fbpx
Menu & Search

Fićijada – Rača 2015.

Fićijada – Rača 2015.

Devetnaesti jul biće zapamćen kao verovatno najtopliji dan leta 2015. U hladu je živa u termometru veselo pokazivala oko 40-og podeoka, dok su se ljudi tiskali po hladovinama koje su nalazili pod nadstrešnicama zgrada i krošnjama drveća u glavnoj ulici.

Ovo bi bio najbolji opis avanture zvane „2. Fićijada u Rači“, planirane i očekivane već neko vreme, kao nastavak tradicije otpočete u 2014. godini, sa tendencijom da postane redovan događaj u karavanu ljubitelja nacionalnog vozila.

Za autora ovog teksta, avantura je počela malo ranije nego obično, oko 8 ujutro, na nekih 30 kilometara dalje. Kolona članova Udruženja ljubitelja Fića iz Kragujevca skupila se na izlazu iz grada, spremna da i ove godine podrži svoje kolege, fićiste iz Rače.

Uz druženje i muziku sa radio aparata, i šumadijska brda i krivudave puteve, već oko 9 društvo je stiglo i parkiralo svoja vozila u glavnoj ulici,dok su polako pristizala vozila iz drugih krajeva zemlje. S’ obzirom da ovaj skup prati skup u Kragujevcu (o kome smo već pisali), odziv je razumljivo bio skromniji, sa oko 50 vozila, ali se domaćini mogu pohvaliti da su im došli i gosti iz Makedonije, kao i Bosne i Hercegovine.

Program skupa bio je do 14h na glavnom gradskom trgu, pa su posetioci između ostalog mogli da glasaju i za najoriginalnije vozilo, najlepšeg kontraša, najlepšeg sportskog Fiću, najlepšeg kabrioleta, a deljene su i posebne nagrade, kao i zahvalnice za sve ljude dobre volje, koji su na ovaj topao dan dovezli svoje ljubimce.

Sa 40+ na termometru, vetrom u kosi i skalom temperature vode koja je pretila da će svakog časa preći u crveno, vozači su se u svojim ljubimcima prvo uputili do mesta Sipić, gde ih je u hladu crkvenog zdanja čekalo osveženje, pre nego što će se uputiti ka konačnoj destinaciji za ručak – manastir Donje Jarušice. Neko je iz mase dobacio: „Ma pola ih neće stići do kraja puta!“, i istini za volju, krivudav put pokriven makadamom, terao je kolonu strpljivih vozača da svoje ljubimce teraju do kraja, često menjajući 2 . i 3. stepen prenosa. Pa ipak, na parkingu manastira, tek se poneki hladnjak oglasio, javljajući da je malo falilo da auto prokuva.

Ručak je bio dobar, i domaći gulaš pratilo je mešano meso sa roštilja i dovoljne količine osvežavajućih napitaka, pre nego što su se vozači konačno odlučili da privode dan kraju. Oko 19 časova, i poslednji posetioci su pokrenuli svoje ljubimce uz zavojit put iz doline u kojoj je manastir sakriven.

Ostaje samo da se zahvalimo domaćinima, organizatorima fićijade, na odlično organizovanom skupu, i da vas pozovemo da nam se pridružite naredne godine. Do tada, uživajte u fotografijama.

Autor teksta: Bojan Rakonjac
Autor fotografija: Bojan Rakonjac

0 Comments