fbpx
Menu & Search

1971. VW Typ 181 – 14.541€

1971. VW Typ 181 – 14.541€

Iako će mnoge prvenstveno asocirati na Drugi svetski rat i nemački Kübelwagen tj. vozilo koje je dobilo ime na osnovu sličnosti sa koritom na točkovima, Volkswagen Typ 181 je zapravo nastao znatno kasnije. Proizvodnja ovog vojnog kabrioleta sa prednjim pogonom i četvora vrata koji svakako jeste nastao na osnovu uspeha njegovog pretka iz perioda rata, započeta je 1968. i protegla se sve do 1983. godine. Iako je originalno bio namenjen nemačkoj vojsci, nije zaboravljena ni njegova civilna namena te ga Nemci pamte kao Kurierwagen, Britanci kao Trekker, u je Meksiku bio Safari, dok ga u SAD, gde se zbog nepoklapanja sa njihovim merama bezbednosti prodavao kratko, pamte kao Thing. Zbog duplo više vrata delovalo je da je duži od Bube, sa kojom je delio motor. U stvarnosti, ta mera je bila tek neznatno veća jer je njegova platforma prvenstveno stigla kao donacija od VW T1, a kasnije od Karmann Ghie.

I pored toga što je učestvovala u zajedničkim naporima za stvaranje tzv. Europa Jeepa, Zapadna Nemačka nije želela da čeka ostvarenje tog amfibijskog projekta, već je prionula na stvaranje vozila koje će, za razliku od Bube, biti sposobno da gazi neravne terene i pritom moći da popuni rupu do nastanka projekta koji na kraju ipak nije zaživeo. Malopre pomenuta fuzija različitih kompenenti iz postojećeg proizvodnog procesa, u kombinaciji sa oprobanim konceptom proste Kübelwagen karoserije, donela im je brzo i jeftino rešenje te su sa oko 50.000 komada pokrili potrebe NATO-a, što pokazuje da se potrebe Kübelwagena i Typ 181 ne razlikuju previše.

No ako pogledamo stvari sa vedrije strane, okrenućemo se isključivo njegovoj civilnoj nameni. To nas dovodi do našeg današnjeg pronalaska sa hrvatskih oglasa. U vedroj žutoj boji koja mu sjajno stoji, ovaj FauVe je detaljno restauriran i to isključivo originalnim delovima. Pored toga, vlasnik napominje da su instalacije sprovedene profesionalno, kao i da je enterijer urađen sa velikom pažnjom. I zaista, kada pogledamo fotografije ne znamo da li bismo mogli bilo šta da mu zamerimo, jer njegova karoserija i sve ispod i iza njene površine, deluje cakum-pakum. Jedina zamerka može da se uputi ceni ovog vozila, ali pošto znamo kako tržište funkcioniše i da cena nije velika ako postoji neko ko je spreman da taj novac izdvoji, onda vlasniku želimo sreću u prodaji, a budućem kupcu lepu vožnju!

Pre toga, naše je još da vas uputimo na stranu oglasa.

Cena: 14.541€

Izvor: www.njuskalo.hr

0 Comments