fbpx
Menu & Search

Kabriolet u formi kupea

Kabriolet u formi kupea

Kabrioleti su automobili otvorenog krova koji su kroz istoriju dobijali različite forme shodno evoluciji automobila, trendovima ali i bezbednosnim normama. Zapravo, najranije automobile ubrajamo u kabriolete koji pored izostanka tvrdog krova, nisu čak imali ni stranice. Kako su motori postajali snažniji krajem 19. veka, savitljivi tekstil ili kožni pokretni krov poput victoria ili landau kočija počeli su da se pojavljuju i na automobilima. Primeri najstarijih kabrioleta koji su kategorisani nazivom su i phaeton koji je predstavljao dvosed sa privremenim krovom, brougham ili coupé de ville koji su imali zatvorenu kabinu putnika pozadi, dok su vozač i suvozač bili na otvorenom. Landaulet je u praksi bila obrnuta varijanta prethodno spomenutog jer su vozač i suvozač sedeli u prostoru klasične kabine, dok su putnici mogli da uživaju sa spuštenim krovom.

Nazivi i koncepti su se menjali ali je suština bila ista, uživanje pod otvorenim nebom. Pedesete u Americi predstavljale su možda i najmanje bezbednu eru kabrioleta, posebno onih pravljenih pod patronatom evropskih proizvođača. Lagane i ne toliko rigidne karoserije uparene sa motorima tada značajne snage sa lakoćom su odnosile živote, pa su američke vlasti čak razmatrale opciju i da ih zabrane. Nakon što su jedni od vinovnika tih problema, 356 Cabriolet/Speedster i 550 Spyder otišli u istoriju, Porsche se posvetio modelu koji je i danas najveća uzdanica čitave game. Prvi 911 osvajao je svet poput munje ali je pogled ka otvorenom nebu falio. Septembra 1965. godine svetu je predstavljen model 911 Targa što na italijanskom znači pločica. Sa roll-barom od nerrđajućeg čelika i pločom krova koja se uklanja iznad oba njegova sedišta, predstavljeno je kompromisno rešenje koje će zadovoljiti kako zahteve američkih propisa, tako i ljubitelje vetra u kosi, dok je naziv preuzet iz čuvene italijanske trke izdržljivosti Targa Florio na kojoj je Porsche upisao nekoliko pobeda do 1973. godine.

Svaki ljubitelj automobila ni dan danas ne ostaje ravnodušan na klasične vazdušno-hlađene Porschee pa im tako nije odoleo ni košarkaš Nemanja Nedović. Sa Nemanjom smo se našli u pauzi košarkaške sezone, tokom odmora u Beogradu i pre samog odlaska na pripreme u Grčku gde već nekoliko sezona veoma zapaženo igra za Panatinaikos. Na pitanje kako je došlo do sudbonosnog spoja, Nemanja nije okolišao: „Mislim da je ta zainteresovanost za stare automobile kulminirala na početku 2020. godine kad je cela ova situacija sa koronom uzimala zamah, i kada je izašao onaj dokumentarac Last Dance o Majkl Džordanu. Imao je dosta Poršea, uglavnom su bili Turbo, a 993 mi se posebno svideo. Krenuo sam malo da čitam, gledao na Youtubeu sve o tome gde sam zbog korone i karantina kao i svi imao vremena na pretek. Uglavnom, ljubav prema automobilima postoji od malih nogu, otac je kao i svaki muškarac naginjao ka tome ali se ljubav rodila i bez njegovih uticaja.“

Nemanjin Ice Green Metalic Porsche 911 Targa iz 1977. je stigao iz Kalifornije odakle je pre dve godine završio u Francuskoj kod čoveka koji se bavi preprodajom automobila. Nakon kupovine, Porsche je doteran u Italiju kod Nemanjinih prijatelja koji su se bavili njegovim automobilima dok je igrao za Olimpiju iz Milana: „Kada je auto stigao kod tih mojih prijatelja oni su mi rekli, Daj mi da ti sredimo sve što je potrebno, da se ti ne zezaš sa tim, i znao sam da oni svakako imaju bolje resurse u Italiji nego ovde, tako da sam prepustio njima da dovedu auto u savršeno stanje. Auto je bio u voznom stanju ali je bilo par detalja koje je trebalo srediti, recimo tapacirana je tabla i zadnja klupa, a i targa krov je u potpunosti obnovljen“. Nemanja kaže da zbog profesionalnih obaveza nije imao vremena da se sam pozabavi nekim detaljima na automobilu, ali ističe da je njegova supruga već tokom prve vožnje uspela da polomi ručicu za otvaranje vrata tako da će zamena toga biti neki njegov prvi mali projekat.

Targa je proletos na prikolici stigla iz Italije u Srbiju i od tada je Nemanja veoma aktivno vozi. Prve vožnje su bile po Beogradu, ali ono u čemu najviše uživa su putevi Fruške Gore gde neretko odlazi da bi boravio u svojoj vikendici. „Vozim ga često, jednom, dva puta nedeljno sigurno, doručak nedeljom i onda posle vožnja, to mi je već neki ritual. I volim kada idem da se šišam na Dorćol da se provozam njime“. Međutim pripreme za novu košarkašku sezonu u Grčkoj naterale su Nemanju da polagano napusti odmor u Beogradu pa smo bili radoznali šta će biti sa autom. „Mislim da ću automobil odvesti u Grčku tamo pred kraj sezone, tri, četiri meseca pred kraj, što mu dođe neki februar ili mart kada i kreće lepše vreme u Grčkoj. Do tada ću ga prepustti tati da ga pali jednom nedeljno i da ga provoza“. Za to vreme Nemanjin fokus se vraća na košarku gde je produžio ugovor sa Panatenaikosom na još dve godine.

„U mom okruženju nema puno ljudi koji su u ovom fazonu, sviđa im se ta ideja i sve kako ja to zamišljam ali izostaju oni sa kojima mogu da podelim tu ljubav prema oldtajmerima“. Na našu preporuku da se priključi Porsche Classic Clubu Srbije, rekao nam je da je imao neki indirektan kontakt sa njima ovog leta ali da nije stigao da im se pridruži, što svakako planira sledeće godine. Iako će neko možda pomisliti da je Targa koncept idealan za jednog košarkaša, Nemanja nema problem da svoju visinu spakuje i pod zatvoren krov. Iako Porsche nije prvi koji je osmislio koncept uklonjivog panela krova, 911 Targa zaslužna je za najveću popularizaciju ovog trenda, a to je da njenom vlasniku ponudi mogućnost vožnje pod otvorenim nebom, dok istovremeno čuva kult savršene siluete jednog kupea.

Autor teksta: Miloš Nikodijević
Autori fotografija: Miloš Nikodijević i Nikola Stojanović

0 Comments