fbpx
Menu & Search

Besmrtni Stojadin

Besmrtni Stojadin

Svoj vrhunac Jugoslavija doživljava 1979. godine. Zastavin 101 tada dostiže rekordnu prodaju, a u opštoj pomami za u tom trenutku najpopularnijim automobilom u Jugi našao se i Novičin deda, kada je u AK „Kosmaj“ kupio automobil koji se do današnjih dana aktivno vozi u porodici. „Dok je deda potpisivao papire, otac je ušao u kola i zaključao se u njima — tolika je pomama vladala u to vreme! Bilo je vikanja, lupanja, psovanja i proklinjanja, ali se on ni po koju cenu nije dao, vičući da je auto kupljen i da ga ne mogu izbaciti iz njega!“ A kada smo kod cene, kako nam Novica govori, ona je toliko rasla da je umesto poručene Zastave 101 Super, u porodicu stigao bazni model, Zastava 101B — i to uz obaveznu doplatu!

„B je bila oznaka za bazni, ili kako u šali govorimo bez ičega“, opisuje Novica opremu koju je auto nosio do 2008. godine, kada je na njemu izvršio takozvanu superizaciju. Najviše da bi se nosio sa svakodnevnim saobraćajem, ali i da bi izgledao lepše, 101 tada dobija Weber 32/32 DMTR karburatore, Fiatov izduv, saćastu masku, drugačiju instrument tablu i „spomenik“ sedišta sa naslonima na glavu. Još 2005. godine, originalni instrumenti su zamenjeni onima iz 1974. godine, a na motor je, posle 180.000 pređenih kilometara, pre dve godine urađena generalna. Posle svih promena, DMB-ovom motoru druge generacije snaga je povećana sa 55 na 64 konja.

Posmatravši ga kako se crveni i presijava na potpuno neočekivanom i vrlo prijatnom januarskom suncu, nismo ni mogli da zamislimo da nikada nije bio garažiran. Ali, usledio je pravi šok: „Sigunrno nikad ne biste rekli, ali tri puta je bio ozbiljno udaran. Prvi put, 1988. godine, bio je prevrnut na Ibarskoj magistrali. Iz suprotnog smera, pretičući traktor, pred mog oca je izleteo Opel. Bila je poledica i u pokušaju da izbegne čeoni sudar, on se prevrnuo na krov, a akumulator je od siline izleteo iz motornog prostora. Tom prilikom, pukla je zadnja desna viljuška. Otac je auto golim rukama vratio, sekirom zaglavio točak i bez šoferšajbne ga vratio za Beograd. Drugi put, u Valjevu, na njegovu haubu se popeo FAP koji je sa gradilišta izleteo na ulicu. Potpuno je čudesno to što je branik bio neoštećen, ali je prednje desno krilo bilo potpuno zgužvano, a felna je spljoštena u elipsu. Treći put, iza krivine oca je čekao preprečeni Jugo koji je proklizao zbog poledice na putu. Usledila je vrteška, a sve se završilo kada je zadnjom levom stranom auto udario u Juga. Tada već niko nije hteo da ga radi i jedva smo našli raspoloženog majstora.“ Od člana porodice ipak se ne odustaje tako lako. Tokom devedesetih godina, sa paktregerom na krovu i bez zadnjih sedišta, 101 je držao porodicu na nogama, prevozivši grožđe sa porodičnog vinograda na pijacu.

Novičin 101 je verovatno najčešće fotografisani 101 u Srbiji. Pojavljivao se u Auto magazinu, u časopisu koji De Agostini izdaje uz seriju kultnih automobila, a poljska kuća Vis a vis fotografisala ga je 2008. godine za projekat Nova Evropa, koji za temu ima atmosferu u postkomunistočkim državama. „Moj kec je bio inspiracija fotografu Lukasu Trznjickom, te u trejleru za Srbiju, prikaz pocinje animiranim crvenim Stojadinom. Poljaci su odlepili kada su ga videli. Fotkanje je trajalo nekoliko sati na raznim lokacijama u Beogradu, a Lukas me je molio da makar malo provoza Keca.”, sumira Novica njegova pojavljivanja u medijima, razočaran što fotografije sticajem okolnosti nikad nije video. Parking Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu nikako ne može da se nazove prometnim mestom, ali, dok smo razgovarali, primetili smo da je svaki prolaznik, bez izuzetaka, makar skrenuo pogled sa puta ispred sebe na automobil. Novica se osvrće i na to: “Iako ljudi vole da tvrde kako nikada nismo napravili dobar automobil, ipak im nije svejedno kada vide dobrog Keca!”

Istina, nije bilo ni nama. Zastava 101 danas je gotovo isključivo vozilo nužde, a ne zadovoljstva. Ipak, Novica je u njemu uspeo da objedini emocije i upotrebnu vrednost, koristeći ga svakodnevno kao treća generacija vozača u porodici i uvek se brinući da izgleda i radi kao nekada, kada je bio na vrhuncu slave. Novicu je nedavno odvezao i u bračne vode, a porodici i dalje verno služi i u penziju ne planira da ide nikad.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

1 Comment