fbpx
Menu & Search

1972. Zastava 101 – 1.800€

1972. Zastava 101 – 1.800€

Potraga za novim modelom na samom kraju šezdesetih, odvela je ćelnike i direktora Zastave Prvoslava Rakovića na razgovore sa rukovodstvom Fiata. Prva ideja koja je odbijena bio je Fiat 124 koji je završio u Rusiji pod imenom Lada, dok je verzija Fiata 128 koja je odbačena u samoj torinskoj kompaniji prihvaćena oberučke. Fiat 128 je proglašen za najbolji evropski automobil 1970. godine, dok je njegova odbačena hečbek varijanta sa oduševljenjem prihvaćena od strane Zastavinog rukovodstva. Tako je Stojadin bio jedan od prvih automobila koji je promenio praksu da se automobili ne proizvode sa petim vatima. Sto kec se prvi put pojavio na sajmu automobila u Beogradu marta 1971. godine i uz manje ili veće izmene, pravio se sve do novembra 2008. godine, s tim što vredi spomenuti da je od 1.273.532 napravljena primerka, milion izrađeno do 1991.

1972-zastava-101-avto-net-03

U Kamniku u Sloveniji prodaje se jedan od Stojadina iz prve serije sa upisanom 1972. kao godinom proizvodnje, dok je prva registracija usledila naredne godine. Njegov vlasnik u opisu navodi da je vozilo potpuno originalno i u prvoj boji, osim prednjeg levog krila što se može videti i putem fotografije. Ističe da je ova ranija serija poznata po italijanskom motoru i komponentama, kao i da je dan-danas tehnički ispravan i besprekorno radi. Prešao je tek 63.500 kilometara što zaista nije puno, a vredno je spomenuti i da je redovno bio garažiran, kao i da nikada nije sudaran. Fotografije pokazuju delimično oronuo Stojadin koji opet sa ove daljine deluje zdravo i zahvalno za obnovu. Isto važi i za enterijer, pa verujemo da će nakon temeljnog čišćenja ceo automobil izgledati već znatno drugačije. Svima je jasno da ovakav primerak iz druge godine proizvodnje apsolutno vredi sačuvati ne samo kao deo domaće auto-industrije, već i kao prilično fin i zanimljiv automobil za vožnju.

Dok automobil ne bude prodat, originalni oglas i kontakt podatke prodavca vidite na avto.net.

Cena: 1.800 evra

1 Comment

  1. Novica Marković
    5 godina ago

    Izuzetno zanimljiv automobil.Kao istoričar Zastave 101,moram skrenuti pažnju:Razlog za mali broj preživelih primeraka iz 1971. i 1972. je jednostavan.Te serije su rađene u periodu kada Zastava još uvek nije imala tehnologiju ELEKTROFOREZE. Postrojenje za elektoforezu je pušteno u pogon u prvoj polovini 1973. Znajte da ako je 101 tih godišta u dobroj formi,vrlo je oprezno vožen i održavan.