fbpx
Menu & Search

21. međunarodni oldtajmer susret – YU AMK Veteran Novi Sad – 2015.

21. međunarodni oldtajmer susret – YU AMK Veteran Novi Sad – 2015.

Prethodnom vikendu smo se posebno radovali, a ono što smo doživeli ispunilo je naša velika očekivanja. Od 28. do 30. avgusta održan je 21. Susret ljubitelja starovremenskih vozila u organizaciji Jugoslovenskog auto-moto kluba Veteran iz Novog Sada. Tih dana glavni grad AP Vojvodine bio je domaćin automobilima i motociklima iz Švajcarske, Nemačke, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

21-medjunarodni-oldtimer-susret-yu-amk-veteran-novi-sad-03

Nakon što nas je u foteljama svog novog W126 Langa ugostio naš prijatelj Uroš, u petak uveče smo prisustvovali zvaničnom otvaranju skupa uz gudački kvartet Muzičke omladine Vojvodine i obišli veterane koji su na parkingu odmarali i čekali subotu da zasijaju Novim Sadom i okolinom. Sledećeg jutra kolona od oko 80 četvorotočkaša i 20 motora sa i bez prikolice krenula je put Bečeja, među kojima su bili mnogi koji su do sada već predstavili svoje automobile u Nasleđu  Atila i njegov Sunbeam, Milija sa Rekordom P2, Zoran i Fića, žuti Fiat 127 i Nikola za volanom, zeleni Wartburg koji je dovezao Srđan, ali i Oliverov 944, itd. Oduševljavajući meštane celom dužinom puta, kolona je produžila do neogotskog dvorca Fantast koji je izgrađen tri godine nakon najstarijeg učesnika susreta – crvenog Buicka iz 1922. Usledio je odlazak i duža pauza u centru Temerina, gde je čekao još jedan korpus učesnika. Na žalost, Ford našeg drugara Stefana, u kome je bio i Đorđe, nije bio raspoložen za toliki put, pa su oni, nakon uspešno rešenog problema sa karburatorom, došli nazad u Novi Sad. Podsećamo vas da Đorđe ni prošle godine nije imao sreće sa izborom vozila, jer je tada kvačilo mog Citroëna odlučilo da nas ne pusti dalje od Batajnice.

21-medjunarodni-oldtimer-susret-yu-amk-veteran-novi-sad-130

Vrativši se u Novi Sad, Miloš i ja smo se pozdravili sa Danijelom Kadarjanom i njegovim Yugom Innocetijem, kabrioletom kojim smo putovali tokom celog dana i koji nas je vrlo prijatno iznenadio udobnošću i opštim ponašanjem u vožnji. Tog popodneva na parkingu tržnog centra BIG pristigla su i ostala vozila uključujući i jedno novo – Citroën Cactus kojeg je Tago car Novi Sad delegirao za reportažno vozilo, te je kotrljajuća postavka bila kompletna. Sutradan je održan ispit spretnosti, nagradu za najbolje restauriran automobil dobio je crveni Ford A, a za ukupnog pobednika XXI skupa izabran je Opel iz 1934. koji je, pogonjen šestocilindričnim agregatom, na točkovima dovezen umećem vlasnika Gerharda Milera. Ovaj susret ostaće upamćen i po predavanjima Miroslava Milutinovića na temu dve njegove knjige, automobili Karađorđevića i Titovi automobili, dok je Danijel govorio o projektu Yugo Cabrio, automobilu otvorenog krova koji nam je i omogućio da ceo skup ispratimo i fotografski.

21-medjunarodni-oldtimer-susret-yu-amk-veteran-novi-sad-01

Nakon odlično organizovanog skupa ostaje nada da će ljudi iza oldtajmer kluba YU AMK Veteran Novi Sad i naredne godine prirediti vožnju i druženje koji će svima ostati u trajno lepom sećanju!

Autor teksta: Filip Žarković
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

3 Comments

 1. 9 godina ago

  Hvala Vam momci što ste ovaj 21 slup prikladnim tekstom i sjajnim fotografijama učinili još boljim.

  • 9 godina ago

   Nema na čemu Milija, bilo nam je istinsko zadovoljstvo! Bravo i za dobro organizovan skup pa se družimo isto ovako i sledeće godine! 🙂

 2. 9 godina ago

  Veliko hvala domacinima na predivnom druzenju koje cu da pamtim dok sam ziva. Ja i moj sin smo odusevljeni stigli u Travnik puni prelijepih utisaka. Hvala jos jednom i radujemo se ponovnom susretu…