih snaga uparenim sa trobrzinskim menjačem, impersionirao solidnim ubrazanjem, lakoćom vožnje i upravljanja.

Iako je sledeći automobil doneo višedecenijski skok u vidu drastično mlađeg, većeg i modernijeg modela R20 koji pruža osećaj vožnje automobila iz 21. veka, filozofija brenda se nikako nije promenila. Mirnoća dizajna uz delimično lucidan karakter večni su recept kompanije Renault koji su na početku modernijeg automobilskog doba krunisali modelom R4. Nežnozeleni primerak automobila poznatog i kao Quatrelle, odnosno Cokula u našim krajevima, proizveden je 1980. godine i bio je moj saputnik na trećoj etapi upoznavanja francuskih pejzaža. Njegov veliki poklopac prtljažnika koji je uz model R16 doneo revoluciju i praktično započeo eru hečbek karoserija tog dana nismo koristili, ali smo zato izbacili tonu šala na račun njegovog kišobran-menjača koji drastično odstupa od praktičnosti koju je zastupao. Sa skoro horizonalno postavljenim velikim volanom poput onog u autobusima, Estafette kombijem sa hiljadu namena od kojih je najmanje popularna bila ona u plavoj boji francuske Žandarmerije, dovezli smo se poslednjom etapom puta do kapija Renault Flins fabrike i garaže Classic centra.

Prvi zabeležni utisak nakon ulaska u hram koji sa devedeset odabranih klasika beleži 120 godina marke Renault nedvosmisleno je ukazivao na činjenicu da su prošlost i sadašnjost ovog brenda spojedini istim DNK. Takođe, odmah je bilo jasno da Renault kao i većina velikih proizvođača automobila smatra da bez istorijskog nasleđa nema ni budućnosti brenda. Da bismo se temeljnije usredsredili na istorijat i kolekciju, Renault se pobrinuo da to ne činimo praznog stomaka. Uz još jedan karakteristično francuski obrok serviran na jedinstven način unutar same garaže, pozdravio nas je automobilski istoričar Jean-Louis Loubet.

Njegovo stručno vođenje ture počelo je od prvog modela u istoriji kompanije, Voiturette Type A iz 1898. godine! Upotrebnom lagane, a krute cevne šasije i malog De Deon motora od samo 1,75 konjskih snaga, Louis Renault je pod nadstrešnicom porodičnog imanja konstruisao ovaj automobil. U želji da podeli svoju strast sa drugima, na Badnje veče 1898. Louis je odlučio da ode na Montmartre i to najstrimijom pariskom ulicom Lepic. Instant oduševljenje prolaznika nedugo zatim krunisano je sa dvanaest porudbžina za koje je uplaćen depozit, iako kompanija u tim trenucima još nije ni postojala. Međutim, stvari su se ubrzo promenile.

Od strasti kao osnovnog pokretača, Renault je ubrzo krenuo da stvara višenamenska vozila koja su odgovorila na potrebe tržišta. Tako je model TYPE AG1 u kome smo imali priliku i da se provozamo pre ulaska u garažu, zapravio postao prvi masovni taksi automobil sa čak 250 primeraka koji su krstarili ulicama Pariza 1905. godine. Broj ovih vozila se iz godine u godinu drastično uvećavao tako da je prepoznatljivost stigla i iz inostranstva kada je 1100 komada isporučeno u London već 1907. godine.

Usledila su brojna putnička i komercijalna vozila sa autentičnim art deco izgledom, Six-Roues kamion sa duplom zadnjom osovinom koji je polovinom dvadesetih godina prešao Saharu, putnički automobili više klase iz tridesetih godina poput modela Primaquatre, u trenicima kada srednja klasa nije bila previše razvijena, itd. Tek nakon Drugog svetskog rata, tržište se širi u skladu sa rastućom ekonomijom i na nižu i srednju klasu kada mali Juvaquatre u nekoliko različitih karoserija doživljava ekspanziju, 4CV poprima kultni status kao i nekoliko elegantnih kupea na njegovoj osnovi, a ruralna zanimanja dobijaju karavan Colorale.

Modernije automobilsko doba koje i domaće tržište danas pamti donelo je model Dauphine, malu porodičnu limuzinu sa motorom pozadi, Estafette kombi, legendarni R4 kog je u Classic garaži predstavljao prelepi Parisienne i njegov ekvivalent vozila sa petim vratima u višoj klasi, model R16. Prikazan je naravno i Renault 8 prepoznatljive plave boje sa dve bele uzdužne linije u Gordini izvedbi koja se održala do savremenih dana.

Pored očekivanih serijskih modela koji su nastavili da prate trenutak i potrebe tržišta, vredno je spomenuti i istaknute sportiste koji su izloženi u Classic centru. Hronologija diktira najveće poštovanje za avionski dizajn trkača izdržljivosti sa linijskim osmakom – Renault Nervasport iz 1934. koji je nakon dve godine pažljive restauracije vraćen u nekadašnje stanje.

Renault 5 GT Turbo, Turbo i Maxi Turbo predstavljeni su svako sa po jednim fenomenalnim komadom, Alpine A110, R30 u Dakar verziji, trkački R17, nekoliko bolida F1, a kao poseban detalj koji me je najduže okupirao jeste jedinstveni showcar Espace F1! Ne samo da je teško ostati ravnodušan na estetski deo ovog suludog koncepta predstavljenog pre 23 godine, već se ozbiljno zapitate kome je u kompaniji Matra palo na pamet da na laganu karbonsku F1 šasiju postavi Espace karoseriju od istog materijala i u sve to ubaci sa 700 na 800 konjskih snaga pojačani Renault RS5 V10 motor koji se koristio 1993. godine u takmičarskom bolidu Williams FW15C, kojim su upravljali čuveni Alen Prost i Dejmon Hil!

Sve ono što kompanija Renault radi danas nikako ne posustaje za istorijskim lekcijama i iskustvom koje smo pokupili tokom našeg kratkog ali veoma sadržajnog boravka u Francuskoj. Ni na koji način ne sumnjam da će odmeren, ali siguran nastup na svim poljima, nastaviti da krasi jednog od najstarijih proizvođača automobila na svetu, što im ujedno i želim uz veliku čestitku za srećan 120. rođendan!

Autor teksta i fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments