fbpx
Menu & Search

FAP – Osvajač drumova

FAP – Osvajač drumova

Priboj je 1953. godine varoš na desnoj obali reke Lim, sa prijavljena 1.902 stanovnika. Priboj je 1991. mali, multikulturalno i ekonomski bogat grad, protežući se i na levu obalu reke, sa 22.137 stanovnika. Sve to omogućio je razvoj FAP-a — Fabrike automobila Priboj.

FAP je zvanično otvoren 30. oktobra prve pomenute godine. Proizvodnja teških vozila prvobitno se zasnivala na pribavljenoj licenci bečkog proizvođača Saurer -Werke. Nakon isteka tog ugovora, a pre 1970. godine, kada je ozvaničena saradnja sa Daimler-Benzom, fabrika je nastavila da se intenzivno razvija. Rastom proizvodnje i širenjem usluga, širio se i sam grad i rasli su prvi pribojski soliteri. Odrastali su i Danilo Lazović, Mustafa Hasanagić, Nada Polić, poznatija kao Ana Bekuta. Na njihov, kao i na uspeh mnogih Pribojaca i Jugoslovena, značajno je uticao FAP, podržavajući njihovu kreativnost raznim stipendijama. Nažalost, očigledno je da u dizajn, jednu od sfera umetnosti, nisu mnogo ulagali, o čemu svedoči i prva FAP-ova kabina iznad motora, konstruisana tokom šezdesetih godina, koja je, zbog svog aerodinamičnog izgleda, u narodu dobila naziv Trafika.

fap-osvajac-drumova-fabrika-automobila-priboj-01
https://www.facebook.com/fotoklub.fap

Trafiku i danas možete naći u Iranu, Siriji, Egiptu, Iraku, Saudijskoj Arabiji, Kini…

Međutim, FAP-ovi kamioni su i doslovno podržavali umetnost. Na jednoj od proslava godišnjice fabrike, možete videti izvedbu baleta „Labudovo jezero“ na bini koju su sačinjavale dve FAP-ove Trinaestice.

fap-osvajac-drumova-fabrika-automobila-priboj-02
https://www.facebook.com/fotoklub.fap

Kako bi iz fabrike izašli spremni za sve moguće uslove eksploatisanja, kamioni i ostala vozila bivali su podvrgnuti raznim ekstremnim testovima. Na ovoj fotografiji možete videti „Njuškaša“ koji je leteo 14 metara, pri brzini od 73km/h. Na žalost, ili sreću, ne postoji fotografija nakon prizemljenja.

fap-osvajac-drumova-fabrika-automobila-priboj-03
https://www.facebook.com/fotoklub.fap

Pored raznih fabričkih modifikacija i specijalnih, namenskih vozila, upoznajte prvi i  jedini M-18 pogonjen FAP-ovim agregatom i ulepšan FAP-ovom maskom.

fap-osvajac-drumova-fabrika-automobila-priboj-04
https://www.facebook.com/fotoklub.fap

Film Osvajač drumova, koji nas je inspirisao na ovaj tekst, a koji možete pogledati u prilogu, možda jeste idiličan, subjektivan, propagandistički i šablonski. Ako mu ne verujete, raspitajte se, možda ćete čuti jednu od ovakvih legendi:

Pre nekoliko godina, kad je pao neki žestok sneg u februaru, mislim da je bio 9. ili 10, negde kod Nove Varoši sam gledao kad je sleteo sa puta Volvo Užice Puteva koji je čistio sneg, pa je došao drugi da ga izvuče i nije uspeo, pa su ljudi poslali FAP 13 duplak koji ga je iščupao bez problema„.

Ako su vam i ove priče sumnjive, poslušajte iskustva Antonija Pušića sa FAP-ovim kamionom. Zar ne zvuče istinito?

Autor teksta: Filip Žarković
Izvori: fap.co.rs, fap – facebookfoto klub fapwikipedia.org

0 Comments