fbpx
Menu & Search

1977. Simca 1005 LS – 2.100€

1977. Simca 1005 LS – 2.100€

Iako svi znamo Simcu kao francuskog proizvođača, njeni koreni se ipak nalaze u Italiji. Putem poznanstva sa osnivačem Fiata Đovanijem Anjelijem, njen predsednik i direktor poreklom iz Torina, Henri Pigoci, osnovao je kompaniju 1934. godine sa namerom da kompanija pravi Fiate za francusko tržište. Pre toga, Pigoci se bavio distribucijom, pa čak i sklapanjem vozila najvećeg italijanskog proizvođača, da bi 1934. godine, nakon što je uočio da se se  stara Donnet-Zédel fabrika prodaje, shvatio da bi to bilo idealno mesto za njegov sledeći poslovni poduhvat. Kopiranje Fiatovih vozila, uspešno je trajalo nekoliko decenija, a onda početkom šezdesetih, na tržište izlazi čuvena Simca 1000.

Za njenu veliku popularnost odgovorna je praktična karoserija i razumna cena. Automobil se proizvodio do 1978. godine i za to vreme je napravljeno oko dva miliona primeraka ovog 3,8 metara dugog automobila sa motorom smeštenim pozadi. Iako se radilo o kraćoj limuzini, njegov prostor za putnike je bio dovoljno prostran. Simpatičan izgled automobila sa svedenim klasičnim linijama i pojedinim hromiranim detaljima, takođe su zaslužni za uspeh automobila kod kupaca. Doduše, izgled se tokom godina menjao kroz različite iteracije, uključujući i Rallye i Abarth verzije, pa sve do one poslednje koja je nosila imena 1005/1006, u zavisnosti od specifikacije.

Upravo jedna 1005 LS, napravljena godinu dana pre prestanka proizvodnog procesa, nalazi se u Ogulinu. Njeno stanje je od te 1977. godine ostalo originalno, uključujući boju karoserije, motor, tapacirung, podove i naravno originalnih 60.000 km na satu. Pored toga, njen drugi po redu vlasnik tvrdi i da je redovno registrovana još od izlaska iz fabrike, da je garažirana, a da su nedavno zamenjeni ulje, antifriz i paknovi.

Ukoliko ste zainteresovani, spremite vaš telefon i skoknite pravo na stranicu oglasa.

Cena: 2.100€

Izvor: www.njuskalo.hr

0 Comments