fbpx
Menu & Search

Auto e Moto d’Epoca Padova – 2018.

Auto e Moto d’Epoca Padova – 2018.

Ako posmatramo istoriju automobila, Nemačka je bez sumnje njegova kolevka, SAD su ga pretvorile u masovni proizvod, dok je Italija izmislila automobilsku strast. U poslednjim danima oktobra, ta strast se skuplja na jedno mesto, na događaju Auto e Moto d’Epoca u Padovi. Kao i prethodnih godina, i sada smo posetili ovaj sajam klasičnih automobila i veliku berzu delova, a ljubaznošću Emil Frey Auto Centra, nas sedmorica se na ovo hodočašće uputilo aktuelnom V-Klasom, prostranijom, a jednako udobnom i prestižnom alternativom putovanju u luksuznoj limuzini.

Iako je Italija domovina strasti, čini se da je globalizacija učinila svoje i stavila jako visoku cenu na nju. Svake godine, iznenađeni smo traženim cenama, često trostruko višim od realnih. Nesrazmerni rast cena najviše je mogao da se primeti u nižim segmentima, kod običnih automobila. Tako je jedan ni po čemu specijalan Mercedes-Benz 190E bez obzira na oguljene branike i visoku kilometražu imao traženu cenu od 5.500€, i on je bio samo jedan od mnogih primera uzaludnog naduvavanja vrednosti automobila. Sa druge strane, aukcijska kuća Bonhams je i ove godine održala aukciju na sajmu, a izbor automobila je bio znatno bolji nego prošle godine. Naime, 2017. godina je bila razočaravajuća, a kvalitet automobila znatno niži nego njihove cene, zbog čega je prodaja potpuno podbacila. Ove godine, to je ispravljeno kvalitetnim izborom automobila, a predvodnik aukcije bio je Ferrari 250 GT Series II Coupé koji je novog kupca našao za 510.000€. Pored njega, visoku cenu od 212.750€ ostvario je Jaguar E-Type Series 1 Flat Floor kabriolet, te moderni Porsche GT3 RS 4.0 Coupé iz 2011. sa cenom od 270.250€.

Svaka prethodna godina obilovala je automobilima sa postera poput Countacha, F40 ili Jaguara XJ220, ali ove godine nijedan od ovih dečačkih snova nije našao svoje mesto na sajmu. Uprkos tome, u Padovi smo ponovo uživali, i ponovo bili u prilici da budemo iznenađeni nekim italijanskim automobilom kog do sada nismo videli. Zbog toga, ponovo vam savetujemo da izdvojite makar dva dana za posetu ovom sajmu i vratite se kući sa automobilom iz vaših snova, pa makar on bio i suvenir u razmeri.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments