fbpx
Menu & Search

Ford Mustang u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji

Ford Mustang u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji

“Inače, te 1967. godine, na Beogradskom sajmu automobila, šesnaest ljudi je kupilo Ford Mustang….“
Grlom u Jagode, epizoda 8.

Možda se ne sećate ove rečenice, ali se sigurno sećate kultne domaće serije koja prati odrastanje Baneta Bumbara, koji na kraju svake epizode navodi bitne događaje iz zemlje i sveta. Iako dobru prodaju Ford Mustanga te godine kod nas ne možemo nazvati globalno važnim događajem, kao što je to recimo bila smrt Če Gevare, ovaj podatak odlično pokazuje koliko je u tom momentu Mustang bio popularan u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji.

ford-mustang-jugoslavija-02
Beograd, šezdesete godine i beli ’66 Mustang

Iako bi se moglo pomisliti da Ford Mustang, kao jedan od najdirektnijih simbola automobilske Amerike i samim tim simbola zapada, trulog kapitalizma i konzumerizma, nema šta da traži u samoupravnoj i socijalističkoj Jugoslaviji na Balkanu, istina je bila potpuno drugačija. Naime, skoro od samog predstavljanja, Mustang je na ovim prostorima bio veoma prisutan, popularan i vožen. S obzirom na to da je bivša Jugoslavija za razliku od drugih komunističkih zemalja bila otvorena država, domaći automobilisti su veoma brzo saznali za Mustang kroz štampu i brojne strane filmove u kojima se pojavljivao. Mustang je u ostatku slobodne Evrope bio veoma popularan i odlično prodavan, zahvaljujući niskoj ceni i uslovno rečeno kompaktnim dimenzijama, tako da su se prvi primerci na našim putevima pojavili vrlo brzo, što u rukama stranaca koji su prolazili kroz Jugoslaviju, što u vlasništvu gastarbajtera, povratnika ili situiranih pojedinaca koji su automobil kupili u inostranstvu.

ford-mustang-jugoslavija-01
Beograd – Slavija, kraj šezdesetih i ’69 Mustang Sportsroof

Već krajem 1966. godine, Interkomerc, uvoznik Forda za bivšu Jugoslaviju, najavljuje da će Mustang biti uvršten u regularnu ponudu modela koje svaki zainteresovani i solventni drug pojedinac može da kupi. Tih godina kreće i prava ekspanzija ovog modela na našim ulicama.

Ne samo da su se mogli direktno kupiti, nego su izlagani na sajmovima, a čuveno turističko preduzeće “Putnik“ je za potrebe svoje rent-a-car agencije kupilo čak 15 svetloplavih (Brittany Blue) Mustang kupea sa rednim šestacima. Ti primerci su kupljeni tokom 1967. godine i korišćeni do početka sedamdesetih kada su prodati na javnim licitacijama.

ford-mustang-jugoslavija-04
Novi Beograd, kraj šezdesetih i primerak iz Rent-a-car agencije

Velika većina, ako ne i svi primerci prodati kod nas, bili su bazne verzije, sa šestocilindričnim motorima i osnovnom opremom, iz razloga što je država u ono vreme imala ogromne carine i poreze, pogotovo na kupovinu stranih automobila, pa je relativno jeftin Mustang nakon krvavih dažbina bio prilično skup. Stoga su se kupci opredeljivali za najjeftinije klot modele, a V8 primerci sa boljom opremom su uglavnom bili oni koji su došli polovni iz inostranstva.

ford-mustang-jugoslavija-05
Skopje, sredinom sedamdesetih i ’67-68 Mustang

Prilično je nezahvalno pokušavati prebrojati sve Mustange koji su ponosno trčali srpskim i jugoslovenskim putevima i razbijali pomalo jednoličnu sliku saobraćaja tih godina, ali, po svemu sudeći, u bivšoj Jugoslaviji je bilo više stotina primeraka, dok je u većim gradovima Mustang bio regularna pojava.

ford-mustang-jugoslavija-03
Crna Gora, razglednica sa Ade Bojane iz sedamdesetih i crveni ’66 Mustang Cabrio

