fbpx
Menu & Search

80 godina Jaguara na 24 Sata Elegancije

80 godina Jaguara na 24 Sata Elegancije

Od kada se ime Jaguar 1935. godine prvi put pojavilo na automobilima Vilijema Vomzlija i Vilijema Lajonsa, pa do danas, kompanija nazvana po toj gracioznoj velikoj mački nizala je brojne uspehe. Iz njenih postrojenja izlazili su mnogi legendarni automobili, od udobnih i snažnih limuzina kao što je Mark II, preko pobednika najvećih trka, poput čuvenog D-Typea, pa sve do GT automobila beskrajno duge haube koji je i Enca Ferarija ostavio bez teksta — E-Typea. U njihovoj bogatoj istoriji našao se i najbrži automobil na svetu XJ220, a danas, oslobođeni stega dizajna iz prošlosti, Jaguari osvajaju nove generacije kupaca i u tome ih predvode prelepi novi XJ i F Type. Okrugli Jaguarov rođendan biće proslavljen i na 24 Sata Elegancije retrospektivom njihovih čuvenih modela, među kojima će se naći E-Type, XJS i Mark II. Izložba i automobili očekuju vas 12. septembra na parkingu Grand Casina Beograd.

Jaguar Mark IV

Od skora usvojen termin Mark IV označava spektar Jaguarovih modela pravljenih između završetka Drugog svetskog rata i 1949. godine. Raspon ovih modela je faktički značio povratak proizvodnji predratnih automobila pravljenih od strane SS Cars Ltd. i to sa oznakama SS Jaguar 1½ litre, 2½ litre ili 3½ litre koji su pratili kubikaže ugrađenih četvorocilindričnih i šestocilindičnih motora.

Jaguar XK120

U pitanju je prvi Jaguarov sportski automobil posle SS100, a proizvođen je od 1948. do 1954. godine. Isprva predstavljen samo kao karoserija u koju je smešten novi XK motor, XK120 je toliko zadivio javnost, da je osnivač Jaguara Vilijam Lajons odlučio da uz neznatne izmene otpočne serijsku proizvodnju.

Jaguar C-Type

Poznat i kao XK120-C, C-type je predstavljao trkački automobil pravljen u Jaguaru između 1951. i 1953. godine. Takmičarski duh pravdao je „C“ oznakom u nazivu (competition), ali i standardnim XK120 motorom uparenim sa laganom cevastom šasijom i aerodinamičkom aluminijumskom karoserijom. Napravljeno je ukupno 53 primerka.

Jaguar D-Type

Hronološki i duhovni naslednik modela C-Type, logično je dobio i naredno slovo abecede u imenu. Osim apstraktnog, D-Type je pokupio i materijalno nasleđe u vidu mehaničkih komponenti, standardnog rednog XK šestocilindraša od 3.4l do kasnijih 3.8l zapremine, dok je struktura automobila bila značajno drugačija. Zajedno sa odličnim razumevanjem aerodinamike, monokok karoserija donela je tehnologiju tadašnje avioindustrije u svet trkačkih automobila. Tri vezane pobede na 24 sata Lemana ostaće u senci one prve koja se desila 1955. godine, zvanično najtragičnije trke u istoriji automobilizma.

Jaguar XKSS

Kada se Jaguar 1956. godine povukao iz sportskih takmičenja, određeni broj D-Type Jaguara je ostao neprodat u njihovoj fabrici Browns Lane. Da bi delimično ublažio visoke troškove njihove proizvodnje, Vilijem Lajons je odlučio da ih konvertuje u drumske automobile i iskoristi unosno američko tržište koje je tražilo ovakve automobile. Jednog od njih je vozio i Stiv Mekvin, slavni glumac i večna ikona stila.

Jaguar E-Type

Kombinacija nezamislive lepote, vrhunskih performansi i cene koja ga nije udaljila od onih čiju strast za dobrom vožnjom ne prati adekvatan materijalni status, definisala je Jaguar E-type kao ikonu automobilizma šezdesetih. Pravljen u periodu između 1961. i 1975. godine kada je većina automobila imala loše performanse, krutu zadnju osovinu i doboš kočnice, E-Type je nastupio sa dijametralno suprotnim specifikacijama. Sve to je donelo odličnu upravljivost, ubrzanje do 100 km/h za 7 sekundi i maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Jaguar MK2

U formi limuzine srednje veličine, Mark 2 je u periodu od 1959. do 1967. godine odmenio Mark I verziju pravljenu tokom druge polovine pedesetih. U zavisnosti od kubikaže dva ponuđena motora, ovaj Jaguar je kasnije imenovan i kao 240, odnosno 340. Tako ovaj Jag nije ostao klasična limuzina sofisticiranog britanskog izgleda, već i mašina čije performanse su poštovali mnogi.

Jaguar XJ13

Jaguar XJ13 je bio koncept automobil razvijan tokom šezdesetih godina za potrebe trke na Le Manu. Samo jedan primerak je napravljen, nije se trkao nikada i danas se nalazi u Heritage Motor Centre muzeju u Gejdonu, u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Jaguar XJ

Jaguar XJ reprezentuje seriju velikih luksuznih limuzina premijum klase. Duga istorija ove oznake započeta je 1968. godine ujedno i poslednjim Jaguarovim automobilom kome je lični pečat dao i Ser Vilijam Lajons, osnivač kompanije. Premijerni model serije XJ (XJ6) je inicijalno poneo čuvene 2.8L i 4.2L šestocilindrične XK motore, dok je kasnije usledila i XK12 varijanta sa 5.3L V12 agregatom.

Jaguar XJS

Kao najdugovečniji Jaguarov automobil, ovaj luksuzni GT kupe proizvodio se od 1975. do 1996. godine i zamenio je E-Type. Baziran je na šasiji XJ limuzine i nikada nije imao preveliki sportski imidž kao njegov prethodnik, ali je ipak bio kompetentan u svojoj klasi i aerodinamičniji od E-Typea. Tokom dvadeset jedne godine proizvodnje, iz fabrike je izašlo preko 100.000 primeraka, a zamenio ga je model XK8.

Jaguar XJR-12

Jaguar XJR-12 je najpoznatiji kao pobednik trke 24H Le Mana 1990. godine, a pokretao ga je 7l V12 motor sa 730 konjskih snaga, koji je ovom automobilu od 950km omogućavao brzinu od 368 kilometara na čas. Tokom pomenute trke, on je dostigao brzinu od 353 km/h, sa 4.882 pređenih kilometara pri prosečnoj brzini od 204.036 kilometara na čas.

Jaguar XJ220

Svojevremeno najbrži serijski automobil na planeti, Jaguar XJ220 je proizvođen od 1992. do 1994. godine u saradnji sa trkačkim specijalistima Tom Wilkinshaw Racing. Isprva je bilo zamišljeno da ovaj dvosed pokreće V12 motor, ali se u njemu ipak našao 3.5l V6 motor sa dve turbine. Na stazi Nardo u Italiji, sa pobednikom Le Mana 1990. Martinom Brandlom, Jaguar XJ220 je dostigao brzinu od 343.560km/h i rekord je držao do 1993. godine, kada ga je pretekao McLaren F1.

Izvor: 24hoursofelegance.com

0 Comments