fbpx
Menu & Search

24 sata Elegancije – 2017.

24 sata Elegancije – 2017.

Već sedmu godinu za redom, početak septembra je ostao u znaku 24 sata elegancije, manifestacije koja u Beograd dovodi duh luksuza iz svih krajeva Evrope. Uz najekskluzivnija pića, elegantna ručno krojena odela i cipele majstora svog zanata, ovaj događaj doveo je i prestižne klasične automobile iz nekoliko evropskih garaža i kolekcija. Tradicionalno, događaj je u prisustvu visokih zvanica otvoren u Belom dvoru, a kada su automobili u pitanju, prošao je u duhu dva daleko najprestižnija brenda u industriji, Rolls-Roycea i Ferrarija.

Najveće zvezde ovogodišnjeg skupa i ujedno dobitnici glavnih nagrada na Concours d’elegance bili su Rolls Royce Phantom II iz 1937. godine iz Tiriac kolekcije, te Ferrari 275 GTB/2 iz kolekcije Nikole Livona. Osim ta dva prestižna četvorotočkaša, jednako impresivni bili su i automobili ostalih učesnika i starih prijatelja manifestacije, a među njima bismo kao jedan od najinteresantnijih automobila izdvojili Minervu AB Roadster, primerak predratne belgijske autoindustrije koji je u Beograd pristigao iz Slovenije. Drugi dan događaja udružio je automobile gostiju sa automobilima članova SSIV i Oldtajmer kluba Beograd, a za razliku od prošlih događaja, ove godine je Grand Casino zamenjen prostorom iza zgrade Beogradske zadruge.

Još jedna razlika u odnosu na prošlogodišnji događaj je ta što su revijalni krugovi oko Kalemegdana, te trke oldtajmera zakazane za sledeći vikend, čuime 24h elegancije, odnosno Concours d’Elegance idu u pravcu događaja izložbenog tipa. Tome u prilog ide i činjenica da je ovogodišnji žiri bio internacionalni, sa amsterdamskim kolekcionarom Anthonijem Hercbergerom kao jednim njegovim članom. Sa tim u vidu, nadamo se da će ovaj događaj sledeće godine dovesti još veći broj ekskluzivnih automobila iz evropskih kolekcija, te učvrstiti mesto Beograda i Srbije na oldtajmerskoj mapi kontinenta.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

1 Comment

  1. adujemo se idu
    7 godina ago

    Hvala za prelepe slike i odlican clanak.Tek sam sad ukapirao otkud buick 8 u Brace Jerkovica naselju, stvarno je fantastican, steta sto nisam imao bolji mobilni.Radujemo se iducoj godini.