fbpx
Menu & Search

BMW 328 slavi 85. rođendan

BMW 328 slavi 85. rođendan

Malo automobila može tvrditi da ima toliko entuzijazma u očima javnosti 85 godina nakon premijere kao BMW 328. BMW 328, napravljen između 1936. i 1940. godine, postavio je prekretnicu u istoriji automobila i bio je najuspešniji sportski automobil ovog doba generacija. 1930. na mestu trka. Fleksibilnost, ubrzanje, pouzdanost i lagana konstrukcija – BMW dizajneri su se usredsredili na ključne elemente u razvoju modela 328, čime su započeli novu eru.

U vreme kada su moćni kompresorski motori dominirali u trkačkim smeštajnim objektima, BMW 328 Roadster, težak samo 780 kilograma koji je razvijao skromnih 80 konjskih snaga u serijskoj proizvodnji, bio je prava senzacija. I sigurno da novi Roadster nije gubio vreme postavljajući svoje prve jake rivale čvrsto na mestu prilikom svog prvog nastupa na Nirburgringu 14. juna 1936.

Uspeh BMW-a 328 bio je u zbiru njegovih delova: strogo korišćen lagan dizajn, idealan raspored težine, aerodinamične linije, savršen motor i precizno podešena šasija koja osigurava besprekorno držanje puta. Sve ovo mu je omogućilo da ojača novo razumevanje o tome kakav automobil može biti, onaj koji je video da se snaga motora kombinira sa optimalnom interoperabilnošću svih komponenata automobila – i dopunjena maksimalnom efikasnošću – da bi postigla uspeh. Ove karakteristike su omogućile BMW-u 328 da oliči vrednosti koje i danas podržavaju BMW-ovu marku: dinamičnost, estetska privlačnost i visok nivo inovacija.

Nakon što je sredinom 1936. započeo život kao trkački automobil, serijska proizvodnja drumskog BMW-a 328 započela je u proleće 1937. Međutim, sportski automobil visokih performansi nije ostao rezerva vozača; iako je bila dobra trkačka mašina, bila je jednako impresivna u svakodnevnoj upotrebi. To je značilo da su i privatni kupci mogli da uživaju u netaknutom iskustvu Roadstera koji pružaju motor visokih performansi i besprekorno držanje puta. Na putu, sa najvec?om brzinom od 155 km/h, postao je jedan od najbržih automobila širom sveta. I sa samo 464 do sada proizvedenih primeraka, BMW 328 je danas jedno od najtraženijih kolekcionarskih predmeta na tržištu. Njegova privlačnost leži u bezvremenskoj lepoti dvoseda sa otvorenim krovom, i dalje ubedljivom tehnikom i aurom koju su oko njega stvorile nebrojene trkačke pobede. Uostalom, BMW 328 nije bio samo jedan od vizuelno najprivlačnijih sportskih automobila predratnog perioda, već je bio i najuspešniji trkački automobil u Evropi 1930-ih.

Premijera BMW 328.

Istorija BMW-a 328 započela je uzbudljivo. Izbegavajući sada već tradicionalnu premijeru salona automobila, sportski automobil je prvi put predstavljen široj javnosti u potpuno zastrašujućem okruženju, na međunarodnoj trci Eifel na Nirburgringu 14. juna 1936. po trci. Tajnu je otkrila samo nekolicina upućenih, skromna brošura izdata ovom odabranom najužem krugu krajem 1935. godine, otkrivajući postojanje novog dvolitarskog sportskog automobila, od sada poznatog kao „Tip 328“. Njeni provokativno potcenjeni računi bili su očigledno manjkavi, jer su podaci o snazi i kilometraži bili primetni samo zbog njihovog odsustva. U stvari, premijera automobila prošla je čak i bez saopštenja za javnost. Verzija Roadster, čiji je dolazak trebao da revolucioniše svet sportskih automobila u naredne dve godine, predstavljena je gotovo kao razmatranje, bez bubnja ili blistave prezentacije. Na putu je bilo prepušteno njenim sposobnostima da probude svest javnosti.

Napetost raste.

Subota, 13. juna 1936, dan uoči premijere BMW-a 328. Naporan dan na Nirburgringu privodi se kraju, ali vazduh se i dalje prognozira. Vremenska prognoza za sledeći dan je manje obećavajuća, ali Ernst Jakob Henne – on je sa prepoznatljivim zakačenim nosom – odahnuo je: „Navikli smo na situaciju„ Ring “, slegnuo je ramenima. „Nedelja bez kiše nije prava Ajfelova nedelja.

