fbpx
Menu & Search

Autoslavia na festivalu Živeo Život u Novom Sadu

Autoslavia na festivalu Živeo Život u Novom Sadu

Živeo Život, izložba koja slavi život čoveka u Jugoslaviji od kraja Drugog svetskog rata do početka devedesetih godina ovog leta gostuje i u Novom Sadu, na Petrovaradinu, a 14. septembra biće ispraćena i jednodnevnim festivalom sa bogatim programom. Jedan njegov deo ticaće se i automobila, te u saradnji sa organizacijom, kao i našim drugarima iz kluba YU AMK Veteran Novi Sad, foruma Oldtajmeri.rs i sajta Autocaffe.net, organizujemo mini izložbu nekih automobila koji su pratili život u Jugoslaviji.

Audi 100

Do početka devedesetih godina, Audi uz sebe nije nosio nikakvu konotaciju, već je naprosto bio veliki automobil iz Nemačke, dok su Mercedesi verno služili državnim službenicima i bili objekat želje običnog čoveka. Urošev Audi 100 je nedavno dobio novu farbu, a njegov petocilindraš ne namerava da stane iako je iza sebe ostavio stotine hiljada kilometara.

Volkswagen T2

Kao vozilo radnika, kampera i hipika, Volkswagen T2 je oduvek služio svojim vlasnicima, bez obzira na njihove prohteve. Ni danas nije retkost videti jednog od ovih kombija kako predano pomažu svojim vozačima u izvršenju svakodnevnih poslova, ali je mnogo lepše videti ih restaurirane, opremljene kao kampere i okružene velikim društvom koje uživa u prirodi.

BMW 1802

Serija E10 je bavarskoj kompaniji obezbedila silan uspeh, dovoljan da je izvuče iz finansijskih problema i utemelji ih kao brend za entuzijaste. Ove sportske limuzine su i u Jugoslaviji ostavljale jednako jak utisak na ulicama i trkačkim stazama, a on nije izbledeo ni danas, posebno za one koji se sećaju zlatnih dana jugoslovenskog automobilizma.

Citroën GS

Pravljen u CIMOS-ovoj fabrici, Filipov Citroën je ovog puta spreman za put do Novog Sada, a u njemu stižemo i Miloš i ja. Nošeni vazdušnim vešanjem, stižemo na Petrovaradin i nadamo se lepom druženju tokom celog dana!

Opel Kadett B Coupe

Iako nije uspeo u nameri da sa trona najbolje prodavanog automobila skine Volkswagenovu Bubu, Opel je sa Kadettom B svakako napravio ogroman uspeh. Pored Evope odlično se prodavao i na severnoameričkom kontinentu, a njegova coupe izvedba je model koji je najviše prirastao srcima automobilista.

autoslavia-ziveo-zivot-04autoslavia-ziveo-zivot-05

Peugeot 404

Jedna od najlepših masovno proizvođenih limuzina iza čijeg stoji čuvena Pininfarina, ostavila je veliki trag i na drumove nekadašnje Jugoslavije. Njegova repna peraja dizajnerska su kruna koja je isticala impozantnost kojom je odisao, a oni koji su ga posedovali ne zaboravljaju udobnost, posebno na dužim putovanjima.

Hillman Imp

Jedan od predstavnika automobila sa motorom i pogonom pozadi, koje danas od zaborava čuva Smart je Goranov Hillman Imp. Proizvođen od strane Rootes grupe, ovaj mali britanski automobil je poznat još i kao Sunbeam Imp.

Sunbeam Avenger

Pod patronatom Krajslera, model Avenger je započeo svoj život unutar brenda Hillman i zasnivao se na manjem porodičnom automobilu sa zadnjom vučom. Njegov poslednji fejslift bio je usklađen sa pripajanjem Chrysler imenu, dok je u Evropi bio poznat i kao Sunbeam.

1 Comment

  1. Milija Stankov
    9 godina ago

    Meni najvažnije, fotografije na visokom profesijonalnom nivou. Biran drugi plan, što daje ukupni viši nivo fotografije. Volio bi da vidim više krupnih kadrova iz ekstremnih uglova.
    Tekstovi, opušteni, čitljivi bez suvišnih tehničkih detalja. Na ispom smo poslu, bravo momci samo napred!