fbpx
Menu & Search

14. Balkanska Minijada – Vrnjačka Banja – 2022.

14. Balkanska Minijada – Vrnjačka Banja – 2022.

Od automobila koji je slavio praktičnost i ekonomičnost u malom pakovanju, Mini je prešao dug put koji ga je već na njegovom početku svrstao u automobilske i pop ikone. Posle više od šest decenija proizvodnje i mnoštva različitih modela koji su tokom poslednjih dvadeset godina nastavili put slave koju je klasik utemeljio, ljubitelji širom meridijana ne propuštaju da ponosno ističu svoju privrženost Miniju. Regionalna forma jedne takve proslave već 14. put za redom održala se prethodnog vikenda pod uveliko poznatim nazivom Balkanska Minijada u organizaciji Mini kluba Srbije!

Mini Family nije nimalo neopravdan termin jer se iza ovog događaja krije pravo tradicionalno porodično okupljanje koje je ovoga puta počelo dočekivanjem inostranih gostiju, posetom salonu Delta Motorsa i žurkom u klupskoj garaži. Već tada se videlo i to iznova koliko je Mini snažan ujedinitelj različitih generacija i interesovanja, i da će tokom ta četiri dana gosti iz Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Italije i Slovačke zajedno sa domaćinima biti jedna velika Mini porodica.

Nakon jutarnje kafe i dosipanja goriva na MOL benzinskoj stanici na Konjarniku, povorka od sedamdesetak automobila uputila se ove godine ka Vrnjačkoj Banji. Put nas je preko Avale, Mladenovca, Topole i Rudnika savršenim krivinama vodio do Kraljeva i nedugo zatim do glavnog trga u Vrnjačkoj Banji gde je u saradnji sa ondašnjom Turističkom organizacijom dogovoren parking i izložba svih automobila. Za to vreme gosti su se smestili u obližnjem Hotelu Fontana. Da Mini ne bude samo povod za okupljanje i druženje pobrinula se subotnja vožnja do obližnjeg Goča i jezera Selište gde smo na prijatnih desetak stepeni celzijusa manje proveli nekoliko sati na sjajno organizovanom pikniku.

U želji da pozdravi one koji su došli izdaleka, one koje nismo videli tokom dve godine pandemije, ali i da istakne neke šaljive momente ove Minijade, klub je i ovaj put organizovao tradicionalnu dodelu nagrada. Sam pehar je možda i najbolji pokazatelj koliko MKS ulaže u ideje, trud i volju da proizvede nešto od srca – guma od kartinga upotpunjena je odlivkom replike čuvene Minilight felne – nagrada koju je bukvalno svako poželeo! Moramo da se pohvalimo da smo i mi ove godine doneli jedan ovakav točak kući gde će sa ponosom ukrašavati zid!

A onda rastanak i povratak kući. Nekada smo se pozdravljali „Do sledeće Minijade“, a sada je to „vidimo se u garaži“ ili „kad ćemo sledeću vožnju?“. Nekada smo Minijade posećivali kao Autoslavia ekipa, a sada se u jednom od najaktinijih domaćih automobilskih klubova osećamo i više nego kao deo jedne velike porodice.

Autor teksta i fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments