fbpx
Menu & Search

1978. Citroën Dyane – 2.222€

1978. Citroën Dyane – 2.222€

Ajfelov toranj i Trijumfalna kapija među spomenicima, Luvr i Pompidu kao stubovi umetnosti, vina i sirevi za vrhunski gastronomski užitak, samo su neki od znamenitih reprezenata Francuske u svetu. Nedaleko iza njih na listi Šta prvo pomislite kad se spomene Francuska?, nalazi se i legendarna automobilska institucija ove države — Citroën 2CV. Auto koji je motorizovao naciju svojom jednostavnom izradom, malom potrošnjom i jeftinim održavanjem, ujedno je i automobil čija proizvodnja je okončana nakon kraja manufakture njegovog naslednika, takođe urezanog u srca Francuza, ali i ljudi širom Evrope. Eto toliko je bio popularan, a o njemu smo već zapisali po koju reč kada se u Bitolju prodavao jedan lep primerak.

Negde tokom polovine proizvodnog života, Ružno Spaček pače je dobilo pomenutog naslednika čije ime i izgled su jasno stavili do znanja da se radi o elegantnijoj mlađoj sestri nazvanoj Dyane. Zauzeti dizajnerskim osvežavanjima na DS-u i Ami modelima, Citroënov dizajnerski tim je prepustio razvoj Dijane tadašnjem Panhardu, čiji kasniji rad je u matičnoj kompaniji proglašen kontroverznim i detaljno prerađen pre prezentovanja ovog modela. Dijana je svojim izgledom nedvosmisleno podsećala na starijeg brata sa kojim je delila istu platformu i karakterističnu udobnost sa malom cenom. Početni dvocilindraš sa 425 kubika i 21 konjskom snagom, kasnije je nasledio nešto veći sa 435 kubika i 26 konja, da bi kasnije dobila i 602 ccm motor iz Amija, prvo sa 28, a kasnije sa 32 konjske snage. Iako joj nije uspelo da pošalje Spaček u penziju što je bila prvobitna ideja, desio se bonus jer njena prodaja nije bila ništa manje značajna. Sredinom sedamdesetih dostiže vrhunac, dok 1977. počinje da napušta i pokretnu traku slovenačkog Cimosa. Sa milion i po prodatih primeraka, u penziju odlazi 1983. godine, četiri godine pre kraja Furgon verzije i sedam godina pre okončanja Spačekovog proizvodnog procesa.

Uvod i razrada nas dovode do zaključka – sa 135.000km na satu i veseloj žutoj boji karoserije, jedna zagrebačka Dijana traži novi dom. Upravo servisirana i registrovana do jedanaestog meseca tekuće godine, ova dama sa odlično očuvanim enterijerom, poseduje i zimski i letnji krov, a za one koji ne pate od morske bolesti, ugodnu vožnju kroz krivine nagrađuje potrošnjom od 5 litara na 100 pređenih kilometara. Ove i ostale informacije možete proveriti kod prodavca, tako što ćete pre svega svratiti na stranicu oglasa.

0 Comments