fbpx
Menu & Search

1968. Zastava AR55 Campagnola – 1.999€

1968. Zastava AR55 Campagnola – 1.999€

Dva meseca pre prvog legendarnog „Fiće“, manje čuven ali podjednako bitan u klasi lakih terenskih vozila, sa traka kragujevačke „Zastave“ sišao je AR 55. Da podsetimo, pre njega su u Kragujevcu sklapani Chevrolet (1939) i Willys (1953) terenci, ali namenski. Prvo specijalno vozilo za nepristupačne terene, koje se po FIAT-ovoj licenci proizvodio u ex YU upravo je Campagnola. Automezzo da Ricognizione, odnosno izviđačko vozilo, značenje je akronima kojim je nazvan model, dok dodatak „55“ predstavlja godinu proizvodnje.

Bez većih prepravki, u Zastavi je proizvodnja trajala do 1970. godine. Jednostavnim, a naprednim rešenjima pogona, Kampanjola je brzo stekla popularnost, te se raznim modifikacijama proizvodila za mnoge namene. Najširom podelom, možemo ih razvrstati u civilne i vojne. Za potrebe JNA karoserija je prilagođavana  sanitetima, uređajima komunikacije, vojnoj policiji itd. Svih 67 konja, koje je isporučivao četvorotaktni motor zapremine 1901 kubnog centimetra, prenosili su se na sva četiri točka  uz mogućnost da se pogon na prednje točkove aktivira po potrebi.

1974. godine Kampanjola je restilizovana i očekivao se još veći uspeh. Međutim, rezultat je bio potpuno suprotan, osveženje se ispostavilo kao promašaj, a jedino što je bilo obogaćeno jeste paleta kvarova prouzrokovanih nedovoljno čvrstom karoserijom i lošim mehaničkim rešenjima. Zahvaljujući nekvalitetnom nasledniku, originalna Kampanjola je do danas sačuvala kultni status, te se još uvek sa uspehom koristi po nepristupačnim terenima.  Upravo takvu vremešnu ali i dalje vrednu Kampanjolu smo našli u Banjaluci. Sudeći po fotografijama i tvrdnji vlasnika, vozilo je u dobrom stanju. Iako kilometraža nije naznačena, olakšavajuću okolnost predstavlja ugrađen gasni uređaj, imajući u vidu potrošnju od 17 litara na 100 km. Takođe, automobil je u oglasima od 2011. godine, što zahteva detaljnije informacije od vlasnika, koga, ako ste zainteresovani, možete kontaktirati ovde.

Cena: 1.999€

Izvor: www.pik.ba

0 Comments