Henne bi pilotirao novim automobilom, najnovijim priznanjem u svojoj karijeri, koje je već postigao u svetskim rekordima na motociklima BMV tokom godina. U praksi se njegov automobil vozio kao puter, a sutradan je trebalo da bude slično.

Automobilski inženjeri Rudolf Schleicher i Fritz Fiedle u međuvremenu su se svim silama trudili da sakriju živce, ali bez uspeha. Njihova zabrinutost je bila opravdana; uostalom, na dnevnom redu je bio prvi dan njihovog novog sportskog dvoseda – jedne od najvažnijih trka u godini.

Impresivan debi.

Nedelja, 14. juna 1936. – Dan premijere. Na međunarodnoj trci u Eifelu bilo je 34 trkača u kategoriji sportskih automobila. Sedam njih bilo je upisano u dvolitarsku klasu i pet BMV-a. Četiri su bila automobili tipa „Tip 319/1“, drugi snežno beli Roadster Ernsta Jakoba Henneta. Automobil se izdvojio iz mase svojim karoserijskim udarom
BMV 328 je sportski automobil koji je BMW napravio između 1936. i 1940. godine, a za dizajn karoserije zaslužan je Peter Szimanovski, koji je postao šef BMW dizajna nakon Drugog svetskog rata (iako je tehnički automobil dizajnirao Fritz Fiedler).

328 je predstavljen na trci Eifelrennen na Nurburgringu 1936. godine, gde ga je Ernst Henne vozio da bi pobedio u klasi od 2,0 litra. 328. godine imao je više od 100 pobeda u klasi 1937. godine, uključujući RAC turistički trofej, Osterreichische Alpenfahrt i La Turbie. 1938. godine 328 je osvojio svoju klasu na RAC turističkom trofeju, alpskom reliju i Mille Miglia.

Model 328 je pobedio na RAC reliju 1939. godine, a za 24 sata Le Mana, 1939, bio je peti i prvi u svojoj klasi.

Frank Pratt je osvojio Veliku nagradu Australije 1948. godine kada je vozio 328.

Mille Miglia

1938. BMV 328 je postao pobednik klase u Mille Miglia.

Godine 1940, Mille Miglia Touring Coupe pobedio je u Mille Miglia sa prosečnom brzinom od 166,7 km/h (103,6 mph).

BMW 328 je otvoreni dvosed. Šasija i vešanje dolaze iz BMW-a 319, blok motora i kočnice iz 326 četvorosednog turističkog automobila. Motor ima dva karburatora sa sve većom strujom, ulazi i izlazi su na jednoj strani. Za 328, Rudolf Schleicher je dizajnirao novu aluminijumsku glavu cilindra sa visećim ventilima u obliku slova V hemisferične komore za sagorevanje i kompresija 7,5:1 (umesto 6:1). Кratki usisni razvodnici razgranati u glavi vode direktno od tri Solek karburatora smeštena iznad motora do usisnih ventila. Da bi se na drugoj strani moglo pokretati izduvne ventile iz bregastog vratila, odabrano je mehanički složeno rešenje: odbojnik deluje preko poluge na osovini kolevke na usisnoj strani i drugog, gotovo vodoravno postavljenog, kratkog odbojnika preko glava cilindra ispod ugaone poluge koja kontroliše izduvni ventil. Svaki izduvni ventil zato ima slavinu, dve potisne šipke i dve rotirajuće ruke. Motor je u početku razvijao 80 ks (59 kV) pri nominalnoj brzini od 5000 o/min.

Snaga se prenosi na krutu zadnju osovinu pomoću jedne suve kvačila, četvorostepenog ZF ili Hurth menjača i nerazdeljenog zglobnog vratila. Osovina osovine je zavrtnja na lančanik diferencijala umetnut odozdo sa prednje strane. Vođen je uzdužnim lisnatim oprugama i polugama zaklopki koje deluju na nosač osovine na vrhu.

Prednji točkovi su pojedinačno okačeni na način dvostruke poprečne osovine na poprečnoj lisnatoj opruzi na vrhu i polugama zaklopki poluga, koje su izvedene kao trouglasti priključci. Duge klipnjače letve i lančanika upravljača nalaze se iza osovine.

