fbpx
Menu & Search

Mali porodični dragulj

Mali porodični dragulj

Dugogodišnja i trogeneracijska ljubav prema starim automobilima učinila je da porodica Ban bude poznata i cenjena mnogo šire od leve obale Dunava, na kom se nalazi njihovo rodno Starčevo. Najmlađi članovi ove oldtajmerske porodice Uroš i Vladimir poznati su i kao organizatori sada već tradicionalnog oldtajmer skupa u ovom južnobanatskom mestu, ali i ljubitelji Fića. Pre nekoliko meseci, u Starčevu smo sa Vladimirom razgovarali o njegovom Fiatu 850 Specialu, a jednog subotnjeg jutra, sa Urošem smo se našli u centru Pančeva. Na Trg kralja Petra I, on je došao neboplavim Fićom.

Proizveden u Kragujevcu 1965. godine, ovaj Fića je gotovo ceo svoj vek proveo u Pančevu, gde ga je vozio jedan čuveni profesor. Kada se penzionisao, sebi je kupio Volvo, a u porodicu Ban ovaj automobil je stigao pre oko sedam godina, u jako dobrom stanju, ali zreo za restauraciju. Kako nam je Uroš rekao, pre početka radova su se zakleli da će ga izvesti na ulicu tek kada ceo bude reprezentativan: „Rekli smo da ćemo na njega da stavimo sve novo i da nećemo da ga vozimo dok sve ne bude montirano. Na kraju, auto je stajao godinu dana jer su mu falile samo dve gume, na tunelu menjača i ispod haube.“

U restauraciji je najviše pomoglo što su celu mehaniku i većinu retkih detalja već imali kod sebe, a limarija i farbanje su urađeni u Kruševcu: „Mehaničke delove smo lako završili. Međutim, imali smo problema sa gumenim delovima, posebno patosnicama. Vlada je na kraju seo u kola, otišao u Italiju i uzeo sve što je bilo potrebno.“ Uroš nam je otkrio da je materijal za sedišta bio predmet većanja dve generacije. Naime, njegov otac je želeo da nove presvlake prate originalnu šemu, dok su on i Vladimir imali na umu nešto malo drugačije. Posle crtanja, bojenja i pregovaranja, izabrana je druga opcija, savršeno uklopljena sa bojom spoljašnjosti, belim detaljima u ostatku unutrašnjosti i duhom šezdesetih godina.

Poznato je da se svaki Fića u sitnicama razlikuje od svojih parnjaka sa fabričke trake, pa i Urošev ima nekoliko detalja koji ga čine unikatnim. Spolja, to su bež felne, gume sa belim zidovima i gumeni gromobran ispod zadnjeg branika. Unutra, beli volan čuva lepa kožna presvlaka, takođe iz Italije, dok ručica menjača u providnoj plastici krije pravi mali buket. „Vlada obožava ručice menjača“, rekao nam je Uroš, „ne idemo često na buvljak, ali kada odemo, ne odvaja se od takvih stvari i ne može da se smiri dok ih ne kupi.“ Naći odgovarajući volan je bio pravi izazov, pa je i on na kraju došao iz postojbine Fiata 600: „Fića iz ovih godina ima beli volan i ručice, a mi smo kod sebe imali makar deset crnih. Vlada ga je na kraju našao na Subitu, italijanskim oglasima, a tada je kupio i presvlaku za njega.“

Kako Uroš kaže, ovaj Fića je u kolekciju ušao kao automobil za skupove, kratke vožnje i uživanje u lepom danu i uvek ga prate pogledi, baš kao i tog subotnjeg jutra na starom pančevačkom trgu. U vreme kada Fiće nestaju sa ulica, ali ne i iz sećanja, idilični prizor poput ovog u svakome budi mnogo više od puke znatiželje, bez obzira na godine.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

4 Comments

 1. rade
  8 godina ago

  moja Z 750 je 1965 ali sa kontra vratima..da nije neka greska u tesktu ili ?

  molim za pojasnjenje?

  inace, odlicno je uradjena, svaka Vam cast!

 2. mustang289
  8 godina ago

  Momci, Zastava je prebacila vrata 9.1968, da niste malo pobrkali? “Rekli smo da ćemo na njega da stavimo sve novo i da nećemo da ga vozimo dok sve ne bude montirano. Na kraju, auto je stajao godinu dana jer su mu falile samo dve gume, na tunelu menjača i ispod haube.”. Ja ovde vidim masu polovnih delova, cak i u losem stanju.Da ima vise slika, verovatno bi bilo jos da se pise na tu temu. A ove gume nisu gume sa belim zidovima, nego su gume sa za voznju nelegalnim navlakama za 50EU set.

 3. Voja
  7 godina ago

  1968. godine tata je kupio „Zastavu 750M“. To je bila prva serija sa ovakvim vratima. Da li je ovaj prelepo sređeni „fića“ 1965. godište?

 4. vladimir
  7 godina ago

  Z750 je 1965 godine kupljena nova. Prvom vlasniku se zapalio 1969 godine I tada je odlucio da kupi novu skoljku I sve sa svog fice stavi na novu skoljku. Kako je tada počela proizvodnja novog tipa vrata, mogao je samo nju I da kupi.
  Takva je priča ovog vozila.

  Pozz