fbpx
Menu & Search

1969. Citroën Ami 6 Break – Dogovor

1969. Citroën Ami 6 Break – Dogovor

Nismo sigurni koliko je automobila u istoriji imalo obrnuto postavljeno zadnje stako, ali smo sigurni da kada se pomene jedan takav slučaj, svi ćete prvo pomisliti isključivo na dizajnersko delo Flaminio Bertonija — Ami 6. I svakako vas ne krivimo što to nisu bili Ford Anglia 105E, Mercury Turnpike Criuser ili Lincoln Continental s kraja pedesetih. Ami 6 je ipak najprepoznatljiviji slučaj ovakvog dizajna zadnjeg dela, koji je pored jedinstvenog izgleda zadržao i sve vrline njegovog prethodnika Spačeka – jednostavnost, pouzdanost, udobnost i ekonomičnost. Break verzija Amija 6 se pojavila tri godine nakon standardne verzije i bio je to prvi karavan sa dvocilindričnim motorom spreda. Sa prtljažnikom kapaciteta do 1200 litara Ami 6 Break gubi jedinstven oblik zadnjeg dela i vizuelno više podseća na naslednika Ami 8.

Kada smo na istim oglasnim stranicama u Bosni i Hercegovini pronašli jedan jako lep Ami 8, tada smo se i detaljnije pozabavili pričom o nastanku ova dva modela. Zato ćemo danas iskoristiti prostor za pisanje da kažemo nešto više o današnjem konkretnom primerku automobila koji je nakon lansiranja bio namenjen modernim ženama kojima se Citroën kroz reklame obraćao rečima Pour vas madame!

Vreme koje je proveo kod drugog i trenutnog vlasnika, iskorišćeno je za njegovu kompletnu restauraciju sa prisutnim originalnim delovima. Kako svako svoga konja hvali, tako i njegov prodavac napominje da je jedan od retkih na prostoru bivše Jugoslavije, što svakako ne možemo da osporimo, kao ni njegovo stanje koje po fotografijama ali i rečima vlasnika, ne traži nikakvo ulaganje. Tamno zelena boja oplemenjena mnoštvom prelepih hromiranih detalja i crveni enterijer sedišta i poda čine veoma zanimljiv i lep spoj. Iza čuvenog kišobran menjača nalazi se i pregrada za stvari na koju je prikačen i radio-kasetofon kojim zbog postojanja prednje klupe-sedišta može da rukovodi i treći putnik.

Jedina nedoumica se tiče cene automobila, a to možete da saznate odlaskom na stranicu oglasa i kontaktiranjem prodavca iz Banja Luke.

Cena: Dogovor

0 Comments