fbpx
Menu & Search

Torinski triling

Torinski triling

Poslednje dve decenije ne prepoznaju reč uzbudljivost kada spomenemo marku Fiat.

Pored modela 500 i eventualno reinkarnacije 124 Spider koji je rađen u saradnji sa Mazdom, poslednji zanimljivi Fiati bili su modeli Coupe i Barchetta. Kada kažem zanimljivi, mislim na lucidnost dizajna koji je krasio ovaj brend tokom cele svoje istorije, možemo reći čak i osamdesetih iako je tada mahom bio zastupljen dizajn oštrih linija i kutijastih oblika koji je i dalje bio jedinstven u svojoj nepretencioznosti. Ono što je Fiat ranije pravio da li u serijskoj proizvodnji ili to bila karoseristička iteracija na fabričkoj osnovi pomalo je danas nepravedno zapostavljeno u očima mladih automobilista. Njihova veza sa ovim brendom je ostala uskraćena zbog malopre pomenute moderne ere. Iako smo tokom perioda Jugoslavije maltene familijarno bili vezani za ovog torinskog proizvođača, malo je njihovih remek dela preostalo danas, a da su u dobrom voznom i upotrebnom stanju.

Vlada iz Velike Plane je požrtvovanim radom i velikom željom stao tome na put, a pred nama su tri primerka legendarnih Fiatovih modela koje u ovakvom stanju teško da možete da nađete bilo gde u Srbiji. Njegov otac je držao auto servis te je Vladino odrastanje bilo obeleženo automobilima, pa je i sam nastavio da se bavi istim poslom. U tome se osamostalio u potpunosti kada je 2010. pokrenuo svoj servis na novoj adresi u Markovcu gde ujedno i stanuje. „Oduvek sam imao želju da posedujem neki stari auto sređen onako po svojoj meri, i to najviše automobile od šezdesetih na dalje. Među prvima mi je u oči upao X 1/9 kog sam kao mali gledao na filmovima, ali dok nisam kupio ovaj, nijedan nikada nisam video uživo.“ I pored velike želje ističe da se isprva malo razočarao ali isključivo u njegove gabarite unutar kabine gde bi mu još 5-10 cm viška prostora odgovaralo da se komotno smesti, ali kako sam kaže, kad nešto jako želiš onda moraš i da trpiš. A upravo ovaj auto je kruna njegove male kolekcije.

„Bila je to 2015. godina, saznao sam za jedan Fiat X 1/9 koji je u Petrovaradinu prodavao izvesni Vlada optičar. Čuli smo se telefonom par puta i tada sam odlučio da ga posetim.“ Auto nije hteo da proda bilo kome, posebno ne nekom preprodavcu pa je stoga bio pomalo nepoverljiv. Obzirom da je bio bolestan, vremena za prepuštanje auta nekom drugom nije bilo previše ali je na prvu loptu Vlada ostao praznih ruku. „Uskoro je išao na neki put do Niša i javio mi se sa željom da svrati u posetu. Nakon kafe i kratkog razgovora morao je da nastavi uz opasku da ćemo se čuti. I zaista, nije prošlo pet dana, čovek se javio i rekao mi je dođi po auto. Istog trenutka sam se zaputio ka Petrovaradinu. Upozorio me je da zbog njegove bolesti ne čekam dugo na prenos automobila.“ Vlada je Fiat preneo nakon dvadesetak dana, a kada je posle mesec dana pozvao starog vlasnika, javio mu se njegov sin i preneo mu da je otac preminuo sedam dana ranije.

Inicijalno plave boje, Fiat X 1/9 je Vlada isprva vozio neko vreme iako nije bio u stanju u kom je on želeo. Sredio mu je glavu motora, spustio vešanje i stavio ATS felne što mu je bilo dovoljno da izgura nekoliko narednih godina vožnje. Delovi su užurbano kupovani iz svih krajeva sveta i to uglavnom novi te kada je sve bilo na broju, započeta je restauracija 2019. godine i završena u maju 2020. Njegov 1500 motor je pojačan tako da on danas izvlači 139 konja i 150 Nm za ono što je fabrički bilo 74 i 85 Nm. Tu poslu nije bio kraj jer je trebalo obzudati svu tu snagu. Pojačane su kočnice i auto dodatno otežan posebno napred gde je bio lagan, pa je tako osigurao da auto koči kao i bilo koji drugi.

Dugo je tražio i 128 Sport Coupea kog je na kraju kupio u Valjevu. I njemu je sredio motor koji danas ima 122 konjske snage uz dva dupla Delorta, a uredio je i ceo motorni prostor i enterijer, kao i sve drugo što je bilo potrebno da zadovolji sopstvene kriterijume. Fiat 127 je sasvim slučajno našao. „Kasno uveče kada imam malo slobodnog vremena, često gledam oglase. I to jedno veče naletim na Fiat 127, videlo se odmah po slikama da je lepo sređen, uglavnom je bio po mom ukusu, preko telefona sam saznao šta je sve rađeno te sam se lako odlučio da uzmem i njega“: Vlada je na njemu nakon toga sredio enterijer, motor i menjač, spustio auto i napravio izduv čiji zvuk govori da se ispod haube krije nešto više od njegovog običnog 903 cc motora. Međutim, Vlada to nije dirao iako tek planira da i njegovu snagu podigne na zadovoljavajuć nivo. Pored automobila, Vlada je ujedno i pokretač susreta oldtajmera koji je ove godine održan po drugi put u Velikoj Plani, a na čiji treći susret ćemo sigurno otići dogodine uz obaveznu najavu događaja kod nas na sajtu.

Autor teksta: Miloš Nikodijević
Autori fotografija: Nikola Stojanović i Miloš Nikodijević

0 Comments