fbpx
Menu & Search

Buba ljubavi

Buba ljubavi

Automobilska istorija ne pamti previše modela čija proizvodnja je potrajala decenijama u gotovo neizmenjenom ili blago restilizovanom obliku.

Pa tako među onima koji su potekli sa Starog kontinenta nema boljeg primera od Bube, Minija ili Spačeka. Iako za druge oldtajmer modele polovično važi pravilo „što starije to poželjnije“, ova tri kandidata se ističu upravo na tom polju pa tako Mini Mark 1 mami najveće uzdahe ljubitelja posebno ako se radi o Cooper S verziji. Prvobitni Spaček sa rešetkastom haubom pretvorio je čuvenog Krisa Herisa u ozbiljnog zaluđenika za ovim vozilom iako je tokom karijere mogao da provoza sve ono što mi ostalo možemo samo da sanjamo.

Ako se osvrnemo na Bubu i izuzmemo KDF Wagen, Oval ili pak Split verzije predstavljaju vrhunac kolekcionarske pasije. Budući da danas više nije lako pronaći čak ni prve post-Oval Bube u dobrom stanju i za normalnu cifru, ljubitelji ovog vazdušno-hlađenog interkontinentalnog klasika okreću se poslednjem utočištu. Tzv. Buljava Buba bila je izbor srca i razuma i našeg čitaoca Gašpera iz Maribora koji poseduje verziju iz 1967. godine, 1300 Deluxe, standardni 1.3L motor sa nešto drugačijom glavom i većim karburatorom. Zelena farba, čelične felne i veseli enterijer deo su izgleda kojim se Gašper najvećim delom zadržao u fabričkim okvirima.

„U oldtajmerima sam bukvalno od kada sam prohodao, mama mi je rekla da mi je druga izgovorena reč bila Golf!“ počinje svoju priču Gašper i kaže da su njegovu ljubav prema starim automobilima podgrejale i komšije od kojih su skoro svi imali neki oldtajmer. „Ljubav prema starim Volkswagenima mi je prenela devojka, njen prvi auto je bila Buba i zapravo ona je i dalje vozi“. Gašper je svoju Bubu kupio pre tri godine od svoje prve plate i u tom trenutku, prema njegovim rečima, nije bila u zavidnom stanju.

„Ja sam njen peti vlasnik od kojih ju je drugi restaurirao, pa je tako limarija bila rađena pre nego što sam je ja kupio. Bila je ofarbana jako loše tako da sam se postarao da to bude osveženo“. Takođe, Gašper se pobrinuo da remontuje motor, dodao je nove felne i od stvari koje planira u bliskoj budućnosti je instalacija vazdušnog ogibljenja. „Njene glavne prednosti su to što je jednostavna, delova i dalje ima na pretek, podrška na aftermarket tržištu je neverovatna, pa tako sve što na njoj uradite ili promenite, lako možete da vratite ili promenite opet“.

Uz sređivanje Bube Gašper vežba i svoju volju i mentalitet. Ujedno, zahvalan je svojoj devojci što ga je uvukla u prelepi svet starih Volkswagenovih vazdušara jer sada mogu zajedno da rade na svojim automobilima. A ova Buba prosto stalno traži da bude vožena i to joj on i pruža kad god mu to vreme i obaveze dozvoljavaju. Ako se pokvari, popravi je. Ako njegovi prijatelji požele da je voze, on im to dopusti. Ističe da nije došao do ovog trenutka sređivanja radi prezervacije auta, već da bi u njoj uživao sa dragim ljudima. „Vožnja je magija! Osećam se kao najkul osoba na putu“ dovršava priču Gašper i kaže da njegov auto nije usrećio samo njega i najbliže ljude, već i prolaznike koji neretko nasmejani mašu i pozdravljaju svakoga ko se zatekne za njenim volanom!

Autor teksta: Miloš Nikodijević
Autor fotografija: Melanie Lorenčič

0 Comments