fbpx
Menu & Search

1967. Mercedes-Benz 250 SL – 25.700€

1967. Mercedes-Benz 250 SL – 25.700€

U Ženevi, 1963. godine, Mercedes-Benz je predstavio remek-delo dizajnera Pola Braka i Bele Barnjija — W113. Prvobitno, predstavljen je SL 230, koji se proizvodio do 1967. godine. Međutim, u decembru 1966. počela je proizvodnja značajno mehanički izmenjenog SL 250. Na sreću sadašnjih vlasnika, a na žalost automobilizma uopšte, već u januaru 1968. 250 je svoje mesto ustupio novom modelu 280.
U toku tih četrnaest meseci sa trake je sišlo 5.196 kupe-kabrioleta, od kojih je više od trećine distribuirano u SAD. Zahvaljujući prethodnom modelu, ovaj  je zadržao sportske karakteristike i tvrđe vešanje, ali je, za razliku od njega, poboljšana upravljivost, startnost ali i bezbednost, zahvaljujući disk kočnicama i na zadnjim točkovima. Ugradnjom većeg rezervoara, povećan je domet, ali ne značajno imajući u vidu i snažniji agregat. Samom oznakom jasno je da se radi o 2500 kubnih centimetara, koji nisu uticali na konjske snage (ostalo ih je 150), ali jesu bitno na obrtni momenat. Transmisija je mogla biti manuelna (4 ili 5 brzina) ali i komfornija, automatska.

http://www.youtube.com/watch?v=K6qHO7dP_fM

Na kraju, ono što W113 naročito krasi i izdvaja u odnosu na ostale Benze jeste konkavni tvrdi krov, koji je mogao biti zamenjen platnenim. Za trenutak se podsetite budističkih hramova na Dalekom istoku, a kasnije i raznih arhitektonskih rešenja inspirisanih kaskadnim religijskim građevinama. Uviđate li sličnost? Ako ipak ne, šezdesetih godina je to bio slučaj, te su, zahvaljujući neobičnom, revolucionarnom i nikad više konstruisanom krovu, SL 230, 250 i 280 dobili nadimak – Pagoda. Nakon sjajne priče o restauraciji jedne Pagode koja je spašena u poslednjem trenutku, a imajući u vidu da je taj automobil jako retka pojava inače, naročito na prostoru ex-YU, veliko je zadovoljstvo što smo u Rijeci našli jednu fantastično očuvanu. Vlasnik tvrdi da je redovno ali retko vožena, mada ne navodi tačnu kilometražu. Takođe se navode razne mehaničke intervencije, zahvaljujući kojim je legendarni Mercedes svakodnevno spreman za drum. Iako cena, sama po sebi, deluje kao visoka, ono što moramo istaći je da Pagode u idealnom stanju u SAD ne možete naći ispod 50.000 dolara, a u Evropi za isto toliko eura.

Ako ste spremni da ovaj klasik pribavite po dvostruko manjoj ceni, detalje oglasa pogledajte ovde.

Cena: 25.700€

Izvor oglasa: www.njuskalo.hr

0 Comments