fbpx
Menu & Search

1977-1985. GAZ-24 Volga – 910€

1977-1985. GAZ-24 Volga – 910€

Ruska automobilska industrija zbog vladajuće ideologije nikada nije u potpunosti iskoristila svoj potencijal, te je širom Evrope ostala zapamćena po Ladama, Moskvičima i ponekom Zaporožecu, automobilima koji su bili dozvoljeni običnim građanima. Ipak, uz predsedničke ZIS-ove, sovjetski izlet u automobile za jednakije od drugih je obeležila i GAZ Volga, automobil koji su najčešće koristili (tajna) policija i visoki zvaničnici partije. Njena druga generacija, nazvana GAZ-24 se (na tržištu) pojavila 1970. godine, mada su prvi prototipi razvijani još 1966. godine. Karakterisao ju je konzervativan, ali moderan dizajn koji najviše podseća na Volvo 14o pomešan sa malo Plymouth Valianta. Najveći broj automobila je pokretao linijski četvorocilindrični motor zapremine 2,5l koji je oslobađao 95 konjskih snaga, a znatno manje Volgi je u sebi nosilo aluminijumski 5,5l V8 i u pitanju su bila vozila koja je za svoje potrebe koristio KGB.

Iako je prilično redak automobil, ovaj primerak koji se prodaje u Vrbovecu gotovo sigurno nije jedini u toj državi, mada njegov vlasnik to napominje u vrlo škrtom opisu oglasa. Iako je prašnjav i zapušten, ovaj GAZ-24 je veoma dobro očuvan i na prvi pogled kompletan i zdrav. Prema nekolicini detalja, može se zaključiti da ova Volga pripada drugoj GAZ-24 generaciji, proizvođenoj od 1977. do 1985. godine. O njenom 2,5l motoru ne znamo ništa, osim toga da je funkcionalan, jer je prodavac naglasio da je Volga i dalje u voznom stanju. Poput eksterijera, i enterijer je prilično prljav, ali dobro očuvan, a njegova krem boja sa drvenim detaljima odaje utisak luksuza, makar po sovjetskim merilima. Sa vrlo prihvatljivom cenom, ova Volga je redak klasik čije vreme polako dolazi i u internacionalnim razmerama, zato ne čekajte mnogo i kontaktirajte vlasnika koji je raspoložen i za zamene!

Cena: 910€

Izvor oglasa: www.njuskalo.hr

2 Comments

  1. Ivan Janicijevic
    10 godina ago

    Zaporozac nije ruski,vec ukrajinski automobil….

  2. 9 godina ago

    Posijedujem novu volgu karavan 79 g ima 7 sjedecih mjesta i mercedesa dobrog 70 g . otac je to cuvao , ako bi nekog intaresiralo bi i prodao.