fbpx
Menu & Search

Dodatna oprema

Dodatna oprema

Koka koja nosi zlatna jaja

Kupac novog automobila oduševljava se njime samo dok ga kod kuće podrobno ne pregleda. Posle toga veoma brzo shvati da njegovom novom Ijubimcu štošta „nedostaje“. Jer, novopečeni vlasnik hoće što više da oplemeni svoje čelično konjče, da mu ,,udari“ osobenu notu da se kolikotoliko razlikuje od drugih.

Potrebno i nepotrebno

Svu ovu dopunsku opremu možemo uglavnom da podelimo u dve kategorije: korisnu i nekorisnu. Zaključili smo da u našim prodavnicama najviše ima onih delova opreme koje možemo da svrstamo pod rubriku „potrebno“. Ne postoji jedna opštevažeća formula šta se isplati dokupiti, a šta nema smisla. Sve zavisi od toga šta u automobilu već postoji i za šta želite da koristite svoj automobil. Ako nameravate njime da vozite salatu na pijacu, izvesno nećete kupovati magnezijske naplatke.

Gume

dodatna-oprema-01

Za svaki prosečan automobil to je prva skuplja stvar u koju še isplati investirati. Samo francuski automobili i skuplja vozila zapadne proizvodnje dobiju radijalne gume već u fabrici. To je nabavka na kojoj ne bi trebalo štedeti! Pri vožnji, gume su jedini deo automobila koji je u kontaktu s drumom. Obične, dijagonalne gume su po svim odlikama lošije od radijalnih. Ne mršite se zbog cena radijalnih guma, samo vam se ćini da su skupe.

Sigurnosni pojasi

Retko ih vidimo u našim automobilima. Možda se nekima čini nemuški vezivati se! Vozače koji su ih ugradili mnogi smatraju pesimistima. Pa ipak, trebalo bi svi da ih imamo pre nego raznorazne kuce, lavove, priveske, nalepnice i slićno. Preporučljivi su trougli pojasi, a za one koji ne vole da se osećaju vezanima, postoje pojasi koji nimalo ne ometaju vaše pokrete, već vas pritegnu samo pri kočenju, sudaru ili pri brzoj vožnji u krivinama. Na žalost, još nema u prodaji podesnih pojaseva za decu, iako su njima najpotrebniji. Sigurnosna sedišta za decu nisu nimalo sigurnosna već pri prvom oštrom zaokretanju, njihov vek trajanja je dva do tri puta duži. Umnogome utiču na stabilnost vozila pri kočenju, pri brzoj vožnji u krivinama, na vlažnom putu i ćak na snegu, gde su apsolutno dorasle gotovo svim zimskim gumama. lako se svaki vozač zaklinje da nema boljnih guma od onih koje su na njegovom vozilu, ipak, ne postoji guma koja bi odgovarala svakom tipu automobila. Možemo samo utvrditi da su najbolje radijalne gume ovog ili onog proizvođača, pogotovu ako imaju čelični uložak (kord), Ali, na žalost, naše prodavnice guma imaju veoma ograničen izbor i većina naših građana nabavlja gume iz inostranstva.

Dodatni instrumenti

Poznato je da najviše interesovanja, a i poštovanja, izaziva automobil koji ima što više časovnika i časovničića. Pristaše mnogobrojnih instrumenata kažu da se bolje osećaju ako u svakom trenutku pri vožnji mogu pogledom na časovnike da utvrde u kakvom stanju je njihov motor. Ako se motor vašeg automobila hladi vodom, a nema ugrađen termometar za vodu, što pre ga nabavite. Kontrolna sijalica nije prava zamena za termometar. Možda ćete se ovog saveta setiti kad budete mehaničaru morali da platite zamenu zaptivke pod glavom motora ili još kakvu težu opravku. Termometar će vas upozoriti na proklizavajući kaiš pumpe, pokvaren termostat, a uz njegovu pomoć znaćete i kad je motor dovoljno zagrejan za malo sportskiju   vožnju. Ko ima motor koji se hladi vazduhom, treba da ima termometar za ulje. Ne treba da brinete ako primetite da se temperatura popela visoko. U letnjim mesecima može da bude čak i preko 120° C. Obično, ulje ima oko 30° C više nego što je dozvoljeno za vodu. Najčešći, a i najprivlaćniji, dodatni instument je svakako obrtomer. Doduše skup je, ali nije ga teško ugraditi. Pomože vam da naviknete pravilno da menjate stepene prenosa, da štedite s gorivom, a upozorava vas i na neispravnosti u sistemu paljenja. Manometar pokazuje pritisak ulja, ali ne smatramo da je neophodan. Kad je motor hladan, pokazuje visok pritisak, a kad je motor već ugrejan, pritisak prividno opada jer se ulje razređuje, ali i dalje dobro podmazuje. Ipak, malčice će pomoći da utvrdite koliko su pohabani ležaji radilice. Pored navedenih, prodaje se još ćitav niz dodatnih instrumenata, kao: ampermetar, voltmetar, termometar za merenje spoljne temperature, itd. Neke posebne koristi od njih nema.

