fbpx
Menu & Search

1973. Renault 10 – UPIT

1973. Renault 10 – UPIT

Francuski Reno je u prvoj polovini šezdesetih proizveo dva četvorotočkaška brata, oba sa motorom pozadi i sa idejom da posluže kao porodični automobili. Model R8, kao stariji ali i manji od ta dva, pojavio se 1962. i nastao je na bazi prethodnog modela Dauphine, dok je on sam, bio uvod u nešto veći model R10, za one malo zahtevnije porodice.

8 je izređao motore snage od 956 cc kod standardne verzije i 1108 cc kod one nazvane 8 Major, dok je Gordini model istog kapaciteta dobio nešto veću konjažu. Verzija 8 Major je tokom 1965. godine zamenjena tada novim modelom 10 Major, produženom verzijom sa većim prednjim prtljažnim prostorom. Oba modela su krasile moderne ravne linije sa svedenim panelima bez obzira odakle ih gledate, i pored porodičnih namena, često su viđani na trkama (R8), ali i u francuskim filmovima (R10) s obzirom da je stativ kamere mogao da se postavi u prednji prtljažni prostor ispred šoferšajbne, zbog motora lociranog tamo gde većina drugih automobila ima gepek.

R10 na koji smo naleteli na makedonskim oglasima, predstavlja primerak iz poslednje generacije ovog modela, osim što njegovo godište verovatno pre označava datum prve registracije, a ne datum proizvodnje, jer je R10 prestao da se proizvodi 1971. godine. Njegov prodavac navodi da automobil nije udaran, da nema tragova korozije, kao i da je u voznom stanju i sa originalnih 70.000 pređenih kilometara. Iako ovaj model nije pravljen u Gordini verziji, ovaj konkretan primerak krasi upravo ta šema boja, tradicionalna plava sa dve bele linije i moramo da priznamo da mu odlično stoji!

Ukoliko ste zainteresovani, detalje oglasa pogledajte ovde.

Cena: Dogovor

Izvor: www.reklama5.mk
Izvor dve fotografije: www.autowp.ru

1 Comment

  1. […] smo na makedonskim oglasnim stranicama pronašli Renault R10 u nezvaničnim Gordini bojama, to je bio dobar povod da kažemo nešto više kako o njemu, tako i o modelu R8. Ono što bismo […]