fbpx
Menu & Search

24 Sata Elegancije 2019.

24 Sata Elegancije 2019.

U svom devetom izdanju, manifestacija 24 Sata Elegancije u Beograd je ponovo dovela postavku impresivnih automobila iz najprestižnijih evropskih kolekcija, te predstavila izbor modnih kuća sa dugačkom tradicijom ručne izrade najfinijeg nakita i odevnih predmeta.

Tradicionalno, mi smo se na ovom događaju našli zbog njegovog automobilskog aspekta, koji je ove godine proslavljao jedan bitan jubilej. Naime, ovogodišnja 24 Sata Elegancije protekla su u obeležavanju osamdesete godišnjice jedine beogradske Grand Prix trke, te jedinog Grand Prix događaja odigranog za vreme trajanja Drugog svetskog rata. Pobednik te trke bio je italijanski as Tacio Nuvolari, te je ovom slavnom vozaču upriličen svojevrsni omaž.

Mala dimenzijama, ali istorijski važna Cisitalia D48 u Beograd je pristigla ljubaznošću gospodina Korada Lopresta, najeminentnijeg kolekcionara vrednih i jedinstvenih italijanskih automobila. Ovaj automobil je pripremljen za tim Scuderia Dusio koji je bio u vlasništvu samog osnivača kompanije i vožen je na trkama tokom 1948. godine. Za njegovim volanom bio je niko drugi no Nuvolari, stoga je u skladu sa ovogodišnjim događajem upravo ova Cisitalia osvojila nagradu za najvažniji istorijski automobil. Best of show nagrada otišla je u ruke Lancie Aurelie B24 Spider u vlasništvu italijanskog kolekcionara Nikole Livona. Pored pomenute Cisitalie, događaj je upriličilo još ekskluzivnih trkačkih automobila kompaktnih dimenzija, te su u Beograd pristigli Siata 1100 Berlina Aerodinamica, OSCA Foglietti Valentini MT4-2AD i Fiat 1500 6C Lanzarone Stanguellin. Sva tri automobila učestvovala su u trkama širom Italije, uključujući i Targa Florio i Mille Miglia, dve najčuvenije trke koje su testirale njihovu brzinu i izdržljivost po javnim putevima na Apeninskom poluostrvu. Kao kontrast malenim trkačkim automobilima posleratne Italije, Lancia Astura Cabriolet Pinin Farina podsećala je na to kako su nekada izgledali grandiozni italijanski kabrioleti. Posebno zanimljiv podatak jeste da je šasija ove Lancie napravljena pre rata, dok je Batista Farina osmislio i iskovao njenu karoseriju tek po završetku rata. Lepota ove Lancie nije prošla nezapaženo ni na Concorso d’Eleganza Villa d’Este odakle se vratila sa jednim od trofeja. Uz Taciovu Cisitaliu, Beograd je posetilo i više posada iz kluba AMAMS Tazio Nuvolari, te još uvaženih gostiju iz Italije i Slovenije.

Ipak, jedan od najvažnijih istorijskih artefakata izloženih na ovogodišnjem događaju 24 Sata Elegancije nije imao točkove, motor i volan, ali je posebno važan za 80. godišnjicu najveće trke oko Kalemegdana. Naime, posle osamdeset godina, trofej Velike nagrade Beograda vratio se u glavni grad. Trofej je zauzimao posebno mesto unutar dvorskog kompleksa gde je događaj i zvanično otvoren u petak 6. septembra. Subotnje jutro bilo je rezervisano za revijalni krug oko Kalemegdana, te izložbu na platou iza zdanja Beogradske zadruge i dodelu nagrada najznačajnijim automobilima na skupu. Osim uvaženih gostiju iz inostranstva, izložbi su prisustvovali i brojni učesnici iz Srbije. Ove godine, poseban akcenat bačen je na brend Jaguar, njihovu slavnu istoriju i budućnost u obliku avangardnog SUV-ja po imenu I-Pace. Pored fantastične atmosfere, jedna tužna vest obeležila je ovogodišnji događaj, a to je bio sudar Jaguara XK120 S sa tramvajem. Zato završavamo ovogodišnju reportažu sa nadom da će se Jaguar brzo vratiti na točkove i drum, te da se ovakvi nemili događaji neće ponoviti narednih godina.

U automobile bez vrata i krova je dosta lako ući, što ne znači da to treba raditi. Primetili smo da je Cisitalia D48 tako dobila nekoliko nezvanih gostiju, što nije deo bontona na automobilskim skupovima. Zato uvek molimo goste ovakvih događaja da se prema automobilima odnose sa posebnim poštovanjem budući da su oni pre svega istorijski spomenici i tuđa privatna svojina.“

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autori fotografija: Miloš Nikodijević i Nikola Stojanović


Fotografije drugog dana 24 Sata Elegancije 2019.

0 Comments