Iako je polovinom sedamdesetih prva generacija Mustanga zamenjena novim, manjim i dosadnijim modelom, popularnost u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji nije jenjavala. Pored tih, sporijih i ružnijih Mustanga, stariji primerci su uvoženi, a već postojeći automobili menjali vlasnike. Nažalost, kao i brojne druge modele, tako su i Mustanga stigli vreme, umor, tipično srpsko neodržavanje i nepoštovanje klasičnih automobilskih vrednosti. Mustang je kao ideal perfektno ostao u svesti Jugoslovena, kao što to Bane Bumbar i pokazuje, ali je Mustang, kao automobil, sedamdesetih već bio zastareo. Automobili su polako nestajali, završavali u zabitim krajevima, bivšim republikama, inostranstvu, otpadima…

ford-mustang-jugoslavija-08

Devedesete je ispravno i vozno dočekalo samo par primeraka, a i oni su se brzo penzionisali i sakrili. Na sreću, u Srbiji postoji dovoljno entuzijasta i ljubitelja koji su spasli većinu preostalih primeraka, uvezli dvadesetak primeraka iz Amerike, a značajan broj i dalje negde čami, samuje i čeka da bude otkriven. Ko zna, možda baš i vi otkrijete jednu uspavanu limenu lepoticu sa divljim konjem na masci hladnjaka.

Mustang su u bivšoj Jugoslaviji vozile i brojne poznate ličnosti. Iako je lista ex-YU selebritija koji su posedovali Mustang duga, ovde vam predstavljamo samo dve poznate ličnosti jer smo, za sad, našli samo dve adekvatne fotografije.  Prva poznata ličnost je Džemaludin Mušović, u ono vreme poznati fudbaler, a kasnije pomoćnik selektora Ivice Osima, koji je karijeru započeo u FK Sarajevo. Za prelazak u u Hajduk iz Splita dobio je 12 miliona ondašnjih dinara od kojih je pola dao za ’68 Mustang.

ford-mustang-jugoslavija-07

Druga fotografija tog tipa do koje smo uspeli da dođemo, pokazuje kasnije čuvenog kriminalca Ljubomira Magaša (Ljubu Zemunca) kako sa prijateljem (takođe iz kriminalnog miljea) pozira ispred svog ’65 Mustanga u Beogradu. Ovaj Mustang se danas nalazi jednoj od ex-YU republika i u jako je lošem stanju.

ford-mustang-jugoslavija-06

Kao što ste mogli da vidite na priloženim fotografijama iz perioda, Mustang je bio standardni ulični dekor bivše Jugoslavije. Istovremeno, bio je i veoma čest glumac u domaćim filmovima, što pokazuju i sledeći klipovi. Ovde smo nabrojali samo par ostvarenja, ali smo sigurni da postoji još manje poznatih dela u kojima je Mustang vidljiv kao statista.

“Pusti Snovi“ (1968)

Prilično nepoznat film sa Mijom Aleksićem i plavim ’67 Mustangom, koji je verovatno rent-a-car primerak.  Ako vas ne interesuje radnja, kao što ni nas nije interesovala, preskočite odmah na 20:00 ovog klipa.

Link

“Izrazito ja“ (1969)

Fantastičan kratkometražni film, deo jugoslovenskog crnog talasa i prethodnik čuvenog, zabranjenog i veoma radikalnog “Mlad i zdrav kao ruža“ u svojih 35 minuta sadrži i scenu jurnjave između glavnog junaka u ’68 Mustangu i narodne milicije u Tristaću.

Reportaža o saobraćajcu Jovanu Bulju (1970)

U crno-belom prilogu Radio Televizije Beograd o poznatom saobraćajcu Jovanu Bulju, vidi se jedan divni ’68 Mustang kabriolet na 1:55 ovog klipa. Pored Mustanga, može se videti i jedan rani Chevrolet Corvair.

Grlom u Jagode“ epizoda 8. (1975)

Već spomenuta serija i već spomenuta epizoda, pod nazivom “Časovi vožnje“. Deo bitan za ovu priču i par sekundi autentičnih snimaka počinju na 44:24, pred sam kraj klipa.

https://www.youtube.com/watch?v=E9cWIZFyWxw

“Variola Vera“ (1982)

Ovo čuveno i pomalo jezivo domaće ostvarenje, na samom početku, na 6:04 min ima scenu u kojoj doktor dolazi na posao u plavom i pomalo ofucanom ’67 Mustangu.

Tekst: Vukašin Herbez
Izvor: www.autocaffe.net
Foto i izvori: DetroitSrbija forum, oldtajmeri.rs,Ljuba Zemunac-Maneken Smrti, D.Popovic i N.Pavlovic, youtube.com

0 Comments