fbpx
Menu & Search

Nacionalna klasa osvaja Evropu

Nacionalna klasa osvaja Evropu

Crni Fića sa dve žute pruge, nalepnicama Modriča ulja, Tigar guma i nekada čuvene a danas potpuno zaboravljene auto škole Crveni signal je mnogo više od jednog filmskog automobila. Flojdov Fića je simbol jedne epohe, podkulture i generacije trkača, ali i generacija koje su odrastale gledajući Nacionalnu klasu i lokalne heroje koji su se u Fićama širom Jugoslavije borili za podijume, slavu i snažnije automobile. U Italiji, rodnoj zemlji Fiata 600, malo se znalo o kultu Fiće, a još manje o Nacionalnoj klasi i Flojdu, ali se situacija polako menja zahvaljujući Đorđu Andrianu, zaljubljeniku u automobilsku istoriju iz Padove. Sa njim smo se susretali na mnogim skupovima do sada, a jedno sunčano popodne smo iskoristili da saznamo tajnu ovog Fiće koji nas je sve osvojio već svojim prvim pojavljivanjem.

Kako nam je Đorđo na početku napomenuo, on se za razliku od većine Italijana interesovao o drugom životu Fiata 600, ali je u svom istraživanju propustio čuveni film, odgledavši ga godinama kasnije, na preporuku prijatelja iz Des Arts Sombor: „Ogledao sam ga, ali nisam razumeo mnogo toga. Ipak, zaljubio sam se u film, priču i naravno auto. Tada sam počeo da se raspitujem da li je neko na bilo koji način probao da oživi trku ili auto iz filma i svako mi je rekao ne. Tad sam počeo da razmišljam da bi to bilo sjajno uraditi.“ Tokom narednih deset godina, ideja je mirovala u Đorđovoj podsvesti, ali se ubrzo aktivirala kada je započeo potragu za Fićom kontrašem. Naime, kada je 2014. godine konačno pronašao jednog na jugu Srbije, porodica koja ga je prodavala ponudila mu je i belu Zastavu 750 iz 1977. godine: „To je upravo ovaj Fića. Prvo sam se pitao šta bih mogao da uradim sa njim, a onda mi je ideja ponovo sinula!“ Đorđo je kupio automobil i poslao ga prijateljima u Sombor, kod mehaničara koji se bavio Fićama, ali i koji je bio šampion u Nacionalnoj klasi.

Kako nam je Đorđo objasnio, svi radovi su pratili duh vremena i uslova: „Kada je kupljen, auto je bio beo i iznutra je ostao takav, baš kao u filmu. Napomenuo sam im da moraju da naprave autentičnu reprodukciju; i mehanika je izmenjena po pravilniku Nacionalne klase. Kao što vidite, to je uspelo, svi detalji su tu, i vrlo mi je drago što je gotovo isti kao filmski Fića.“ Otvorivši vrata, pokazao nam je iskrzane završetke farbanih žutih šara, objasnivši da su trkači na isti način spremali i ukrašavali svoje automobile. Ipak, najveće priznanje za uspešnu rekreaciju stiglo je od Flojda lično: „San mi je bio da sednem u automobil sa Draganom Nikolićem. Nažalost, uspeo sam samo da se čujem sa njim telefonom, i razgovor je bio vrlo dirljiv. Dogovorili smo se da mu pošaljem fotografije i komentarisao je na šaljiv, ali lep način — kazao mi je da samo ludi Italijan može da uradi nešto ovako! Shvatio sam to kao jedan lep kompliment. Sada, moja porodica i ja smo odlučili da posvetimo Fiću sećanju na njega. To mi daje dodatnu energiju da nastavim sa ovim projektom.“

Čim je restauracija Fiće završena, počeo je drugi život jugoslovenske legende. Fića je imao premijeru na velikom sajmu u Padovi, i kako je Đorđo naglasio, taj događaj je označio jedno novo poglavlje u njegovoj priči: „Odjednom, svi su počeli da zagledaju taj crno-žuti auto koji je ličio na Fiat 600. Ja sam bio tu i pričao priču o Zastavi. Branko iz Sombora je naslikao nekoliko slika i ceo set je bio u duhu Jugoslavije. Mnogo ljudi je bilo iskreno zainteresovano za Zastavu i tada sam u potpunosti razumeo moć ove priče.“ Iako Fića mehanički nije bio spreman za sve izazove, Đorđo se odazvao pozivu da učestvuje na jednoj lokalnoj trci oldtajmera: „Ma, katastrofa je bila! Kočnice nisu radile, ali sam završio reli. Potom sam vratio automobil u Beograd i rešio da uložim još u njega i učinim ga voznim i pouzdanim.“ Tokom cele 2015. godine, Đorđo i Fića su posetili mnoge eminentne oldtajmer relije u Italiji. Malo po malo, mediji su počeli da ih primećuju, a legenda je rasla, praćena pozivnicama za još veće događaje: „Na Fabulous Race, koji organizuje klub Cortina, pozvani smo kao specijalni gosti, zajedno sa raznim Ferrarijima, Lamborghinijima… Za njih je ovo bila prava egzotika i svima im je je simpatičan automobil, a kada čuju priču, vole ga još više! Moj Fića će ove godine kao prva Zastava biti upisan u Registro Italiano FIAT, svetski registar istorijskih Fiata. Takođe, pozvan sam da učestvujem u reliju Pariz-Peking!“ Đorđo je snimao sva svoja putovanja i trenutno sprema drugi dokumentarni film o Fići, ali i platformu na kojoj bi svako mogao da podeli svoja sećanja vezana za Zastavu, u nadi da će to pokrenuti lavinu promene odnosa prema nasleđu koje je iza fabrike ostalo.

Osim širenja svesti o Zastavi u Evropi, Đorđo je zajedno sa svojim Fićom na jednoj misiji od svetskog značaja. Naime, na 50. godišnjicu FIVA, krovne svetske ogranizacije za istorijska vozila, Đorđo je uspešno priveo kraju inicijativu da UNESCO prepozna motorno nasleđe kao deo svetske kulturne baštine. Baš kao u Nacionalnoj klasi, on je time time dokazao da je Fića, iako mali, moćno sredstvo u rukama onih sa velikim srcem.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

1 Comment

  1. Giorgio Andrian
    8 godina ago

    Grazie for the wonderful pictures and the nice story!