fbpx
Menu & Search

Srebrni strelac

Srebrni strelac

Naširoko je poznata izreka da vreme leči sve, a kada se ona primeni na automobile, čini se adekvatnom za ovu zvezdu Nasleđa.

BMW E36 je do skoro posmatran kao jedan od onih automobila, kao jeftina zabava podložna različitim oblicima sakaćenja, ali je vreme ipak izlečilo odnos prema trećoj generaciji BMW-ove Trojke. Sada, BMW E36 posmatramo drugačijim očima, kao autmobil koji će za samo nekoliko godina kriviti vratove prolaznika, jer su reprezentativni primerci sve ređi. Na jedan E36 318is iz 1993. godine koji već sada nagoveštava svetlu budućnost ove Serije 3 smo naišli na Instagramu i već na prvi pogled je bilo jasno da je u njega nisu uloženi samo vreme i novac, već pre svega znanje, ljubav i razumevanje.

Kao dete, Dragan je prvi susret sa BMW-om E36 imao ranih devedesetih godina kada je očev drug iz Nemačke dovezao tada aktuelni kupe. Pored celokupnog izgleda, jedan detalj ga je potpuno fascinirao i obeležio njegovu ljubav prema ovom modelu: „Bio je to zeleni kupe i sećam se kako je on otvorio vrata i spušta se staklo. To je bilo 1994. godine, ja sam imao sedam i tad sam sebi rekao da ću ga kad tad imati.“ Kada je Dragan napunio osamnaest godina, E36 je još uvek bio izvan njegovog domašaja, a nekoliko godina kasnije, njegov prvi BMW je ipak postao E46. Naime, tek što je skupio novac za BMW koji je želeo, uz malu pomoć roditelja je dobio priliku da kupi noviju Trojku, što je ipak i učinio. U međuvremenu, Dragan je krenuo očevim stopama i kao mehaničar specijalizovan za bavarske automobile je vozio još nekoliko BMW-a serije E46, ali je želja za klasikom uz kog je sve počelo i dalje tinjala.

Pravi trenutak za ostvarenje snova i kupovinu projekta došao je pre godinu dana: „Oženim se, dobijem prvo dete, sada će i drugo, i rešio sam da kupim igračku. Kum i ja smo vrteli oglase, on je gledao Golfa II, a ja E36. I, nađem ga okolini Požarevca za 800€, nije bio lupan, ali prednji i zadnji branik su visili, imao je fabričke felne, bio je pocepan… Prvo smo se natezali sa prodavcem da li da uopšte krećemo ili ne. Na kraju, u devet smo krenuli iz Novog Sada, kupio sam ga u 12 sati noću, odšlepao u jedan, a već sutradan je bio rasturen ceo. Hteo sam ga napraviti da bude lep, ali da ne ulazim preterano u detalje. Međutim, pošto sam takav kakav jesam, krenuo sam jedno po jedno i na kraju je ispalo ovo što je sada.“ Radovi su trajali ugrubo godinu dana, od marta 2018. do aprila 2019. godine, a suptilne modifikacije su pažljivo birane. Prednji i zadnji M branik došli su iz Nemačke, a Dragan je namerno izbegao da stavi M trepne i odabrao one sa  Retke trodelne AC Schnitzer felne iz Makedonije, u još jednom sada ili nikada trenutku: „Okačio sam oglas da tražim neke zanimljive felne i javio mi se čovek sa ponudom za ove. Kazao je da su nove i da može da ih donese do granice i mi smo naravno morali da krenemo odmah. Seo sam sa društvom u auto i gas u Makedoniju!“ Uz felne su došle i adekvatne opruge koje su spustile BMW na idealnu visinu, te potpuno sređivanje prednjeg i zadnjeg trapa, a kroz točkove se naziru kočnice sa E46 330ci.  Enterijer je i originalno bio u crnoj koži ali dosta lošiji, pa je Dragan kombinovanjem i uklapanjem sa šest različitih sedišta došao do konačnog rezultata, sve vreme koristeći originalnu kožu. Kako bi ga prilagodio svom ukusu, Dragan je stavio i volan sa novijeg tipa E36.

Iako je njegov BMW E46 bio višestruko nagrađivan na skupovima zaljubljenika u Bavarce, Dragan smatra da je osećaj pri završetku ovog projekta ipak neuporedivo bolji: „Ne mogu tačno opisati, ali nije ni blizu toj E46. Njih ipak ima na svakom ćošku. Sada sednem u auto mojih snova, vozim ga i sve je sjajno, a onda stanem na semaforu i vidim nekog klinca kako vuče drugara za rukav i pokazuje mu da vidi. E, onda mi posebno bude drago, taj doživljaj kada klinci stanu i gledaju ovaj auto od toliko njih koji su skuplji i noviji.“ Iako trenutno smatra projekat završenim, Dragan ipak ima još planova za budućnost, posebno ako se odredbe vezane za zamenu motora uskoro promene.

Sunčanim vikendima i u noćnim posetama Mišeluku, Dragan i njegov BMW dokazuju da vreme za E36 bez trunke sumnje dolazi u velikom stilu. Polako ali sigurno, godine su isfiltrirale zaljubljenike u ovu Trojku i njihovi automobili će u budućnosti učiti neke nove klince čime je BMW zaista zaslužio svoje mesto pod suncem tokom devedesetih godina. Kažu da vreme leči sve, pa i odnos prema onome što su devedesete nosile uz propeler iz Bavarske.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

1 Comment

  1. Sremac
    5 godina ago

    Prelep e36, i jedina opcija je čuvati ga u porodici dok god je moguće, jer trud i ljubav koja je u njega uložena NEMA CENU. Čak je i izabrao odličan agregat, koji bi meni recimo bio treći izbor posle M, 323 pa 318is. Sve čestitke majstore, da te služi dok si živ. Pozdrav od bmwlowers