fbpx
Menu & Search

Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2022.

Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2022.

U šarenom svetu klasičnih automobila postoji više vrsta događaja. Od statičnih izložbi, revijalnih vožnji, Cars and Coffee okupljanja pa sve do oldtajmer relija. Ipak, Concourse d’elegance manifestacije imaju unikatan karakter, specifičnu formu, privlače posebnu publiku i još posebnije automobile. Upravo takav je Concorso d’Eleganza Villa d’Este koji se odžava u istoimenom hotelu na obali jezera Komo u Lombardiji. Iako statični i pažljivo poređani na travnjaku hotela koji datira iz 1873 godine, probrani automobili se u stvari trkaju. Ali ne po snazi motora, performansama ili po ceni, nego po lepoti, eleganciji, značaju za automobilsku istoriju i neverovatnim pričama koje stoje iza svakog primerka.

Iako ne možemo znati ko je organizovao prvi takav događaj, tokom “Belle Epoque” evropske automobilske scene dvadesetih godina, slične manifestacije su bile česte. Godine 1929, italijanski automobilski entuzijasti okupljaju sve bitne marke sa kontinenta i u fantastičnom ambijentu ovog hotela, predstavljaju najnovija vozila i kreacije karoserista. Od tada pa do danas, Concorso d’Eleganza Villa d’Este je preživela svetske ratove, brojne recesije i bar jednu globalnu pandemiju. Od 1955 do 1995, ovaj unikatni događaj se nije održavao, a onda je doživeo renesansu i vratio se na sam vrh liste prestižnih svetskih automobilskih manifestacija. Naravno, izbor lokacije nije slučajan. Pored nestvarne lepote jezera, Villa d’Este je oduvek bio jedan od najboljih hotela u ovom delu sveta i omiljeno letovalište situiranih entuzijasta iz Milana i Torina, centara italijanske automobilske industrije od samih početaka.

Naš prvi susret sa Villa d’Este magijom se desio 2019. godine, otvorivši nam vrata jednog sveta koji smo do tad samo gledali na slikama. Svi planovi da se poseti i sledeće godine su pali u vodu, kao i 2021. Međutim, 2022. je godina kada se svet vraća u normalu, a sezona najboljih svetskih skupova je ponovo otvorena u Italiji, na ovom događaju. Kao i do sada, Concorso d’Eleganza Villa d’Este je obuhvatila relativno mali broj automobila, pažljivo izabranih zbog svoje vrednosti istorije sa namerom da predstavi selekciju vrhunskih mašina i izabere najlepšu.

Ove godine, sudije su proglasile Bugatti 57S Vanvooren iz 1937. godine pobednikom. Ovaj divni roadster je jedan od samo 4 proizvedena sa Vanvooren karoserijom i rezultat je dugogodišnje restauracije koja ga je vratila u originalno stanje i boju. Iako je svaki klasični Bugatti priča za sebe, ovaj primerak ima interesantnu istoriju i u jednom momentu je bio u vlaništvu podpredsednika General Motorsa koji je ubacio Buick V8 motor umesto originalnog rednog osmocilindričnog motora. Sticajem okolnosti, nekih 60 godina nakon toga, originalni motor je pronađen skoro slučajno i restauratori su uspeli da ga vrate u unikatnu roadster karoseriju i kompletiraju projekat.

Pored pobednika u “generalnom plasmanu” Concorso d’Eleganza Villa d’Este ima nekoliko kategorija kao što su “nagrada publike” ili “najsnažniji automobil”. Fantastični Aston Martin Buldog, concept automobil iz 1979. se dobio najviše glasova publike, a Ferrari F40 LM proizveden u čitavih 19 primeraka je izabran za najbrži automobil ovog događaja. Interesanto, jedna od kategorija je uključivala i “najdelikatniju restauraciju” i nagradu za to je dobio Cord 812 iz 1937. godine koji je nekada pripadao Ameliji Earhart, čuvenoj avijatičarki koja se i dalje vodi kao nestala.

Ove godine su jako zapažene bile i postavke Mercedesa i Ferrarija koji slavi 75 godina postojanja. Selekcija Mercedesa je uključivala i najspektakularnije predratne modele kao što su 770 Grosser, SSK i kapitalni 540K Spezial Roadster ali i čuveni 300 SL Gullwing koji je pripadao Sofiji Loren. Ferrarijeva postavka je obuhvatala standardni 246 Dino, 275 GTB ali i 250 GT Zagato i 365 P Berlineta Speciale, praktično concept model sa tri sedišta i V12 trkačkim motorom.

Od 1999. godine, BMW sponzoriše Concorso d’Eleganza Villa d’Este i svake godine koristi priliku da predstavi po neki model iz svoje bogate istorije. Ove godine, BMW M Performance odeljenje puni 50 godina i to je bila idealna prilika da se podsetimo zbog čega je to ime toliko popularno među entuzijastima širom sveta. Pored BMW M1, 2002 Turbo i selekcije raznih M3 modela, posetioci su imali prilike da vide i potpuno novi M4 CSL, naslednik legendarnog E46 CSL i famoznog 3.0 CSL koji je ranih 70tih dominirao trkačkim stazama.

Ipak, BMW nije samo pokazao M4 CSL i postavio ga pored slavnih modela iz prošlosti. Ova kompanija je istovremeno pokazala i u kom pravcu se razvija budućnost prestižnih vozila. 2023 BMW i7, nova limuzina najviše klase je bila premijerno prikazana posetiocima a uvodne informacije o ovom automobilu je prezentovao niko drugi, nego šef BMW design tima Adrian van Hooydonk.

Međutim, ako ćemo i7 i viđati na putevima u skorije vreme, BMW je sledećim automobilom dostigao vrh unikatnih vozila i šokantnih želja kupaca. Nakon i7, na podijum je izašao Rolls Royce Boat Tail, u specijalnoj rose gold boji i sa neverovatnom kombinacijom opreme i detalja, Iako je boja ono što se prvo primeti, filigranska izrada, drveni paneli i dizajn podsećaju na neki od Aqua Riva glisera koji stoje privezani uz dokove hotela. Upravo to je i bila ideja iza ovog automobila jer, kako smo neformalno saznali, vlasnica Rolls Royce Boat Tail-a je želela auto koji će se slagati sa njenom jahtom. Rolls joj je udovoljio i od njene želje do prezentacije na jezeru Komo, prošlo je četiri godine dok auto nije kompletiran.

Možda će vas začuditi podatak da je ovogodišnji Concorso d’Eleganza Villa d’Este brojao “samo” 51 automobil ali i to je više nego dovoljno da izazove udarac na sva čula. Svaki od ovih automobila je priča za sebe i jedinstveni komadić automobilske istorije najvišeg ranga. Zbog toga možemo smatrati da je svaki od njih i pobednik jer biti pozvan na Concorso d’Eleganza Villa d’Este je prestižna stvar u svetu klasičnih automobila, bez obzira da li vlasnik kući odneo Copa d’Oro ili ne. Nadamo se da ćemo i sledeće godine imati priliku da budemo deo ove manifestacije i jedva čekamo da vidimo sledeću selekciju vozila koja će svakako biti neverovatna i vredna 356 dana čekanja.

Autor teksta: Vukašin Herbez
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments