fbpx
Menu & Search

45. Rétromobile – Pariz 2020.

45. Rétromobile – Pariz 2020.

Kada su globalni automobilski događaji u pitanju, proizvođači, dileri, kolekcionari i zaljubljenici početkom godine spremaju put za Pariz. Povod za ovo automobilsko hodočašće jeste Rétromobile, jedan od vodećih svetskih sajmova oldtajmera i drugih kolekcionarskih automobila. Ove godine, 45. po redu Rétromobile je trajao od 5. do 8. februara i okupio je preko 1000 vozila, više od 600 izlagača i desetine hiljada posetilaca iz celog sveta. Budući da živi u Gradu svetlosti, naš prijatelj Vladimir ne propušta ovaj događaj, te je i ove godine sa nama i vama podelio svoje utiske. Sa velikim zadovoljstvom, mi vam ih prenosimo i nadamo se da ćete i ove godine uživati u Vladimirovom izboru.

Kao i uvek, najzanimljiviji štandovi bili su proizvođački. Bugatti je demonstrirao da plava dolazi u nekoliko kultnih nijansi, te su se na štandu našli tematski postavljeni Type 35 u boji mente, EB110 u Bugati plavoj i Veyron koji je objedinio ove dve boje. Ni velike prodajne kuće nisu zaostajale, pa se među izloženim automobilima moglo pronaći sve, počevši od Porschea 911 koji gospodari većinom sajmova ovog tipa, pa sve do originalnih Fordova GT40, bolida Formule 1 iz sedamdesetih godina i McLarena F1 u Gulf livreji. Koncept automobili bili su posebno zanimljivi, ali i Tatra 700, poslednje putničko vozilo češkog proizvođača proizvedeno u samo 75 primeraka. Izložbu je pratila i aukcija kuće Artcurial na kojoj se takođe mogao pronaći širok spektar automobila iz svih epoha i klasa.

Još od 1976. godine, Rétromobile otvara sezonu izložbi, sajmova i drugih takmičarskih događaja, a i ove godine je najavio najveće trendove i postavio očekivanja na svim budućim aukcijama. Ipak, najveći broj posetilaca došao je da uživa u lepoti dizajna, bez obzira na brojke. Zato vas ostavljamo uz galeriju u kojoj ćete i vi sigurno pronaći svog favorita.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Vladimir Uzelac

0 Comments