Naplaci

dodatna-oprema-02Ljudima koji automobil ne posmatraju samo kao prevozno sredstvo srce počinje da udara brže kad ugledaju široke „valjkove“ umesto serijskih tockova. To je skupocen dodatak, ali najčešće ima samo optićko dejstvo. Ljubitelji naplataka od lakih legura ubeđuju nas da su oni lakši, što znači manje neogibljene mase, ali pri tome prećute da na njih treba navući široke gume, čime se ta razlika potire. Ko se odlući za takve naplatke, mora da im prilagodi i donji postroj koji je zbog većeg međuosovinskog rastojanja i širih guma opterećeniji. Šire gume povlaće i manju pouzdanost na vlažnom putu (akvaplening) i strah pred svakim usponom u snegu. Dugotrajnim opitima stručnjaci su došli do zaključka da su širi naplaci uludo bačena para kod automobila s prednjim pogonom, ukoliko vlasnik ne učestvuje na trkama.

Dodatna svetla

Primećeno je da se vozači sve više povode za rnodom „božićnih jelki“. Na nosu automobila vidite piramide dodatnih jodnih svetla, iako se zna da su njihove prednosti jednake kao i nedostaci. Ako se svaki ćas ne podešavaju, mogu da zaslepe vozače koji vam dolaze u susret. Lako se i kradu, a isto tako su i lepa i skupa meta za kamenje koje rado pršti pod točkovima kamiona. Troše dosta električne energije i može vam se dogoditi da posle duge, noćne vožnje ostanete na ivici puta s praznim rnulatorom. U dodatnim svetlima upotrebljavaju se halogene sijalice H-1 i H-3. Ko želi da kupi halogene farove, preporučujemo mu novu dvovlaknastu halogenu sijalicu H-4. To je u ovom trenutku najbolje rešenje, jer vam omogućava da bez dodatnih kablova, prekidača i releja gotovo utrostručite svetleću snagu svojih farova. Pisali smo već o tome, ali opet ponavljamo da se sijalice mogu zameniti samo zajedno s reflektorom i prednjim staklom.

Sportski upravljači

dodatna-oprema-03

Bez ikakvog vidnog uzroka, kod naših nadležnih su u nemilosti svi upravljači koje fabrika ne ugradi u automobile. Nije jasno zašto je tako. To se odnosi i na upravljaće posebno pravljene za određeni tip vozila, bez obzira što imaju atest tehnićkog nadzornog organa zemlje u kojoj su pravljeni, a po spoljašnjim dimenzijama razlikuju se od originalnih ponekad za samo nekoliko milimetara. Inostrane tehničke  revije  koje  su  skupljale podatke  o svim najraznovrsnijim vanserijskim upravljaćima, gotovo u svim slučajevima utvrdile su da nadmašuju originalne kako po kvalitetu materijala, tako i po tačnosti upravljanja. U skladu s tim odlikama su i cene. Vozaći koji ih već imaju, tvrde da ne mogu zamisliti vozilo bez njih. Sportskim upravljačem je lakše voziti duže vreme opušteno. Vozač se ne mora mučiti kao sa krutim i tankim točkom pri kojemu mora sve vreme da brine kako da ga obuzdava. Sem toga, vanserijski upravljači pravljeni su na osnovu iskustava sa trka, dok su serijski više rezultat konkurentske borbe dizajnera raznih proizvođača, bez stvarnog sadržaja.

Autoradio

Radio u automobilu i jest luksuz i nije luksuz. Pomaže da se ne uspavate, a ćesto vas poštedi i kakve nevolje, jer vestima i upozorenjima sa radija saznate o stanju na putevima. Ako već kupujete radio, kupite skuplji, da se ne razočarate. Važno je da je radio stručno montiran. Kod nekih radio-aparata teško se uklanjaju smetnje, pogotovu kod vozila se elektronskim paljenjem. Zato je najbolje odmah uplatiti radio kad se kupuju ova vozila. U protivnom, slušaćete pucketanje u ritmu obrtaja motora. U ovom članku nismo mogli da obuhvatimo svu industriju dodatne opreme. Inače, od proizvođača automobila uvek ćete čuti žalopojke kako oni manje zarade nego oni koji za njihove automobile proizvode sve mogućne sitnice.

Amortizeri

Vanserijski amortizeri kod nas su još nesto kao bele vrane. Kao da se niko nije dosetio da nismo svi Ijudi jednaki i da i u automobilu neko želi ovo, a neko ono? Ko više voli brzu, a bezbednu vožnju, radije će žrtvovati nešto udobnosti, dok će drugi koji svaki dan vozi teške terete ili vuče prikolicu radije izabrati amortizere koji sami izravnaju visinu repa vozila pri različitim opterećenjima. Nabrojaćemo samo nekoliko poznatih fabrika koje će moći da udovolje svakoj vašoj želji: Bilstajn, Koni, Mon-roe, Boge, Saks, itd.

Sedišta

U našim prodavnicama još nećete naći sportska-skoljkasta sedišta. Ako nikad niste sedeli u takvom sedištu, probajte bar jednom. Odmah će vam biti jasno da su u poređenju s njima obična sedišta tek bedan kompromis (čast izuzecima!). Zažalićete što ga niste kupili odmah s automobilom, bar za sebe samoga. Zahvaljujući školjkastom sedištu možete da se usredsredite na vožnju, jer ne morate u krivinama da se uhvatite za upravljač. Najćešće su i anatomski tako oblikovani da možete i na dužim rastojanjima da vozite ne zamarajući sa suviše. Nije nimalo čudno što trkači imaju sedišta pravljena po meri i prenose ih iz automobila u automobil.

Izvor: Avto Magazin
1. novembar 1972.

0 Comments