fbpx
Menu & Search

Balkan Fića Fest – Kragujevac 2017.

Balkan Fića Fest – Kragujevac 2017.

Dana 17. Juna još jednom je, već tradicionalno, na prostoru Velikog parka u centru Kragujevca, održan skup Fića pod nazivom “Balkan Fića Fest”. Na centralnom prostoru oko fontane i u delu parka koji se pruža prema Glavnoj ulici, mesto je našlo preko 50 Fića iz različitih delova Srbije, kao i par internacionalnih gostiju koji su svoje ljubimce, što na točkovima, što na prikolici, dovezli iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Austrije. Na platou su mesto našli i Fiat 850, Fiat 126, Zastava 1300, Zastava 101, Fiat Topolino (popularni Miki Maus), 2 Zastavina kombija ali i par Fića koje su tražile novog vlasnika. Mada se ne možemo oteti utisku da je veća posećenost izostala, ono čega nije manjkalo je dobra organizacija i dobro raspoloženje, praćeno razmenom kreativnih ideja među vlasnicima izloženih vozila.

Fiće su počele da pristižu već oko 9 časova, i goste je na ulazu u park dočekivao predstavnik organizatora, Udruženja Ljubitelja Fića, deleći prikladne poklone i raspoređujući pristigla vozila u predviđenom prostoru. Oblačno nebo je od ranog jutra slutilo na kišu, koja je nešto kasnije i pala, ali je takođe i sačuvalo posetioce od preteranih vrućina koje su mučile vozače i goste prethodnih godina.

I ove godine organizator je osmislio program za učesnike festivala, pa su na bini kod fontane nastup imali najmlađi članovi kulturno umetničkog društva iz Kragujevca, dok je za goste organizovana i poseta akvarijumu Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu, kao i ručak u popularnoj lokalnoj kafani (kao što i priliči vlasnicima Fića). Predstavljena je i inicijativa za podizanje spomenika Fići u centru Kragujevca, pa je među vozilima parkiran i auto koji bi kao eksponat, nakon temeljnih priprema, bio izložen. Akcija sakupljanja potpisa za ovu inicijativu je ranije uspešno završena, tako da se prešlo na skupljanje sredstava za realizaciju i na prvu fazu pripreme spomenika.

U 15 časova, vozila su u koloni krenula u obilazak memorijalnog parka Šumarice, zaustavljajući se na par lokacija, kako bi učesnicima dali priliku da fotografijama ovekoveče svoju posetu Kragujevcu. Naravno, (česti) kvarovi koji čine sastavni deo šarma nacionalne klase nisu izostali, pa su se na različitim lokacijama tokom dana, mogle videti grupice ljudi koje bi žustro diskutovale nagnute na motornim prostorom, dok bi se vlasnik vozila obično našao negde u drugom planu ove scene.

Skup se završio ponovnom posetom kafani, koja je ipak bila pretesna da primi sve goste, tako da su se neki od učesnika koji su došli sa strane odlučili da direktno produže kući. Kad se sumiraju utisci ovog, ali i drugih skupova koji su skorije održani (u Čačku i na Zlatiboru), ostaje uverenje da je društvo ljubitelja popularne nacionalne klase u porastu, kao i da je fićina publika oz godine u godinu mlađa, jer se više nasmejanih mladih lica može videti za volanom ovog mališana, čuvajući od zaborava fabriku Zastava Automobili i njen najuspešniji model Zastava 750.

Autor teksta: Bojan Rakonjac
Autor fotografija: Bojan Rakonjac

0 Comments