fbpx
Menu & Search

1981. Volkswagen Golf Mk1 TAS – 2.250€

1981. Volkswagen Golf Mk1 TAS – 2.250€

Istorija Volkswagen Golfa započeta je daleke 1974. godine i zaključno sa današnjim danom, nema nameru da bude obustavljena. U trenucima dok sedma generacija ovog automobila i dalje beleži ogromne prodajne cifre, mi se podsećamo prve generacije koja se pokazala uticajnom koliko i njegov zaobljeni prethodnik, Volkswagen Buba. Radi se o jednom od najuspešnijih hečbekova sa prednjim pogonom koji je manje-više i prvi veliki začetnik ove automobilske filozofije. Iako je evropski život počeo pomenute 1974. godine, severno-američko tržište ga je dobilo godinu dana kasnije pod imenom Rabbit, dok je u Meksiku bio poznat kao Caribe. Inicijalni vazdušno-hlađeni motor ubačen je u karoseriju iza koje stoji dizajnerski potpis italijanskog stiliste Đorđeta Đuđara i studija ItalDesign. Ovaj automobil je tokom godina ispraćen manjim procesima redizajna tokom kojih je dobijao drugačije svetlosne grupe, branike, komandnu tablu i sl. U Nemačkoj je pravljen do 1983. godine, nekada domaća proizvodnja u TAS-u ga je ispratila sa proizvodnih traka dve godine kasnije, kabriolet je pravljen od 1980. do 1993. godine, a zanimljivo je spomenuti i južno-afričku manufakturu koja je sve do 2009. izrađivala verziju poznatiju kao Citi Golf.

Iz fabrike u Vogošći je tokom 1981. godine izašao Golf koji se danas prodaje u Novom Sarajevu. Ispod haube se nalazi očekivani 1.3L motor sa 60 konjskih snaga za koga sadašnji vlasnik navodi da je prešao 55.000 kilometara. Ukoliko kilometraža nije skidana, ovaj podatak zvuči veoma impresivno, kao i to da su motor, limarija i unutrašnjost bez greške, a tu je informacija i da je ugrađeno dosta novih delova. Pregledom fotografija na prvi pogled vidimo veoma dobro stanje automobila, ali se takođe primeti da je vozilo farbano, posebno po fotografiji vozačevih vrata gde se vidi da je farba prešla na deo kedera. Svaki stari automobil koji je farban je automatski razlog za proveru da li je pre toga limarija rađena i gitovana, odnosno kako je automobil urađen ukoliko je to slučaj. Branici, felne, lajsne, poklopac rezervoara i ostali spoljni prateći delovi deluju prilično sveže pa pretpostavljamo da je to deo delova za koje je prodavac naznačio da su novi. Enterijer nije savršen ali je veoma pristojan i putem dve priložene fotografije ne možemo da primetimo da je negde iscepan. Za cenu je upisano da je po dogovoru što implicira da je viša od očekivane, stoga bi najbolje bilo da kontaktiranjem vlasnika proverite taj i sve druge detalje.

Dok ne bude prodat, originalni oglas i kontakt podatke prodavca vidite na olx.ba.

Cena: 2.250€

2 Comments

  1. Zlatko
    7 godina ago

    Sramota je napisati da je Golf 1 začetnik hačbek filozofije sa prednjim pogonom, kada su tu pre njega bili LEGENDE poput Fiata 128 (6 gdina ranije 1968), Renault 16 (9 godina pre pojave Golfa 1965), Citroen GS (1971)… Važno je napomenuti da su svi pomenuti u tehničkom smislu bili napredniji i superiorniji od Golfa, koji se kasnije, tokom godina nametnuo kao lider u klasi, ali to je već duga priča o kojoj bi se mogla napisati doktorska studija 😉

    • 7 godina ago

      Fiat 128 nije bio hečbek, kao ni Citroën GS sve do GSA serije koja se pojavila 1980. godine i nije pripadala tzv. Golf segmentu. Renault 16 jeste bio hečbek, ali ni gabaritima ni filozofijom cenom nije pripadao istom segmentu kao Golf, već je bio velika porodična limuzina koja je igrom slučaja imala peta vrata. Golf je promenio pravila igre i definisao ih za svaki sledeći hečbek sa prednjim pogonom, zato smo ga i nazvali začetnikom.