fbpx
Menu & Search

Auto e Moto d’Epoca Padova – 2016.

Auto e Moto d’Epoca Padova – 2016.

U psihologiji, regresija je vezana za povratak u ranije faze razvoja kao reakciju na nerešiv problem. Ipak, naša regresija u detinjstvo bila je proizvod čistog zadovoljstva izazvanog stotinama oldtajmera  i drugih posebnih automobila na Auto e Moto d’Epoca, jednog od najvećih sajmova i berzi automobila, automobilije i delova u Evropi. Nakon godinu dana od naše prve posete, poput neke majke iz starih italijanskih filmova, Padova nas je i ovog oktobra dočekala raširenih ruku i širokog osmeha, spremna da utoli svaku našu automobilsku glad, osim one najsnažnije, da se kući vratimo sa makar sto automobila.

Naš prvi odlazak u Padovu bio je okidač za upoznavanje sa mnogim automobilima koje smo do tada videli samo na fotografijama. Ove godine, mislili smo da će neki susreti čoveka i automobila proći sa manje uzbuđenja, ali srećom, pogrešili smo. Da, Miura je dalje savršenstvo na točkovima, bila ona zelena, bela ili samo školjka u boji golog metala. U odnosu na prošlu godinu, 2016. je donela poplavu Porschea i znatno manje američkih automobila, ali zato drastično povećane cene u svim cenovnim rangovima. Za potencijalne kupce, ponuda je bila veoma šarena — od automobila koji ne kriju svoje godine sjajnom farbom i novim hromom, preko nestvarno kvalitetnih restauracja. Ipak, naš je utisak da su prodavci mnogim automobili uprkos visokim cenama posvetili jako malo pažnje, što se najviše ogledalo u lošim enterijerima koji su često bili tek puki obrisi nekadašnjih fabričkih.

 Sa vedrije strane, sam izbor automobila je ponovo uspeo da nas iznenadi i oduševi; proizvođači su se ove godine ponovo potrudili da svoje bogato nasleđe predstave u najboljem svetlu. Tako je Mercedes-Benz iz svojih arhiva u Padovu doveo briljantni C111 koncept, jednako impresivni W196 F1 automobil, 300SL i W201 2.5-16 u DTM specifikaciji. Sa druge strane, Maserati je svojevrsnu izdaju prelaskom u SUV klasu balansirao Eldoradom, automobilom kojim je Stirling Mos nastupio 500 Miglia di Monza 1958. godine. Audi je predstavio automobile iz četiri discipline svoje bogate trkačke istorije, od predratnog Typ D Grand Prix automobila, preko reli legendi, novih turing trka i Le Mana. Nemački proizvođač satova Junghans je svoj štand obogatio možda i najimpresivnijim automobilom na sajmu, Adler Super Trumpf Rennlimousine kupeom, učesnikom predratnih Le Mans trka. Štand ASI, vrhovnog tela italijanskih oldtajmera bio je u znaku Felinijevog filma La Dolce Vita, pa je prošlogodišnju Miuru zamenio crnim Triumphom TR2. Štand italijanske policije se izdvojio kao jedan od najzanimljivijih, budući da je na njemu bio izložen Ferrari 250 GT 2+2 Squadra Mobile, deo rimske flote za brze potere.

Italijanske tablice su bez sumnje dominirale sajmom, ali se na njemu našla i jedna beogradska. Đorđo Andrian je izložio svog Fiću, a tom prilikom je održao i predavanje o filmu Nacionalna klasa, restauraciji Fiće i njegovom drugom životu. Jedna jugoslovenska legenda se tako našla kao ravnopravni učesnik sajma, u društvu unikatnih i retkih karoserističkih Alfa Romea, Lancia i Ferrarija, Bugattija sa slavnom trkačkom istorijom i drugim fascinantnim automobilima koji su i ove godine okupirali hale sajma u Padovi.

Nakon višednevnog višesatnog obilaska naših automobilskih snova, apetite smo utolili u razmeri 1:43, gde ovaj sajam još jednom briljira. Do sledeće godine, od Padove se opraštamo jednom velikom galerijom koja dočarava samo deo lepota ovogodišnjeg Auto e Moto d’Epoca.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

1 Comment

  1. fini_bata91
    8 godina ago

    Odlična reportaža!