fbpx
Menu & Search

1986. Pontiac Firebird – 6.900€

1986. Pontiac Firebird – 6.900€

Sjajna prodaja Fordovog Mustanga poterala je Dženeral Motors da novim proizvodom ne izgubi bitan deo tržišta. Tako je Chevrolet izbacio Camaro, dok je za Pontiac planirana malo naprednija verzija srodnog modela, kasnije nazvanog Firebird. Za njegov razvoj bio je zaslužan Džon Delorean, poznatiji po automobilu koji je Marti Mekflaja vozio kroz vreme u sva tri dela „Povratka u budućnost“.

S obzirom da su sve GM-ove podmarke pravile sopstvene motore tokom šezdesetih godina prošlog veka, tako je svih pet motora koji su inicijalno ugrađivani u prvi Firebird izašlo iz Pontiac pogona. Upravo su motori ono što je odvojilo Vatrenu Pticu od bratskog Camara, ali i ostatka klase tokom te prve generacije proizvođene između 1967. i 1969. godine. Nadamo se vam se svidela Peđina priča o njegovom sjajnom kabrioletu prve generacije ovog modela, no sada ćemo da preskočimo i drugu generaciju, te da se zbog pronađenog oglasa zadržimo na trećoj.

matchbox-pontiac-firebird

Ne znam za vas, ali moje detinjstvo su obeležili Majorette i Matchbox autići u razmeri 1/64. Dobijao sam ih maltene svakodnevno, a jedan od njih je bio Matchbox Firebird treće generacije. Ne samo što je autić bio kul, već sam i nakon gledanja filma The Wraith sa Čarlijem Šinom, poistovetio Dodge M4S Turbo Interceptor upravo sa njim, te nije bilo omiljenije igračke. Isti odnos prema ovoj generaciji pravljenoj između 1982. i 1992. godine, gajim i danas. Delio je kompletnu platformu sa Kamarom, ali i motore s obzirom da se u to vreme, nisu više delili između GM podmarki — od 2.500 kubika sa 90 konja, preko 2.800 V6 sa 105 konja, do najsnažnijeg 5.0 V8 motorom sa standardnih 145 i opcionih 165 konjskih snaga. Nakon restajlinga, usledila je i Trans Am verijza sa 205 konja, a i varijanta sa Buick 3.8 motorom sa 250 konja povodom dvadesete godišnjice proizvodnje. Pored svega toga, najveću popularnost je stekao u TV seriji „Knight Rider“ sa čuvarom plaže Dejvidom Haselhofom.

Iako treća generacija još ne ulazi u oldtajmere, svakako predstavlja jedan od mlađanih klasika o kojima takođe želimo da pišemo. Konkretan primerak sa slovenačkih oglasa, ispod folije ukrašene detaljima nastalim airbrush tehnikom, krije originalan sloj farbe svuda osim na prednjem braniku. Sa ne preterano jakim motorom od 2800 kubika i 140 konja, ovaj odlično očuvani Amerikanac bi trebalo da zadovolji sve vaše potrebe za jednim modernijim muscle klasikom, ali i proživljavanjem dečjih fascinacija.

Ukoliko ste zainteresovani, detalje oglasa pogledajte ovde.

Cena: 6.900€

Izvor: www.avto.net

0 Comments