fbpx
Menu & Search

1964. Volvo Amazon – 1.500€

1964. Volvo Amazon – 1.500€

Acin Volvo PV544 Sport je od današnjeg dana napravio mali tribute koji dugujemo kompaniji Volvo, te u istom ritmu nastavljamo sa još jednim njihovim legendarnim automobilom o kojem smo i ranije podelili par reči.

Nakon spora sa nemačkim proizvođačem motocikala – Kreidler koji su prvi registrovali naziv Amason po narodu žena ratnica grčke mitologije, izmenom slova S u Z Volvo stavlja tačku na početak istorije jednog od legendarnih klasičnih automobila, kako ovog brenda, tako i generalno. Poznat i pod fabričkom nomenklaturom Serije 120, ovaj automobil se tržištu nakon dugo čekanja prikazao 1956. godine. Predstavljao je najbolja tehnička rešenja kojima je Volvo tada baratao te iako sa klasičnom šasijom, doboš kočnicama i poznatim četvorocilindričnim 1.6L motorom sa 65KS nije predstavljao nikakvu revoluciju, njegova pouzdanost nije dolazila u pitanje.

Ono što je njegove šanse za uspeh postavilo na visoko mesto je svakako dizajn inspirisan američkom auto industrijom, te ne čudi da je njegova prodaja na tržištu SAD bila takođe dobra. Počevši život kao limuzina, vreme je mu je donelo i skraćenje u kupe verziju sa motorom od 122KS, nešto kasnije i karavan ali i sport varijantu. Kao vrhunac, čelični status Volvo automobila je počeo upravo sa ovim automobilom koji je osim krute karoserije, prvi počeo da koristi pojaseve sa tri tačke vezivanja, kao i komandnu tablu koja se pri sudaru lako lomila i time smanjivala šanse težeg povređivanja putnika.

https://www.youtube.com/watch?v=uVoN8l2Xfx4

Posle nekoliko decenija veliki broj njih je manje ili više sačuvan, pa tako i kupe verzija koji smo pronašli u Sloveniji. Iako smo saglasni sa tvrdnjom vlasnika u opisu oglasa da je automobilu potrebna obnova, njegovo svekupuno stanje je i više nego zadovoljavajuće. Ako izuzmemo činjenicu da ne znamo da li je u voznom stanju, nećemo odbaciti onu koja jasno ukazuje da je karoserija očuvana i pored primećenih koridiranih tačaka. Deluje da spoljnih oštećenja nema, da su svi delovi na broju, a enterjer čist i sačuvan. Šlag ovoj torti informacija dodaćemo veoma pristojnom cenom, te ako ste među onima koji ovu ponudu nalaze primamljivom, vreme je da put do automobila nastavite preko stranice oglasa.

Cena: 1.500€

Izvor: www.avto.net

0 Comments