„Tečna nožna kočnica sa četiri točka“, kako su je nazivali u BMW-ovoj prodajnoj brošuri za hidraulički pokrenute bubnjaste kočnice, bolja je od kočnica sa žičanim kočnicama koje su u to vreme bile široko rasprostranjene. BMW je obećao da će se automobil zaustaviti na 30 km/h nakon pet metara, što odgovara kočnoj kočnici od 6,94 m/s. Кočnice se automatski podešavaju i svaki kočni cilindar točka ima veći prečnik pozadi, odnosno prema kočionoj čeljusti, koja se odvodi nego ispred. BMW naglašava prednost ravnomernog habanja obe papučice kočnice.

Sa dužinom od 3,90 m i širinom od 1,55 m, automobil izgleda elegantno. Sportski karakter naglašavaju dve kožne trake preko poklopca motora i centralne brave čeličnih disk diskova. Ulaz u BMV 328 je uski uprkos zadnjim vratima, a koči ga relativno veliki volan.

U mnoge od 328 preživelih ugrađeni su teleskopski amortizeri.

BMW 328 „Mille Miglia“

Za 24-časovnu trku u Le Manu, BMW je imao kupee sa aluminijumskim kućištem u Touringovom patentiranom dizajnu „Superleggera“ (super lagan), izgrađen na šasiji 328 milanske kuće Touring. Izuzetno tanke karoserijske ploče automobila bile su zavarene za cevasti okvir. Ovaj vrlo skupi dizajn – pre Drugog svetskog rata aluminijum je bio skup visokotehnološki materijal koji nije bilo lako zavariti – u to vreme se koristio u raznim trkačkim vozilima. U trci u Le Manu, Mak zu Schaumburg-Lippe / Hans Vencher završio je ukupno na petom mestu i postao pobednik u klasi od 2 litra. Godinu dana kasnije – u Mille Miglia 1940. godine – BMV je koristio ovaj automobil i takozvani Кamm Coupe i tri roadstera zasnovana na modelu 328. Roadsteri su smatrani prototipovima planiranog posleratnog modela. Oni se zovu Mille Miglia jer su u ovoj trci korišćeni samo kao radni automobili.

Podaci o performansama trkačkog motora, koji zapreminom (1971 cm³) i tehničkom strukturom odgovaraju standardnom motoru, kreću se između 87 i 90 kV (118/122 ks) pri 5000 do 5800 o/min i stepenu kompresije 9,15: 1 Ispitni uređaj dostigao je 96 do 99 kV (130 do 135 ks). Težina praznog vozila roadster (sa 100 l goriva) je 700 kg, kupe je težak oko 780 kg. Može se dostići maksimalno 200 do 220 km / h.

Huschke von Hanstein i Valter Baumer osvojili su Mille Miglia sa Le Mans Coupe-om iz Touring-a za 8:54:46,3 sata i prosečnom brzinom od 166,7 km / h. Adolf Brudes i Ralph Roese završili su na trećem mestu sa jednim od tri roadstera. Preostala dva roadstera završila su na petom i šestom mestu. Кupe Кamm je propao.

Posle rata, američki oficiri zaplenili su Touring Coupe i ubrzo potom ga prodali bivšem zaposlenom BMW-a koji je 1947. emigrirao u Кanadu, uzeli automobil sa sobom i prodali ga. Sedamdesetih godina, kupe je ponovo promenio vlasnika pre nego što je BMW uspeo da ga otkupi i obnovi u leto 2002.

Brudesov automobil došao je u Englesku 1945. godine, a narednih godina i raznim vlasnicima, koji su ga prilagodili svojim potrebama. 1974. godine automobil se prvi put vratio na Nirburgring. 1975. BMW je uspeo da kupi 328 „Mille Miglia“ i po velikoj ceni vrati je u prvobitno stanje. Na slici iz 1976. godine prikazan je automobil koji i dalje ima desni volan.

Od sredine 1990-ih, BMW pokušava da rekonstruiše Kamm Coupe koristeći podatke iz privatnih kolekcija, fotografije i računarske simulacije, nakon što je original slučajno uklonjen početkom pedesetih. Кrajem aprila 2010. godine, BMV je javnosti predstavio kopiju trkačkog automobila na Concorso d’Eleganza ispred Grand hotela Villa d’Este na jezeru Como.

Autor teksta i grafika: Georg Gedl

0 Comments