fbpx
Menu & Search

24 sata elegancije 2013.

24 sata elegancije 2013.

Posle sinoćnjeg svečanog otvaranja na dedinjskom Belom dvoru, manifestacija 24 sata elegancije ušla je u svoju sledeću fazu, koju je svaki zaljubljenik u automobile čekao još od prošlogodišnje posete uvaženih gostiju iz Italije, među kojima su najznačajniji bili Ferrari 250TR i Maserati  1500 A6. Zvuk Ferrarijeve crvene glave motora još dugo je odjekivao u mislima posetilaca prošlogodišnjeg skupa, a danas je došlo vreme za novu turu čistokrvnog automobilskog uživanja.

Zadivljujući Alfa Romeo 6C 2500 SS Pininfarina, još jedan automobil čija je pojava zasenila sve njene fotografije koje sam ikada listao, bio je najveća zvezda skupa. Videti, čuti, omirisati, čak i osmotriti iz nekog manje poznatog, nikad na fotografiji viđenog ugla, najbolji je način upoznavanja sa remek delima, u koje se ovaj biser italijanskog dizajna bez ikakve dileme ubraja. Lancia Aurelia B52 coupé Vignale, automobil istog vlasnika, iako nije osvojio dve nagrade na Pebble Beach i jednu na Villa d’Este Concours d’Elegance izložbama, vozilo je krug oko Kalemegdana umesto Alfe, koja je nešto kasnije stigla na plato ispred Grand Casina.

Jaguar D-Type, legendarni tamnozeleni trkač impozantnog leđnog peraja i prelepog zvuka koji je njegov 3.4l motor na radost svih nas oslobađao vozeći svoj krug oko Kalemegdana. Sve što sam ikada mislio o ovom Jaguaru, sada je samo potvrđeno, kao i činjenica da nijedan automobil zaista ne može da se doživi u punom svetlu dok se čovek ne nađe sa njim oči u oči. Njegova ružna trkačka prošlost nažalost ne može biti u potpunosti ignorisana, ali u duhu današnjeg dana, taj nemili događaj iz 1955. godine nije bio na prvom mestu, jer na kraju krajeva, nijedan automobil nije kriv za grehe svojih vozača.

Pripadnik nemačke škole luksuza i prestiža bio je Horch 853 Stromlinien Coupé, automobil predratne trkačke legende, Bernda Rozmajera. Manuela, kako mu je Rozmajer tepao, napravljen je 1937. godine na skraćenoj 853 šasiji, a karoseriju je dizajnirao studio Erdmann&Rossi. Posle Drugog svetskog rata, automobil je završio u Ukrajini, odakle je vraćen u Nemačku, gde je posle duge restauracije ponovo zasijao punim sjajem. Njegov redni osmocilindrični motor od gotovo pet litara brundao je Kalemegdanom, po stazi koju Rozmajer, poginuvši 1938. godine obarajući brzinski rekord na Autobanu, nije doživeo da vozi.

Još jedan luksuzni kupe dizajniran od strane Erdmann&Rossi studija, ovog puta engleski, bio je Rolls-Royce Wraith, broja šasije WXA 106. Originalno crn, ovaj srebrni lepotan je te 1939. godine, kada je predstavljen javnosti, bio jedan od tehnički najnaprednijih automobila na svetu. Motor koji se u Wraithu nalazi baziran je na onom iz njegovog prethodnika, modela 25/30 i u pitanju je redni šestocilindrični motor zapremine 4257cc. Veruje se da je ovaj Rolls u jednom periodu služio kao lični prevoz moskovskog patrijarha, da bi se tek godinama kasnije vratio na zapad gde je kompletno restauriran.

Fiat sa osam cilindara pod haubom danas je puka fantazija, ali u pedesetim godinama, model Otto Vu, sa svojim dvolitarskim motorom bio je perjanica italijanske kompanije. Iako je masovna produkcija motora planirana, to se nikada nije dogodilo, te je Fiat proizveo ograničenu seriju sportskih kupea namenjenih trkačkim timovima. Fiat koji je posetio Beograd nosi broj 102 od 114 proizvedenih, a nalazio se u posedu ćerke Dantea Đakoze, inženjera zaslužnog za konstrukciju motora.

Kada smo već kod V8 motora, još jedan gost iz Italije došao je u Beograd za volanom Dina 246 GT, Ferrarijevog prvog civilnog automobila sa manje od 12 cilindara. Iz Švajcarske, na platou na obali Dunava svoje mesto je našao i čudovišno veliki, ali u isto vreme kraljevski elegantni Daimler DS420. Uz starovremenske goste, skup su zanimljivijim učinili McLaren MP4-12C, Bentley Continental GT i Rolls-Royce Phantom Coupé. Među domaćinima, najbrojniji su bili kabrioleti, posebno engleske proizvodnje, a kolonu oko Kalemegdana predvodio je gospodin Bratislav Petković u DMB formuli, koju su pratili trkački bolidi iz kolekcije Muzeja automobila u Beogradu.

Puni utisaka, ali i Miloševih i Acinih fotografija čiji smo prvi izbor u slatkim mukama napravili, zaključujemo da se u potpunosti slažemo sa žirijem koji je za pobednika izložbe proglasio Alfa Romeo 6C 2500 SS Pininfarina i time mu doneo još jednu titulu, sa manifestacije koja poseduje nesumnjivi potencijal da postane jedna od najboljih i najprestižnijih u regionu.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments