fbpx
Menu & Search

Grenzland Oldtimer Rally 2014

Grenzland Oldtimer Rally 2014

Među ljubiteljima klasičnih automobila u regionu kao bomba je odjeknula vest da će krajem septembra u Splitu startovati reli oldtajmera sastavljen samo od vozila napravljenih do 1939. godine koji će obići Hrvatsku, Srbiiju i Bosnu. Informacije o ovom događaju bile su šture i lako se moglo desiti da prođe nezapaženo i da ne dobije nikakav medijski prostor.

Međutim, ako znamo da ljubav prema starom gvožđu i oldtajmerska kolegijalnost ne poznaju granice, vrlo brzo su se poznavaoci iz Hrvatske, Srbije i Bosne povezali i jedni drugima davali informacije o lokaciji i maršruti ovog relija. Iako nismo ni videli nijedno vozilo, već smo unapred znali koliko ih je i gde će proći. Interesantno, iako organizatori nisu objavili mnogo informacija i osim mape putovanja i imena manifestacije “Grenzland Oldtimer Rally 2014“ saznali smo da je održan povodom jubileja početka Prvog svetskog rata. Sama reč “Grendzland“ na nemačkom označava pogranično područje.

Odluka organizatora je bila da se vozila ne kreću autoputevima, već malim regionalnim putveima pa je tako, 30.09. 2014 kolona od 22 vrhunska vozila ušla u Srbiju kod Bačke Palanke i nastavila svoj put do Novog Sada, gde su se u prijatnom ambijentu Petrovaradinske tvrđave učesnici kratko okrepili i nastavili svoj put do Beograda. Nažalost, odlukom organizatora, automobili su u Beogradu sklonjeni u podzemu garažu hotela Moskva, što znači da publika nije mogla da ih vidi i čuje.

Iako je druženje bilo kratko, moramo priznati da su ovo jedna od najređih, sofisticiranijih i vrednijih vozila koje su naši putevi ikada videli. U među ta dvadeset dva automobila bilo je nekoliko Invicta S1, Bugatti T35, Mercedes SSK, Lagonda, BMW 328 sa kompresorom, dva Rolls Roycea, Alvis, Aston Martin i Delahaye 135. Pravi praznik za oči, ali i za uši jer je veličanstvena buka koju ova vozila proizvode nepopisiva i neverovatna. Iako je reč o veoma vrednim i retkim automobila, neki od ovih primeraka pokazuju jasne znake upotrebe i šarmantnu patinu, a mi jedino možemo da se složimo sa stavom da automobil treba koristiti bez obzira na njegov značaj i vrednost i skidamo kapu vlasniku koji je odličio da prođe 1500 km za 7 dana u otvorenom automobilu starom 80 godina, i to po balkanskim drumovima.

2 Comments

  1. 10 godina ago

    Voljom organizatora, a i samog vlasnika ovaj auto nije prošao zapaženo. Šteta.
    http://www.topgear.com/uk/photos/100-years-later-we-drive-the-1913-Alpine-Trial-2013-04-07