fbpx
Menu & Search

1972. BMW 2000 E121 – 2.999€

1972. BMW 2000 E121 – 2.999€

Kulminaciju u segmentu limuzina svojevrsnog All-Star tima BMW-ove Nove Klase doneo je tokom 1966. godine model 2000, odnosno 2000tii. Njegovu perjanicu činili su pre svega modeli 1500 i 1800 čija proizvodnja je započeta 3 godine ranije, a onda i model 1600 sa dve godine prednosti što se proizvodnog procesa tiče. Najjači reprezent ove klase sa četvora vrata tako je došao poslednji i sa sobom poneo dvolitarski M10 motor predstavljen u nešto mlađim kupeima C/CS, pa je tako osnovna verzija nosila motor snage 100 konja dok je onaj jači kod modela 2000tii sa duplim Solex karburatorima nagurao 120 konjskih snaga. U kompletu sa četvorobrzinskim manuelnim menjačem i prenosom snage na zadnje točkove, osnovna verzija je do 100 km/h stizala za oko 12 sekundi dok je maksimalna brzina iznosila blizu 170 km/h, a za zaustavljanje su se pobrnuli prednji diskovi i zadnji doboši. Pored performansi, ovaj model su u odnosu na prethodne limuzine razlikovali i izdužena prednja i zadnja svetla. Ceo ovaj komplet ocenjen je 1967. godine od strane čuvenog Road & Track magazina kao najbolja limuzina sa motorom od 2l, odnosno da osećaj koji pruža pri vožnji zajedno sa upravljivošću nema premca u svojoj klasi.

www.autowp.ru

U beogradskom naselju Palilula i na srpskim oglasnim stranicama, osvanuo je jedan primerak ovakvog sedana Nove Klase. Radi se o BMW-u 2000 proizvedenom 1972. godine koji je prema rečima njegovog vlasnika i prodavca kompletan, ali limarija mora da se radi. Kilometraža nije navedena kao ni neki opširniji podaci ali sud možemo da damo i po fotografijama. I zaista, ovaj auto koji ne pamtimo kada smo ga videli u saobraćaju ili na nekom skupu je postao solidno retka pojava, a sigurni smo da postoje ljubitelji koji bi ga rado posedovali i vozili. Pred njih je stavljen izazov ne preterano visoke cene koja je podložna dogovoru, ali i izazov u pronalasku dobrog limara koji će sanirati sve probleme koji su lako uočljivi na fotografijama. Auto jeste kompletan ali se primete i mane na pratećim delovima, kao što je to slučaj sa ukrasnom lajsnom spreda. Štofana sedišta i enterijer na priloženim ne tako sjajnim fotografijama deluju pristojno i sačuvano, posebno instrument tabla koja nije ispucala, što je česta pojava za BMW-e ove generacije.

Dok automobil ne bude prodat, originalni oglas i kontakt podatke prodavca vidite na polovniautomobili.com.

Cena: 2.999€

1 Comment

  1. 5 godina ago

    Ovaj oblik karoserije BMW sa „zašiljenim“ krajevima u Italiji su zvali „saponetta“ (liči na izlizani sapun), za mene su to BMW automobili zlatne ere…