fbpx
Menu & Search

1960. BMW 700 – 4.000€

1960. BMW 700 – 4.000€

Godine su odmicale, a BMW 600 je zahtevao svog naslednika, a za njega nije bila zaslužna fabrika, već austrijski BMW diler i džentlmen-trkač Volfgang Denzel. Njegov dogovor sa Đovanijem Mikelotijem je našao put u fabriku, u dve karoserističke izvedbe — kupeom i naknadno dizajniranim sedanom sa dvoja vrata. Sa prethodnikom, BMW 700 je delio šasiju, kao i dvocilindrični motor, čija je zapremina povećana na 697 kubika. Međutim, za razliku od prethodnika, 700 je imao monokok šasiju i prvi je BMW koji ju je koristio.

U Frankfurtu, 1959. godine, po predstavljanju automobila, BMW je dobio 25.000 porudžbina, a za pet godina proizvodnje, iz fabrike je izašlo preko 180.000 primeraka. Već pomenuti Denzel je sa grupom akcionara krajem iste godine spasao BMW pripajanja Daimler-Benzu, stavljajući veto na tu odluku čelnika kompanije. Srećom, menadžment je uspeo da organizuje proizvodnju, uz veliku finansijsku pomoć industrijalca Haralda Kvanta. Uz finansijski uspeh, dolazili su i sportski — 6 sati Nirbergringa, 12 sati Hokenhajma… Ovaj spasitelj BMW-a je bio često viđan na ulicama Jugoslavije, ali ih je vremenom bivalo sve manje, dok su danas prava retkost, čak i na otpadima i u prašnjavim garažama.

Jedan od njih se srećom nalazi u Hrvatskoj, pripada drugoj godini proizvodnje i prodaje se u stanju poluzavršene restauracije. Prema rečima vlasnika, limarija je urađena, kao i svi delovi mehanike. Da bi se rezultati uporedili, autor oglasa je ostavio i fotografiju uslikanu pre početka radova, a napredak je neosporan. Uz automobil, kupac dobija još rezervnih delova, ali mu predstoje farbanje i sklapanje ovog malog automobila. Ipak, nagdrada za izguran ostatak restauracije je sjajan gradski automobil sa gotovo svakodnevnom upotrebljivošću i važnom istorijom koju nosi na svom imenu!

Ukoliko ste zainteresovani za ovaj automobil, kompletan oglas pogledajte ovde.

Cena: 4.000€

Izvor oglasa: www.njuskalo.hr

0 Comments