fbpx
Menu & Search

1967. Ford Taunus 15M (P6) – 2.050€

1967. Ford Taunus 15M (P6) – 2.050€

Od osvrta na automobilsku istoriju Forda može da vas zaboli glava, isključivo zato što ne znate gde biste pre počeli. Samo Taunus modela i njegovih varijacija je bilo dvadesetak, od prvog nemačkog modela napravljenog 1939. pa sve do poslednjeg Otosan Taunusa koji se spravljao u Turskoj do 1994. godine. U drugoj polovini tog istorijskog puta za Taunus, između 1966. i 1970. godine proizvodio se model sa fabričkom oznakom P6 koji je i predmet našeg današnjeg interesovanja. Njegovi zastupnici su bili dve varijacije tradicionalnih naziva 12M i 15M koji su se osim motora sa 1200, odnosno 1500 kubika, razlikovali i po određenim detaljima koje su nosili na karoseriji. Dok je 12M insistirao na zaobljenim detaljima, tačnije okruglim prednjim farovima i elipsasto-izduženim zadnjim, 15M je ostajao dosledan oštrim pravougaonim linijama koje su inače krasile i ostatak karoserije. Upravo dizajn karoserije je bila jedina novina kod ovog modela napravljenog u skoro 670.000 primeraka, jer je šasiju i motore nasledio od prethodnika. Tokom proizvodnog procesa evoluirali su kako dizajnerski detalji, tako i motori, pa osim Tourier 15M karavan verzije, vredi izdvojiti i RS – 15M Rallye Sport!

Iako se P6 ne nalazi na listi najcenjenijih Taunus modela, dovoljan razlog da se njime pozabavimo je originalno stanje primerka koji se prodaje u Banjaluci. Njegov prvi vlasnik tvrdi da se vozilo nalazi u prvoj originalnoj boji, osim prednjeg desnog blatobrana koji je nakon oštećenja, repariran i prefarban četkom. Dalji opis otkriva ono što se može utvrditi i putem fotografija, da se radi o automobilu čiji enterijer je takođe u dobrom originalnom stanju, a isto važi i za nebo, tačnije krovni tapacirung. Ako na sve to dodamo i pređenih 82.000 km i sasvim solidnu cenu za koju pretpostavljamo da je podložna dodatnim pregovorima, onda vam je jasno da se ispred vas nalazi jedan jako lep primerak nasleđa iz porodice Taunus.

Sve što vam preostaje je da vaše potencijalno interesovanje za ovaj automobil, pretočite u delo kontaktiranjem njegovog prodavca putem stranice oglasa.

Cena: 2.050€

Izvor: www.pik.ba

0 Comments