fbpx
Menu & Search

1970. Citroën DS 20 – 8.180€

1970. Citroën DS 20 – 8.180€

Ne samo što je Citroën DS predstavljao retku istorijsku senzaciju kada se pojavio 1955. godine na salonu u Parizu, već ga je sama igra reči kroz francuski izgovor Déesse dovela do prevedenog nadimka i statusa Boginje.

Nepregledna fuzija inovativnog inženjeringa, novih materijala i dizajna koji ostavlja bez daha, dovelo je i do vanserijskog materijalnog epiloga od preko 700 narudžbina 15 minuta nakon premijere i čak preko 12.000 tokom prvog dana! Boginja je tako odmenila naširoko voljeni i poštovani Traction Avant, takođe stilizovan od strane Flaminia Bertonija, italijanskog slikara, skulptora, zanatlije i arhitekte, koji je pokrenuo Citroënov dizajn studio čim se doselio u Pariz 1931. godine. Novinarske kritike ovog automobila razvijanog tokom čitavih osamnaest godina hvalile su odnos osećaja vožnje i upravljivosti kao nešto najbolje do tad, dok su se pojedini usudili da kažu kako njegova spoljašnjost govori da je došao sa neba. Tehnička rešenja su uključila farove koji prate skretanje točkova, prednje disk kočnice, hidropneumatsko vešanje sa automatskim nivelisanjem, servo upravljač i poluautomatski menjač koji nije zahtevao kvačilo, ali je promena brzina morala da se kontroliše ručno. Malo je mesta, a previše reči koje ovaj automobil zaslužuje, tako da ćemo ovaj deo teksta završiti podatkom da je od strane Classic & Sports Car magazina proglašen za najlepši automobil svih vremena, u glasanju u kojem su između ostalih učestvovali Đorđeto Đuđaro i Pol Brak.

Koristimo svaku priliku da kada nađemo bilo kakvu Ajkulu na regionalnim oglasima, a da je registrovana, u voznom i generalno dobrom stanju, to prenesemo i na naše oglasne stranice. To činimo i ovoga puta sa primerkom DS 20 koji smo pronašli u Banja Luci. Ova Ajkula napravljena je 1970. godine i to sa 2.0 motorom za čiju dosadašnju kilometražu je upisano 90.000 km. Auto je registrovan do januara 2020. godine, a osim te informacije kao i podatka da ima nove gume i kugle hidraulike, kao i da uz auto dolazi dosta novih i polovnih rezervnih delova, vlasnik nije naveo neki širi opis. Ono što se putem fotografija može zaključiti je da je auto restauriran, odnosno farban. Spoljašnjost deluje veoma fino i sa pripadajućim delovima. Enterijer pokazuje znake godina, odnosno sedišta su izbledela ali ne i iscepana i pohabana. Pomalo nespretno napravljene fotografije ne otkrivaju baš previše, ali će zainteresovanima biti dovoljno da skoknu do Banja Luke i lično pogledaju auto.

Dok automobil ne bude prodat, originalni oglas i kontakt podatke prodavca vidite na olx.ba.

Cena: 8.180€

0 Comments