fbpx
Menu & Search

1952. Auto Union – DKW F 89 P – 5.900€

1952. Auto Union – DKW F 89 P – 5.900€

Evropa je i danas zahvalna američkom državnom sekretaru Džordžu Maršalu, na velikom projektu pomoći kojim je regenerisana ekonomija Starog kontinenta. Autoslavia je naročito zahvalna jer je sredstvima „Maršalovog plana“ finansirana, između ostalog, i obnova Auto Uniona. Tog 3. septembra 1949. godine, Inglštad je ugostio današnji AUDI.

Danas vam predstavljamo model jedne od četiri fabrike koje su činile Auto Union — DKW  (Dampf Kraft Wagen). Nazvana je u skladu sa čuvenom nemačkom kreativnošću — Auto Na Paru (ili auto pogonjen parnom mašinom), jer je, nećete verovati, prvobitna zamisao bila konstruisanje automobila koje bi pokretali motori na paru. Kako taj eksperiment nije uspeo, ubrzo će zaštitni znak DKW-a postati dvotaktni redni agregati koji snagu isporučuju na prednji par točkova. Kad smo kod dva točka, moramo naglasiti da je tridesetih godina prošlog veka DKW dominirao na svetskom tržištu motocikala.

Prvo vozilo koje je na četiri točka napustilo novo mesto prebivališta – fabriku u Dizeldorfu, jeste DKW Meisterklasse F89. Te 1950. godine velika potražnja je zatekla zaposlene, te su budući vlasnici bili prinuđeni da mesecima čekaju isporuku svog modela. Tada visoka cena od 5.830 maraka opravdana je kompletno čeličnom karoserijom, krajnje revolucionarnom imajući u vidu da je prethodna kombinovana sa drvetom. Program je obuhvatao isključivo modele sa dvoja vrata, ali u sedan, karavan i kabriolet verziji, koju potpisuju Karman i Hebmiler. Do 1954. godine proizvedeno je 59.475 modela, koji su pogonjeni pomenutim dvotaktnim agregatima zapremine 684 kubna centimetra. 23 konjske snage bile su dovoljne da F89 maksimalno dostigne 100 km/h, najviše zahvaljujući izvrsnoj aerodinamičnosti. Ukoliko ste čitali jučerašnji tekst, mogli ste uočiti neobičan položaj ručice menjača, što je karakteristika i ovog modela.

Do danas, smatrali smo Masterklas endemskom vrstom. Sada smo oduševljeni činjenicom da umoran beli pedesetjednogodišnjak u Zagrebu čeka podmlađivanje. Na žalost, oglašivač nije naveo da li je automobil kompletan, jer na slikama izleda suprotno. Ukoliko ste spremni da izdvojite onoliko eura koliko je maraka koštao nov F 89, detalje oglasa pogledajte ovde.

Cena: 5.900€ 

Izvor oglasa: www.njuskalo.hr

1 Comment

  1. 10 godina ago

    Fenomenalno! Odlican post, hvala vam.