fbpx
Menu & Search

13. Balkanska Minijada – Tara – 2021.

13. Balkanska Minijada – Tara – 2021.

Balkanska Minijada u organizaciji Mini kluba Srbije jedan je od najpoznatijih događajnih brendova ovdašnje moderne automobilske pop kulture. Nakon Dvanaeste Minijade koja je prošle godine održana simbolično zbog korona mera, ovogodišnja je ipak pokazala da se najveći susret vozila marke Mini u ovom delu Evrope postepeno vraća na staze stare slave. Iako najavljena kao poslednja godina kada zbog pomenutih mera nije bilo moguće garantovati inostranim gostima dolazak u Srbiju, ovogodišnja Minijada ipak je pored domaćih gostiju uključila i prijatelje iz Mini kluba Bar, odnosno Oldtajmer kluba Bar iz Crne Gore.

Povratak u Hotel Iver na Mokroj Gori nakon zimskog izdanja bio je i više nego osvežavajuć za previsoke letnje temperature koje smo zaboravili čim smo nakon polaska sa beogradske MOL pumpe i autoputa Miloš Veliki prošli kroz Čačak i napravili prvu veću pauzu u Ovčar banji. To je ujedno bila i prva tačka sastanka sa članovima kluba iz Centralne i Zapadne Srbije sa kojima smo zajedno preko Požege i Užica nastavili put do Mokre Gore. I pored umora i pojedinih pehova sa vozilima, žurku u petak uveče niko nije propustio. Prvi taktovi muzike utišali su automobilske priče koje su zapravo samo utihnule do subote ujutru kada je ujedno bio planiran i glavni program ovogodišnje Minijade.

Ispit spretnosti u kome su pobedu odneli Danijela i Boško nastavili smo vožnjom oko Nacionalnog Parka Tara. Uputili smo se spustili do Bajine Bašte gde je u saradnji sa lokalnom turističkom organizacijom i opštinom ovog gradskog naselja na obali Drine dogovorena izložba vozila u samom centru grada. Dok su se motori hladili, članovi Mini kluba su zahvaljujući kompaniji Lastra preveženi do mesta gde smo se ukrcali na brod i otpočeli zakazano krstarenje rekom. Dvosatna vožnja brodom je uz ručak uključila i fantastične prizore tirkizno plave Drine i prirodnih lepota na njenim obalama. Povratak u hotel obezbedio nam je kratak poslepodnevni odmor koji su neki iskoristili za boravak u prirodi, dok su se drugi brčkali u hotelskom bazenu.

Tradicionalna dodela nagrada i priznanja pre početka subotnje žurke ni ove godine nije izneverila. Iza plakete koja predstavlja samo materijalnu formu priznanja nalaze se divne reči upućene onima koji su u poslednjih godinu dana istakli svoje kvalitete. Ana Kecman je sve osvojila svojom vožnjom, nesebična pomoć Dejana Dekstera Nedeljkovića unapredila je mnoge Minije u klubu, Petrova porodica osvojila je Mini Family priznjanje, dok je Milan iz Bara poneo čak dve nagrade. Prosto je greh ne pomenuti svakog dobitnika ponaosob jer se iza svake od njih krije sjajna priča, ali budući da su one najviše prepoznatljive onima koji lično poznaju ljude u njihovim glavnim ulogama, ostatak ćemo ostaviti za naša lična sećanja.

Šta je to što čoveka toliko spaja sa mašinom? Gomila metala oblikovana na određeni način i postavljena na četiri točka svakako nije dovoljno dobar razlog da se toj mašini maltene svakodnevno vraćamo. Ali zato mogućnost bržeg i daljeg kretanja koje nije svojstveno čoveku, specifičan osećaj koji ta mašina pruža pri kretanju, kao i mogućnost da na tom putovanju pored sebe imamo članove svoje porodice ili bliske prijatelje je nešto što nam svakako zaokuplja pažnju. Subjektivnost momenta ili dela mladog života kada su spoljni uticaji bliske sredine najsnažniji, stvara one osećaje koji ostaju za čitav život, pa tako mladost tada često izabere ono što će im se od automobila sviđati za čitav život. Prethodnog vikenda na Mokroj Gori skupila se ekipa čije odrastanje je sticajem raznih ali bliskih okolnosti bilo obeleženo Poslom u Italiji, Mister Binom ili jednostavno rečeno, Minijem, a njihovi mlađi naraštaji kojih je ovaj put osetno bilo kao nikada ranije će uz ovako lepe događaje sigurno nastaviti roditeljsku ljubav.

Autor teksta: Miloš Nikodijević
Autori fotografija: Nikola Stojanović i Miloš Nikodijević

0 Comments