fbpx
Menu & Search

Grof Petar Oršić – jedini hrvatski vozač na 24h Le Mansa

Grof Petar Oršić – jedini hrvatski vozač na 24h Le Mansa

1937. i 1938. godine grof Petar Oršić i Rudolf Sauerwein pobijedili su u klasi 1501-2000 ccm i bili šesti u ukupnom poretku na najvažnijoj utrci na svijetu — 24 sata Le Mansa. Pobjednički dvojac vozio je „trkaču limuzinu“ Adler Super Trumpf Rennlimousine.

grof-orsic-24h-le-mans-01Grof Petar Oršić Slavetićki potomak je šest stotina godina stare hrvatske grofovske porodice. Porijeklom iz Županije Pset, današnje Bosanske Krupe, grofovi Oršić sele se 1487. na posjed Slavetić u okolicu Jastrebarskog, pa ime novog sjedišta pridodaju prezimenu. Grof Petar Oršić rođen je 4. svibnja 1907. u Beču. Zaljubljenik u brzinu, utrkuje se od 1933. kao „gentleman driver“, prvo s engleskim automobilima, a kasnije s Adlerom gdje je kao tvornički vozać ostvario i najveći uspjeh. Suvremeni njemački mediji, govore da je „vozio vršcima prstiju“ i kako je govorio „šarmantnim austrougarskim akcentom“.

Njemački Adler davno je zaboravljena tvrtka, ali tridesetih godina prošlog stoljeća bila je jedna od najinovativnijih. Za Adler je briljantni Josef Ganz napravio „Bubu“ koju je kasnije prekopirao Porsche. Karoserije, logotip i reklame dizajnirao je najveći dizajner onog vremena i osnivač mitskog Bauhausa —Walter Gropius, dok je drugi dizajner bio najveći predratni aerodinamičar, Pál Járay.

grof-orsic-24h-le-mans-021936. godine Járay je na šasiji Trumpf limuzine dizajnirao sportsku aerodinamičnu karoseriju namijenjenu utrkama izdržljivosti. Fantastičan koeficijent otpora zraka od samo 0,23, osigurao je prednost pred konkurencijom. Usporedbe radi, suvremena Toyota Prius ima otpor zraka 0,26. Ukupno su sagrađena samo tri Rennlimousine. Aluminijska karoserija u obliku avionskog trupa s prikrivenim svjetlima i retrovizorima, te vratima zbog čije je zaobljenosti prozor podijeljen u dva dijela, zajedno sa šasijom, ukupno su težila samo 750 kg. Četverocilindrični motor od 1.750 cm³ ovu je preciznu konstrukciju vodio do 160 km/h. Sačuvana je samo jedna Rennlimousina i to upravo Oršićeva. Danas se njena vrijednost procjenjuje na 3,5 milijuna kuna (oko 450.000€).

Dolaskom Karađorđevića na vlast u Hrvatskoj brojne hrvatske plemićke obitelji povlače se u Austriju i Mađarsku. Grof Petar Oršić tako je život proveo u Beču i Budimpešti. Nakon komunističke okupacije Mađarske, odselio se u München. Poginuo je kako je živio, s volanom u ruci, na bavarskim lokalnim cestama kada se po noći u njega zabio kamion američke vojske.

Autor teksta: Daniel Tomičić
Izvor fotografija: Obitelj Oršić, Adler

0 Comments