fbpx
Menu & Search

Zlatni jubilej Nove Klase

Zlatni jubilej Nove Klase

Predstavivši model 1600 pre tačno pola veka na salonu automobila u Ženevi, BMW je stvorio svog spasitelja i najveću legendu. Agilna limuzina sa dvoja vrata momentalno je osvojila tržište i izbavila BMW iz finansijskih problema koji su fabriku mučili još od Drugog svetskog rata i potonjeg neuspeha na američkom tržištu tokom pedesetih godina. Potraga za automobilom uz čiju ćemo priču obeležiti zlatni jubilej ove legende dovela nas je u Novi Sad, gde smo se ponovo sreli sa Nemanjom i njegovim Chamonix belim BMW-om 1802 iz 1971. godine.

Centar automobilskih zbivanja tog toplog i sunčanog nedeljnog popodneva bio je Mišeluk, a nas je put vodio na drugu stranu, van gužve i uzbuđenja, u mirnu Kinesku četvrt. U vožnji širokim novosadskim bulevarima, Nemanjin BMW se istovremeno ponašao kao klasik i potpuno nov automobil, što nas nije mnogo čudilo jer je za svojih četrdeset pet godina prešao tek 103.000 kilometara. Takođe, ovaj Bavarac je imao ludu sreću da drugi vlasnik brine o njemu isto koliko i prvi. U godinama koje mnogi njegovi parnjaci nisu doživeli, upravo ga je briga sačuvala od svih nedaća koje mogu da zadese lagan i snažan automobil sa pogonom na zadnjim točkovima.

Nakon što smo se smestili na kaldrmu između skromnih industrijskih hala, Nemanja nam je otkrio da je BMW u porodici već petnaest godina. Za njegov dolazak u porodicu zaslužan je Nemanjin otac Vukašin, a automobil je kupljen posle dugog pregovaranja: „Prvi vlasnik je imao Fiću za svakodnevnu vožnju. BMW je vožen samo na duže relacije, na more, a nedeljom je isterivan na pranje i mali krug oko garaže. Njegov prvi vlasnik je u početku odbijao da ga proda, ali kako je postajao stariji, popustio je. Auto je kupljen 2001. godine, ali je do 2007. ostao kod njega. Kada smo ga selili, nije nam dozvolio da ga sami isteramo iz garaže, već je to on uradio.“ Kako nam je Nemanja dalje objasnio, garaža u kojoj je BMW stajao bila je grejana, a automobil prekriven i stajao je na patosnicama, što je doprinelo tome da u svojim poznim godinama izgleda perfektno.

Zbog brojnih obaveza, ni Nemanja ni njegov otac ga ne voze često, a čuvaju ga kao i njegov prvi vlasnik. S vremena na vreme, kada izađe na ulice Novog Sada, BMW zaokupi pažnju prolaznika, posebno starijih generacija koje ove automobile pamte iz svoje svakodnevice. Kako su rizici današnjeg saobraćaja brojniji u odnosu na one od pre više od četrdeset godina, za izgled vremenske kapsule najzaslužnije su dobra garaža i pažljiva vožnja, a plan je da automobil ostane u porodici, u istom stanju koje je Miloš zabeležio svojim objektivom.

Kult BMW-a 02 raširen je po celom svetu i ljubav prema ovom legendarnom automobilu ne poznaje nikakve granice. Iako nije motorizovao čitave nacije kao VW Buba, Fiat 500 ili Mini, BMW E10 je uradio mnogo više od toga — već svojim prvim pojavljivanjem, postao je automobil običnog čoveka koji žudi za zabavnom vožnjom, a tu misiju ispunjava i danas, pedeset godina od svog nastanka.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

2 Comments

  1. Alejandro
    8 godina ago

    Kao i sa Golfom koji je izvukao VW iz krize tako što je za je uspešno realizovao ideju koju je prvo predstavila Alfa Sud, tako i model 2002 spašava BMW sa modelom koji se idejom snažno oslanja na Alfa Giulia iz 1962, koja je jedna od prvih koristila snažan motor u mainstream karoseriji.

  2. toscha
    7 godina ago

    Sjajan auto, samo bih dodao nesto sto je i slavni muzicar Jay Kay rekao za stara kola – a to je da je greota da stoje u garazi, treba ih koristiti sto vise kao svakodnevna kola, ako ne svaki dan, barem dva puta nedeljno, jer auto je auto, a ne muzejski primerak…treba mladi i da vide ovako nesto!