fbpx
Menu & Search

1976. Citroen GS – UPIT

1976. Citroen GS – UPIT

Na krilima uspeha dva možda i najznačajnija Citroenova modela – 2CV/DY i DS/ID, krajem šezdesetih godina prošlog veka konstruisan je GS, zauzevši prazan prostor u klasi malih, pristupačnih porodičnih limuzina.

Opremljen samoštelujućim hidropneumatskim vešanjem, disk-kočnicama na svim točkovima, najmanjeg koeficijenta otpora vazduha u Evropi, a uz sve to i relativno niskom cenom, odmah je doživeo veliku popularnost. Takođe je jedan od prvih koji su nastupili na globalnom tržištu, zahvaljujući proizvodnji u mnogim krajevima sveta: Francuska, Indonezija, Čile, Portugal, Španija, JAR, Tajland i na kraju Jugoslavija (CIMOS), ugostili su komponente iz Rena i sklapali ih u svojim fabrikama. Pred kraj proizvodnje ugrađivan je menjač s pet brzina, kontrolišući deo vozila koji je bio i najviše kritikovan. Paleta motora je bila relativno velika, ali ne i izbor snage – od 1000 do 1300 kubika, najveće snage od 65 ks. Takođe, imajući u vidu bokser konstrukciju i vazdušno hlađenje istog, potrošnja je i tada bila u kategoriji viših. Par godina nakon 1980. izašla je osvežena verzija, obogaćena plastikom, petim vratima i neobičnom instrument tablom.

Na kraju, proizvedeno je 1.707.257 limuzina i karavana, od kojih je danas mali broj u odličnom stanju.

Ako ste čitali današnji tekst i zainteresovali se za GS-a, u Banjaluci vas čeka jedan sjajan primerak! Sa 36.000km na satu i odličnom limarijom prikazanom sa svih strana i na mnogo fotografija, ovaj GS ne krije gotovo ništa. Jedino odudaranje od fabričkog stanja se nalazi na tabli, koja je od modela GS Pallas. Da li je u pitanju želja vlasnika ili zamena dotrajalog jedinim dostupnim delom, ne možemo vam reći, ali vlasnik sigurno može. Bilo kako bilo, GS koji je pred vama predstavlja odličnu priliku za nabavku jednog dostupnog francuskog klasika!

Ukoliko ste zainteresovani za ovaj automobil, kompletan oglas i još fotografija pogledajte ovde.

Cena: Dogovor

Izvor oglasa: www.pik.ba

0 Comments